Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?
Billede af USB-C taget af avXperten

Monster guide: Alle dette kan du med et USB-C-kabel

Et USB-C-kabel bruges til at overføre data og oplade elektroniske enheder. Man kan få USB-C-kabler, der passer til alskens forskellige elektroniske enheder. I denne artikel giver vi dig det fulde overblik og forklarer, hvilke forskellige typer USB-kabler der findes, og hvilke enheder de typisk er kompatible med.

Inden vi begynder at opremse, hvilke forskellige USB-C-stik der findes og herefter fokuserer på, hvilke enheder de forskellige stik kan være kompatible med, vil vi gerne introducere dig til, hvad USB-C overordnet set er.

Kort introduktion til USB-C

USB-C er den nyeste standard inden for USB-kabler. Med et USB-C-kabel vil du være i stand til at overføre data med 10 Gbit/sek, hvilket er dobbelt så hurtigt som tidligere USB-typer.

Derudover er et USB-C-kabel også mere effektivt end sine forgængere, når det kommer til at oplade elektroniske enheder.

På et USB-C-kabel vil minimum den ene ende altid være udgjort af et USB C-stik, som blandt andet har den fordel, at det kan vende begge veje. Med andre ord kan du altså ikke vende dette stik forkert.

Den anden ende kan derimod være udgjort af rigtig mange forskellige stik. Vi introducerer samtlige udgaver af USB-C-kablet i løbet af dette indlæg og nuancerer de enkelte kablers karakteristika. Inden vi når så langt, vil dog lige tale en smule mere generelt om USB-C.

Hvad bruges USB-C-kabler til?

Vi har allerede berørt funktionaliteten af USB C-kabler, altså at de kan bruges til dataoverførsler og til opladning af elektroniske enheder.

Spørgsmålet ‘hvad kan man bruge USB-C til?’ behøver dog ikke nødvendigvis at fremprovokere ovenstående svar. Det kan nemlig også referere til, hvilke enheder der er kompatible med USB-C-kabler. Hvis spørgsmålet har denne hensigt, er svaret straks mere komplekst.

Der ses nemlig meget stor variation inden for USB-C-kabler. USB-C-kabler kan - som vi kort har været inde på - bestå af mange forskellige typer stik, og det er de forskellige stiktyper, der er afgørende for, hvilke enheder kablet er kompatibel med.

Et USB-C-kabel kan blandt andet bruges til følgende enheder:

 • Computere
 • Printere
 • Smartphones
 • Tablets
 • Skærme
 • TV-apparater
 • DVD-afspillere
 • Blu-Ray-afspillere

Ovenstående liste er dog ikke udtømmende for samtlige af de enheder, som er kompatible med et kabel inden for den overordnede genre ‘USB-C’.

Herunder gennemgår vi alle forskellige USB-C-kabeltyper. Ved hver enkelt kabeltype har vi noteret, hvilke enheder som kablet typisk er kompatibel med.

USB-C til HDMI

Der findes også USB-C-kabler, hvor den ene ende er udgjort af et HDMI-stik. Et HDMI-stik kender du sandsynligvis, da det er den førende standard, når det kommer til overførsel af video og lyd i ekstremt høj kvalitet. Hvis du er i tvivl om, hvordan et HDMI-stik ser ud, kan du se det herunder.

Følgende enheder kan være kompatible med et HDMI-stik:

 • Spilkonsoller
 • DVD-afspillere
 • Computere
 • Projektorer
 • TV-apparater

I tvivl om hvorvidt din enhed er kompatibel med et HDMI-stik?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt den enhed, du er på jagt efter et USB-C-kabel til, er kompatibel med et HDMI-stik, kommer der herunder et billede af porten til et HDMI-stik. At kigge på dette hjælper dig formentlig med at komme tvivlen til livs.

? Klik her og se et stort udvalg af USB-C-kabler (C til HDMI)

USB-C til DVI

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et DVI-stik i den anden. DVI står for Digital Visual Interface og er en teknologi, som anvendes til at overføre billede og lyd.

Følgende enheder kan være kompatible med et DVI-stik:

 • TV
 • Computer
 • Projektor

I tvivl om hvorvidt din enhed er kompatibel med et DVI-stik?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt den enhed, du er på jagt efter et USB-C-kabel til, er kompatibel med et DVI-stik, kommer der herunder et billede af porten til et DVI-stik. At kigge på dette hjælper dig formentlig med at komme tvivlen til livs.

USB-C til VGA

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et VGA-stik i den anden. VGA er en lidt ældre standard for billedoverførsel, som i dag stort set er blevet udkonkurreret af HDMI og DVI. VGA kan i modsætning til HDMI og DVI ikke overføre lyd og analog, mens de to nyere standarder begge er digitale.

Følgende enheder kan være kompatible med et VGA-stik:

 • Computere (som regel af ældre dato)
 • CRT-skærme

I tvivl om hvorvidt din enhed er kompatibel med et VGA-stik?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er et USB-C-kabel med et VGA-stik i den ene ende, som du er på udkig efter til din enhed, bør du ikke være det, når du har kigget på billedet herunder. Dette billede viser nemlig, hvordan porten til et VGA-stik ser ud.

? Klik her og se et stort udvalg af USB-C-kabler (USB-C til VGA)

USB-C til DisplayPort

Troede du, at vi var færdige? Ikke helt.

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et DisplayPort-stik i den anden. DisplayPort er den seneste konkurrent til HDMI-teknologien, og de to kæmper om, hvilken der skal være den mest udbredte standard inden for lyd- og billedoverførselsteknologi.

Følgende enheder kan være kompatible med et DisplayPort-stik:

 • Computere
 • Skærme
 • Projektorer

I tvivl om hvorvidt din enhed er kompatibel med et DisplayPort-stik?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt et USB-C-kabel med et DisplayPort-stik i den ene ende er, hvad der passer til din enhed, kommer der herunder et billede af DisplayPort-porten, hvilket formentlig afværger den tvivl, som du måtte have.

? Klik her og se et stort udvalg af USB-C-kabler (C til DisplayPort)

USB-C til Mini DisplayPort

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et Mini DisplayPort-stik i den anden. Et Mini DisplayPort-stik er en mindre version af DisplayPort-stikket og blev udviklet af Apple specifikt til deres egne produkter.

Følgende enheder kan være kompatible med et HDMI-stik:

 • Apple-computere

USB-C til lightning

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et Lightning-stik i den anden. Lightning-stikket er ligeledes udviklet af Apple og er kompatibel med alle iPhones, iPads og iPods, der er produceret efter lightning-stikket kom på markedet i 2012.

Følgende enheder er kompatible med lightning-stikket:

 • iPhones
 • iPads
 • iPods

I tvivl om hvorvidt din enhed er kompatibel med et lightning-stik?

Herunder følger et billede af porten til et lightning-stik, hvilket formentlig vil hjælpe dig med at vurdere, hvorvidt et lightning-stik passer til din enhed:

? Klik her og se et stort udvalg af USB-C-kabler (USB-C til lightning)

USB-C til RS-232

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et RS-232-stik i den anden. RS-232, også kaldet seriel RS-232, betegner en gammel grænseflade for seriel digital datakommunikation, som stammer helt tilbage fra 1962. RS-232-stik finder man derfor i ældre elektronik, der er serielle apparater, såsom i en fax, printer eller modem. De blev også tidligere anvendt til PC-tastaturer og -mus.

Sædvanligvis kan USB-C-kabler overføre data med 10 Gbit/sek. Dette er dog sjældent tilfældet for dette kabel, der som regel er markant langsommere. Her er overførselshastigheden som regel 1 Mbps. Herunder følger et billede af, hvordan kablet ser ud.

Følgende enheder kan være kompatible med et RS-232-stik:

 • Stregkodescannere
 • RFID-scannere
 • VægteGPS-modtagere
 • Smart-kort-læsere
 • Modemmer
 • Printere
 • Industrimaskiner
 • Netværksudstyr

I tvivl om hvorvidt din enhed er kompatibel med et RS-232-stik?

RS-232-stikket ligner til forveksling et VGA-stik, og derfor kan man let komme i tvivl om, hvorvidt det er et VGA-stik eller et RS-232-stik, som man har brug for.

Har du denne tvivl, anbefaler vi, at du blandt andet tager beslutningen på baggrund af, hvilken enhed du mangler et stik til. VGA-stik er primært til computere og skærme, mens RS-232-stik er til ovenstående enhedstyper samt en række andre.

Ligeledes kan du afklare spørgsmålet ved at tælle antallet af huller i porten til stikket. Som du kan se herunder, er der nemlig færre huller i en port til et RS-232-stik end i en port til et VGA-stik.

? Klik her og se et stort udvalg af USB-C-kabler (USB-C til RS-232)

USB-C til parallel

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et parallel-stik i den anden. Et parallel-stik er faktisk også et RS-232-stik, men et helt specifikt et. Har du en enhed med et 25 polet serielt RS232 interface (db25), som skal tisluttes din computer med USB-C, så er det USB-C til parallel, du skal bruge.

Eksempler på kompatible enheder

 • Fax
 • Ældre printer
 • Ældre modem

USB-C til minijack

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et minijack-stik i den anden. Et minijack-stik kender du fra høretelefoner. Har du høretelefoner med minijack-stik, som skal tilsluttes f.eks. din smartphone eller tablet, så er dette stik det, du skal bruge.

Eksempler på kompatible enheder

 • Højtaler
 • Høretelefoner

USB-C til SD kortlæser

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og en SD kortlæser i den anden. En SD-kortlæser er meget sigende en lille enhed, der kan læse indholdet af et SD-hukommelseskort. I Apple-computere er der ikke en SD kortlæser, hvorfor der er behov for dette stik.

Eksempler på kompatible enheder

 • Apple-computere

USB-C til SATA

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et SATA-stik i den anden. Du skal anvende dette stik, hvis interne harddiske skal konverteres til eksterne harddiske. Stikket ser ud som følger:

Følgende enheder kan være kompatible med et SATA-stik:

 • Interne harddiske

I tvivl om hvorvidt din enhed er kompatibel med et SATA-stik?

Herunder følger et billede af, hvordan porten til et RS232-stik ser ud, hvilket forhåbentlig kan hjælpe dig med at afklare, hvorvidt det er et SATA-stik du er på udkig efter.

USB-C til USB-A

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et USB-A-stik i den anden. Her er der tale om det mest almindelig USB-C-stik, og rigtig mange benytter det til opladning af deres smartphones, men ikke iPhones.

Følgende enheder er typisk kompatible med USB A:

 • Computere
 • Spillekonsoller
 • TV-apparater
 • Tablets
 • SMART TV-apparater
 • DVD-afspillere
 • Blu-Ray-afspillere
 • Printere
 • USB-hubs

I tvivl om din enhed er kompatibel med USB A-stikket?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt den enhed, som du er på jagt efter et kabel til, er kompatibel med et USB-A-stik, vil det sikkert hjælpe dig at se, hvordan en USB-A-port ser ud, hvilket du kan på billedet herunder:

? Klik her og se et stort udvalg af USB-C-kabler (USB-C til USB-A)

USB-C til USB-A-Hun

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et USB-A-Hun-stik i den anden. Et A-Hun-stik er faktisk bare et omvendt USB-A-stik. Et USB-C til USB-A-Hun-kabel kan både bruges som omformer og forlænger til dit USB-A-stik.

Følgende enheder kan være kompatible med USB A-Hun:

 • USB A-Han-stik

I tvivl om din enhed er kompatibel med USB-A-Hun-stikket?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt den enhed, du skal have forbundet, passer i et A-Hun-stik, så kommer der herunder et billede af, hvordan dit stik skal se ud.

? Klik her og se et stort udvalg af USB-C-kabler (USB-C til USB-A-Hun)

USB-C til USB-B

Et USB-C-kabel (USB-C til USB-B) består af et USB-C- og et USB-B-stik. Et USB-B-stik adskiller sig visuelt ret meget fra mange af de andre stik, som vi har introduceret dig for, hvilket dokumenteres af billedet herunder:

Følgende enheder kan være kompatible med USB-B-stikket:

 • Printere
 • Eksterne harddiske

I tvivl om hvorvidt din enhed er kompatibel med USB-B-stikket?

USB-B-stikket har et yderst distinkt og særligt udseende, hvorfor man sjældent er i tvivl om, hvorvidt det er det stik, man har brug for.

Skulle du dog alligevel være i tvivl om, hvorvidt det er et sådant stik, du mangler, burde du ikke være det, når du har betragtet nedenstående billede, der viser, hvordan en port til et USB-B-stik ser ud. Ligeledes er det et billede af, hvordan porten til et USB-B-SuperSpeed-stik ser ud.

? Klik her og se et stort udvalg af USB-C-kabler (USB-C til USB-B)

USB-C til USB-C

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et USB-C-stik i den anden. Altså to ens stik i hver ende, som bruges til at tilslutte to enheder med USB-C-stik.

Følgende enheder er typisk kompatible med et USB-C-stik:

 • Computere
 • Bærbare
 • Nye MacBooks
 • Nye iMacs
 • Nye smartphones (Android)

I tvivl om din enhed er kompatibel med USB-C-stikket?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt den enhed, som du er på jagt efter et kabel til, er kompatibel med et USB-C-stik, vil det garanteret hjælpe dig at se porten for et USB-C-stik. Denne ser ud som følger:

? Klik her og se et stort udvalg af USB-C-kabler (USB-C til USB-C)

USB-C til Mini USB-C

Dette kabel består af et USB-C-stik i den ene ende og et Mini USB-C-stik i den anden. Dette er den næstmindste udgave af USB-C-stiktypen, og du kender den højst sandsynligt, hvis du har en GPS, et digitalkamera eller et videokamera.

Følgende enheder kan være kompatible med Mini USB-C-stikket:

 • MP3-afspillere
 • Kameraer
 • Printere
 • Højttalere
 • USB-tastaturer

I tvivl om hvorvidt din enhed er kompatibel med et Mini USB-C-stik?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er et Mini USB-C-stik, du har brug for, er du det formentlig ikke længere, når du har set billedet herunder. Dette viser nemlig, hvordan porten til et Mini-USB-C-stik ser ud.

? Klik her og se et stort udvalg af USB-C-kabler (USB-C til Mini USB-C)

USB-C til Micro USB-B

Nu skal man holde tungen lige i munden, for ved første øjekast kan USB-C- og Micro USB B-stikkene godt ligne hinanden. De er dog forskellige, hvilket du også vil anerkende, hvis du stikker snuden helt hen mod skærmen, når du betragter nedenstående billede.

Følgende enheder kan være kompatible med Micro USB-B-stikket:

 • Mobiltelefoner (særligt HTC og Nokia)
 • Tablets
 • Høretelefoner
 • Printere
 • Eksterne harddiske
 • Tastatur
 • Mus

I tvivl om din enhed er kompatibel med Micro USB-B-stikket?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt den enhed, du er på jagt efter et kabel til, er kompatibel med et Micro USB-B-stik, er du det forhåbentlig ikke længere, når du har betragtet porten til et Micro USB-B-stik.

? Klik her og se et stort udvalg af USB-C-kabler (USB-C til Micro USB-B)


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søg