Luftkølere og ventilatorer på lager - Se her! - Bliv kølet ned i sommervarmen.

Alt om USB4 « Lær om fremtiden for USB (Nem Guide)

Kender du forskel på de mange forskellige USB-kabler? I dette indlæg, vil jeg komme lidt ind på dem og fortælle mere om den længe ventet USB4 teknologi.

Hvad er USB 4.0? USB4 er den seneste teknologi indenfor USB-kabler, som blev lanceret i 2020. USB4 er efterfølgeren til USB 3.0 og har en overførselshastighed på 40 GB/s med USB-C stik. Kablet bruges primært til at overføre data fra enheder til enheder.

Hvis du gerne vil vide mere om USB4, så følg med længere nede i indlægget, hvor jeg bl.a. Vil forklare hvad forskellen på USB 3.0 og USB4 er. Derudover vil jeg også komme med en sammenligning imellem USB4 og konkurrenten, Thunderbolt 4.0.

Hvorfor hedder det specifikt “USB4”?

I modsætning til de tidligere generationer af USB, så har producenterne bag USB valgt, at navngive deres fjerde generation lidt anderledes, efter uheldige episoder med forgængeren.

Den hedder nu officielt USB4, i stedet for USB 4 eller USB 4.0, som mange havde regnet med, at den ville hedde og det er der en særlig grund til.

I følge Brad Saunders, som er CEO af Promoter Group USB, så har de valgt, at den skal hedde USB4, da de vil undergå den store forvirring, som den tidligere forgænger skabte.

USB 3.0 var navnet på den tredje generation af USB. Det har siden udviklet sig til 3.1 gen 1, 3.1 gen 2, og 3.2, 3.2 gen 2 og 3.2 gen 2x2, som har skabt en del forvirring.

USB 3.0 har faktisk fået ændret navn hele to gange, efter at dens specifikationer blev opgraderet ligeledes to gange. Du kan se navneændringen forneden.

USB 3.0 --> USB 3.1 Gen 1 --> USB 3.2 Gen 2.

Derfor har producenterne nu valgt at navngive den fjerde generation for USB4, uden nogle mellemrum, i håb om at, gå væk fra de mange versionsnumre, som hos tredje generationen.

Mange blogindlæg staver også USB4 med et mellemrum, som USB 4, selvom de godt selv ved, at det staves USB4 uden mellemrum, men det er kun for læsernes skyld.

Jeg vil i resten af indlægget, fortsætte med at skrive USB4, da det trods alt, er det officielle navn.

Er USB4 det samme som USB-C?

Da USB4 er udstyret med et USB-C stik, så kan det være svært, at se forskel på USB4, USB-C, Thunderbolt 3. og Thunderbolt 4.0.

For at skelne imellem Thunderbolt og USB-kabler, skal man kigge på stikket, hvor der er et Thunderbolt symbol og tallet 3 eller 4, alt efter hvilket Thunderbolt kabel det er.

Udseendemæssigt er der ikke den store forskel på USB4 og USB-C kabler, så derfor er det svært, at skelne imellem de to kabler.

USB-C kablet er dog mest udbredt og ikke mange bruger USB4 kablet endnu, så chancen for at det er et USB-C kabel er meget stor.

Det eneste jeg har kunne researche mig frem til, er at på få USB4-kabler, vil der været et symbol af en trefork og 40-tallet, for at symbolisere overførselshastigheden på kablet.

USB-C kablet har en maks overførselshastighed på 20 GB/s, hvor USB4 har 40 GB/s. Derudover har USB4 en smart overførselsfunktion.

USB4-kablet er istand til at identificere, hvor den skal bruge størstedelen af de 40 GB/s, når du bruger kablet til at vise billeder på en skærm og overføre data til en anden enhed.

Det er nemlig dobbeltkablet, hvilket vil sige, at inde i kablet er der to andre kabler, der gøre det muligt at transmittere mere båndbredde og data mellem to enheder.

Så i stedet for en 50/50 fordelingen mellem video og data, så kan kablet justeres til f.eks. 70/30 i datas favør, for en hurtigere overførsel. 

Hvis du gerne vil vide mere om hvad USB-C er, så kan du læse mere om det på vores blog,hvor jeg har skrevet et helt indlæg om det.

USB4 vs Thunderbolt 4.0

Forneden har jeg lavet en tabel, hvor du kan se en sammenligning imellem USB4 og Thunderbolt 4.0.

USB4

Thunderbolt 4.0

Kabler med overførselshastighed på 20 GB/s & 40 GB/s

Alle kabler er med en hastighed på 40 GB/s

USB-C stik

USB-C stik

Maks 100w opladning

Maks 100w opladning

Smart fordeling af overførselshastighed

Ingen smarte funktioner

Ingen VT-d

VT-d (sikkerhedssoftware imod hackers)

Understøtter 16K* (rygtet siden Maj 2020, men ingen reelle beviser på nettet)

Understøtter 8K

Understøtter tidligere versioner af USB

Understøtter kun Thunderbolt 3.0 ud af de tidligere versioner

Understøtter ikke netværk

Understøtter netværk

Maks kabellængde på 80 cm

Maks kabellængde på 2 m.

Et godt kabel koster ca. 200 kr.

Et godt kabel kan koster ca. 300 kr.

Hvis din enhed er kompatible med Thunderbolt 4.0, så er den også kompatibel med USB4, men ikke nødvendigvis omvendt.

Thunderbolt 4.0 tilbyder de fleste funktioner, som en USB4 tilbyder, men omvendt så tilbyder USB4 ikke helt hvad Thunderbolt 4.0 kan tilbyde. 

Hvis du er interesseret i at vide mere om Thunderbolt 4.0, så har jeg skrevet et helt indlæg på vores blog om det. Du kan du læse alt om Thunderbolt 4.0 her.

Hvad er USB Power Delivery (USB PD)?

USB4 kablet kan som mange andre kabler også bruges til at oplade dine enheder. Der er dog en lille forskel på USB4 og de andre kabler med USB-C stik.

USB4 er nemlig indbygget med den smarte USB Power Delivery-funktion der gør, at kablet leverer det antal watt, som din enhed maks kan tage imod.

Uanset om du oplader din bærbar eller din smartphone, så vil kablet justere sig selv til den anbefalet watt til din enhed, så du ikke skader dine enheder under opladningen.

Det er selvfølgelig klart, at batteriet i en bærbar er større end batteriet i en mobil, så derfor kan batteriet i bærbaren også tage imod mere watt end en mobil kan.

Derfor er det smart med USB PD, der selv kan finde ud af hvor meget watt din enhed kan klare og justerer efter det, så batteriet ikke bliver overophedet.

Hvis du ikke har en oplader med USB PD, så har vi en masse strømforsyninger på vores webshop, der tilbyder USB PD for en hurtigere og sikrer opladning. Jeg anbefaler følgende:

Det skal du være opmærksom på ved køb af USB4-kabler

Hvis du skal ud ud og investere i et USB4 kabel, så er der nogle ting, som du skal være opmærksomme på, her er kort hvad du skal være opmærksom på.

  • Læs produktbeskrivelsen godt igennem, så du ikke “bare” kommer til at købe et USB-C kabel i stedet. Det er trods alt svært at skelne mellem de to.
  • 20 GB/s eller 40 GB/s er hvad du skal afgøre med dig selv. Du kan sagtens nøjes med 20 GB/s hvis det blot er til opladning af dine enheder.
    Ellers vil jeg anbefale 40 GB/s hvis det er til tilkobling af en skærm eller andre enheder.
  • Undgå de billige kabler da levetiden og kvaliteten på disse kabler, nok ikke er de bedste og du risikere, at skulle bruge penge på et bedre et senere hen alligevel.
  • Den rette længde har også en indflydelse på kablets pris. Maks længden på et USB4-kabel er 2 m, så overvej hvad der passer bedst til dig.
  • Kablets materiale er vigtigt, da mange kabler let kan blive skadet ved bøjninger og slag på kablet. Så ved valg af det rette materiale, forøger du kablets levetid.
  • Nogle producenter tilbyder garanti med i deres produkter. Det er værd at tage med, hvis nu du får problemer med dit kabel i løbet af de næste par år.

USB typer og versioner

Grafikken forneden illustrerer tidslinjen for, hvornår diverse USB-teknologier kom til verden.

Udover den visuelle forskel, så er der selvfølgelig også forskelle på specifikationerne, som du ligeledes kan se forneden.

Der er på nuværende tidspunkt blevet udgivet tre typer for USB, hvor USB-B faktisk findes i flere versioner. På billedet foroven har jeg inkluderet de to væsentligste indenfor USB-B.

Ellers er der indtil nu blevet udgivet tre typer indenfor USB. USB-A holdte i 11 år, før USB-C blev præsenteret. Det er nok også den, de fleste tænker på, når det kommer til USB.

Udover typerne foroven, så findes der også mange forskellige versioner i hver type, som jeg nævnte tidligere i indlægget. (USB 3.1 osv)

De fire ovenstående versioner, er de første inden for deres kategori og er sidenhen blevet opdateret løbende med bedre specifikationer, derfor får de et nyt versionsnummer.

Farverne på stikkene afgør hvilken version USB-stikket er, så hvis du har undret dig over farven, så ved du nu det.

Prøv at lægge mærke til den farve dine USB-enheder har og tænk over hvor meget den har kostet. For farven på USB-stikket og prisen, går ofte hånd i hånd.

USB4 er kompatible med de tidligere USB-versioner, hvilket vil sige at det fungerer sammen med de andre USB stik. Dog kun til den begrænsede hastighed, som de har.

Hvorimod kun Thunderbolt 3.0 og 4.0 bruger samme stik, men er ikke kompatible med deres tidligere versioner som bruge Mini Displayporte.

USB-C stikket regnes med, at være den nye universelle standard og efterfølgeren til USB-A stikket. Så ved at anskaffe dig et kabel med USB-C stik, vil du være godt gearet til fremtiden.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg