taget af avxperten

Den ultimative guide til radio

Hvor ville vi dog være uden vores kære radio? Om det så er i bilen, på vej til arbejde, eller derhjemme på terrassen - vi lytter til radioen, som om den altid har eksisteret. Uden god musik fra radioen, debatterne og friske radio- og nyhedsværter, ville det slet ikke være det samme, vel?

Men hvem kom egentlig på idéen om denne fantastiske opfindelse? Hvad står FM for og hvad går DAB ud på? I denne artikel fortæller vi dig om diverse begreber omkring radioen, dengang og nu og ikke mindst om hvor udviklingen har båret os hen og gerne vil guide os til. 

Hvor startede det hele?

Det hele startede i 1890’erne hvor Guglielmo Marconi fiflede med noget man dengang valgte at kalde radiotelegrafi. I 1901 lykkedes hans foretagende, hvilket resulterede i at man for første gang kommunikerede med andre mennesker tværs over Atlanten.

I Danmark fik radioen for alvor sin begyndelse i 1920’erne med én radiokanal, som man træffende valgte at kalde Danmarks Radio. Efter 1951 udkom der en radiostation mere i rækken med P2 efterfulgt af P3 i 1963, som rettede sig til det yngre publikum.

Mediebilledet har sidenhen aldrig været det samme uden radioen, lige indtil tiden, hvor fjernsynet fik sin udbredelse i 1960’erne. Sit monopol bibeholdte Danmarks Radio indtil 2003, hvorefter boomet startede og mange flere radiostationer så dagens lys.

Lad os kigge lidt på det tekniske: Radio kan opdeles i to kategorier.

Der er radiofoni (envejskommunikation) på den ene og radiotelefoni (tovejskommunikation), på den anden side. Det lyder ikke som den store forskel, men det er det nu alligevel.

Når man taler om radiofoni, så er vi ude i den klassiske form for radio, nemlig den hvor der bliver afspillet musik. Vha. radiofoni gengiver man lyde via noget man kalder FM frekvenser. Det kommer vi mere ind på om et øjeblik.

Radiofoni-teknologien anvendes sidenhen også til at udsende internet-, eller TV kanaler til en meget stor målgruppe. Uden radiofoni ville du nemlig hverken kunne se din yndlingsserie, eller lytte til dit favorit radioprogram.

Radiotelefoni derimod bruges oftest i flyvemaskiner, skibe, helikoptere, osv. - til det mere kommercielle behov. 

Hvad er FM og hvad står det for:

FM er en forkortelse for ordet frekvensmodulation. Via denne frekvensmodulation kan du modtage elektromagnetiske bølger med din radio og skrue ind på en frekvensbredde fra 87,5 MHz til 108 MHz.

På et af disse frekvenser finder du dit favoritprogram, som du lytter til, når du f.eks. er på vej hjem fra arbejde. I stedet for at kalde det frekvensbånd valgte man at give det forkortelsen FM. Meget mere overskueligt. 

Fremtiden for FM (lukket)

FM har sidenhen været omdiskuteret, for man har talt om at lukke helt for FM båndet, for at give plads til den nye teknologi. Tanken er, at radiolytningen skulle foregå via det digitale DAB+ signal i stedet, eftersom dette efter sigende skulle øge lydkvaliteten, samt skaffe mere plads til radiokanaler.

Update: FM-signalet har været lukket siden 2019

Der har omsider været stor kritik fra bl.a. bilejere, som resulterede i et nyt tiltag lydende på, at hvis mere end 50% af radiolytningen sker via FM båndet, så udskydes beslutningen i to år, eller mere.

Sidenhen har der været meget debat omkring emnet, eftersom nogle mener, at lydkvaliteten forøges vha. DAB+, mens andre taler imod.

DAB-radio:

DAB er en forkortelse for Digital Audio Broadcast.

For at fremskaffe flere tilgængelige radiokanaler var man i 1990’erne begyndt at eksperimentere med digital radio.

Konverteringen til digital transmission var oprindeligt også, at opnå en højere lydkvalitet samt mindre støj og anden påvirkning mellem forskellige kanaler i det analoge FM bånd.

Idéen har været god, men de seneste undersøgelser viser dog, at der er langt færre lyttere i dag end antaget. Der er kun 10% af Danmarks befolkning, som lytter til radio via DAB+, mens 90% benytter sig af det traditionelle FM bånd.

Man må nok erkende at DAB har oplevet en forsvindende udbredelse, udover i England, Norge og Danmark.

Teknologiens fremgang står dog ikke stille og det er nok et spørgsmål om tid, før DAB+ , eller en tilsvarende digital løsning, endegyldigt overtager føringen. 

Internetradio, webradio - Fremtidens radio har mange navne:

Internetradio og DAB+ er digitale løsninger tiltænkt som alternativer til FM. Internetradio har betydelige fordele, eftersom der via internettet kan modtages radiostationer fra hele verden. I modsætning til dette kan selv den stærkeste FM radioantenne ikke følge med.

DAB+ derimod kan kun afspilles lokalt, den mere fleksible løsning ville bestemt være internetradioen. En klar ulempe ved internetradio er nok den, at man i mange lande har valgt at begrænse IP-adressen til det land, som dens ejer opholder sig i.

Clockradioen - ikke en myte:

En clockradio vækker nok minder hos dig, men de eksisterer faktisk endnu. Når du tænker clockradio tænker du måske tilbage på den tid, hvor du blev vækket til musik igennem radioen, inden du skulle gøre dig klar til at gå i skole, eller på arbejde.

Clockradioer findes endnu og lever faktisk i bedste velgående. Nu om dage kan du få fat i en clockradio, der modtager radiosignalet via DAB+, FM, eller begge dele. Det giver dig en masse nye måder at blive vækket på, for du har ikke kun adgang til de analoge kanaler på FM båndet, men også et hav af DAB kanaler.

Der var en overgang, hvor mobiltelefonen var ved at skubbe clockradioen fra Danmarks natborde, men stille og roligt fandt clockradioen atter deres vante pladser. Clockradioer har nemlig den betydelige fordel, at de ikke lyser overdrevet meget op om natten, når man lige vil se hvad klokken er, for muligvis bare at få 5 minutters mere søvn.

DAB i biler:

Takket være mange bilejere derude, som nægtede at opgradere til den nye DAB+ teknologi og gik på barrikaderne, så modtager bilradioerne stadigvæk deres signal fra det analoge FM bånd. Du skal nok heller ikke regne med, at signalet bliver lukket i 2017.

Faktisk, så kan du roligt læne dig tilbage og lytte til din yndlingsmusik, grine og græde, feste og hygge med din radio- eller nyhedsvært som du plejer indtil tidligst i 2019. Det er nemlig der hvor der næste gang bliver debatteret om DAB+ skal erstatte FM båndet som den foretrukne teknologi.

Allerede i dag kan man dog lytte til radio via DAB+, hvis dette ønskes. Det eneste, som du skal være opmærksom på, er at du bliver nødt til at opgradere til en DAB radio, hvis du vil nyde godt af disse digitale kanaler.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg