Billede af ekstern harddisk taget af avXperten

Ekstern Harddisk & USB-C - Sådan gør Du! (Tilslut Din MacBook)

Overvejer du at investere i en ekstern harddisk til din MacBook, der benytter USB-C teknologi? I dette indlæg vil jeg forklare om de mange fordele, du kan få med en sådan enhed.

Hvilken ekstern harddisk skal jeg vælge? Når du vælger en ekstern harddisk, er det essentielt at finde en model, der matcher dine specifikke behov inden for kapacitet, hastighed og tilslutningsmuligheder. Da der findes et bredt udvalg af eksterne harddiske, er det vigtigt at klarlægge dine behov grundigt, før du træffer dit valg.

Der er mange faktorer at tage højde for, og derfor vil jeg i dette indlæg guide dig gennem valget af den rette eksterne harddisk til dine behov.

Sådan virker en ekstern harddisk

Harddiske kan opdeles i interne og eksterne. Den interne er den, der er indbygget i din computer og lagrer data. Den eksterne sidder i sit eget kabinet og tilsluttes eksternt via f.eks. USB.

Hvis dit kabel ikke passer, kan en adapter løse problemet.

Harddiske fås i to fysiske størrelser

Harddiske kommer i forskellige størrelser, de to mest almindelige er 2.5” og 3.5”.

  • 2,5 tommer = 10 x 7 centimeter
  • 3,5 tommer = 10 x 15 centimeter

Virker ligesom en USB-nøgle

En ekstern harddisk fungerer som en USB-nøgle og kan bruges til at sikkerhedskopiere data eller til ekstra plads.

Mange foretrækker dem stadig frem for sky-lagringstjenester som iCloud, OneDrive eller Google Drive, da de føler sig mere trygge ved at opbevare deres private data på en fysisk enhed.

Har du brug for mere plads, eller er din computer langsom?

Hvis din harddisk er ved at løbe tør for plads, kan det være fordi, du har fyldt den op med filer, du sjældent bruger. I så fald kan en ekstern harddisk være løsningen til at gemme gamle billeder, film, dokumenter osv.

Er din computer blevet langsom? Det kan skyldes en fyldt intern harddisk. Jeg har skrevet et blogindlæg med masser af gode råd til at løse dette problem, hvor harddisken bl.a. nævnes som en afgørende faktor. Læs mere her: 21 grunde til at din computer er langsom - og hvordan du løser det

Hurtig forklaring af Harddiske

Se eventuelt videoen nedenfor, hvor min kollega forklarer på halvandet minut, hvad en harddisk er, hvordan den fungerer, og hvad de forskellige forkortelser betyder.

Hvad er SSD?

SSD står for Solid State Drive og er en teknologi, der ligner den, du kender fra USB-nøgler og hukommelseskort. Dataen gemmes i små RAM-kredse, hvilket betyder, at der ikke er nogen bevægelige dele eller skiver, der kan forårsage støj, i modsætning til en traditionel HDD (Hard Disk Drive). Dataen kan tilgås direkte, hvilket gør SSD'en generelt hurtigere end en HDD.

Top 6: Den bedste eksterne harddisk til dig

Den bedste eksterne harddisk for dig er naturligvis den, der opfylder dine specifikke behov. Før du køber en harddisk, er det vigtigt at overveje følgende fire ting:

Overvej følgende

  1. Hvor meget plads skal jeg bruge?
  2. Hvor hurtig skal den være?
  3. Hvilket stik skal jeg bruge?
  4. Hvilken størrelse og design?

Du kan udvikle et tæt forhold til din eksterne harddisk, især hvis du gemmer data med stor affektionsværdi. Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige eksterne harddisk, da der er et bredt udvalg.

Kapacitet og hastigheder på eksterne harddiske

To af de vigtigste specifikationer at overveje, når du vælger en ekstern harddisk, er kapacitet og hastighed.

Kapacitet

Hos avXperten har vi opdelt vores eksterne harddiske i seks kategorier baseret på kapacitet, der strækker sig fra 500 GB til 5 TB. Har du brug for mindre plads, kan dit behov muligvis opfyldes med et USB-stik.

Pladsbehovet på en harddisk varierer meget fra person til person. Du kan normalt se, hvor meget plads en fil optager på din computer ved blot at holde musen over den. Hvis du har mange billed- eller videofiler, kan du markere dem alle i en mappe, og den samlede størrelse vises typisk nederst i mappen.

Dette svarer de forskellige forkortelser til

  • 1 MB (Megabyte) = 1000 KB (Kilobyte)
  • 1 GB (Gigabyte) = 1000 MB
  • 1 TB (Terabyte) = 1000 GB

Hastighed

Hastigheden på en traditionel harddisk er normalt baseret på dens omdrejningshastighed, hvilket ikke gælder for SSD'er, der typisk er hurtigere på grund af deres mangel på bevægelige dele.

Når det kommer til overførselshastigheden, bliver det vurderet ud fra versionen af tilslutningsmuligheden.

Da de fleste eksterne harddiske bruger USB-stik, har jeg udarbejdet en tabel og et diagram, der viser den maksimale hastighed baseret på tilslutningstypens kompatibilitet.

Bagudkompatibel

USB 3.0 er cirka 10 gange hurtigere end version 2.0, men de er bagudkompatible. Det vil sige at du f.eks. godt kan bruge et USB 3.0 stik i en USB 2.0 port. Du kan finde denne information ved at klikke på produkterne.

Se tabellen for den maksimale båndbredde (hastighed) for hver version.

Version

Udgivelsesår

Båndbredde

USB 2.0

2001

480 Mbps

USB 3.0

2011

5 Gbps

USB 3.1

2014

10 Gbps

USB 3.2

2017

20 Gbps

USB4 / Thunderbolt 3

2019

40 Gbps

USB-C og ekstern harddisk (Tilslutningsmuligheder)

USB-C er den nyeste type USB-stik, og mange MacBooks og PC'er har nu en USB-C port. 

USB-C-porten er ca. 60% mindre end en normal USB-A-port og forventes at blive den nye standard, der passer til både computere, tablets og smartphones.

Hvis du vil vide mere, så kan du læse mere i vores guide til USB-C: Hvad er USB-C?

Teknologien er bagudkompatibel med ældre USB-versioner ned til version 2.0.

Hvis dit eksterne harddisk-stik ikke passer til porten på din computer, kan du bruge en adapter for at sikre, at du stadig kan nyde godt af din harddisk.

Sådan tilslutter du dine gamle enheder til de nye

Hvis du har en enhed, der bruger USB 2.0, men din nye computer kun har en USB-C port, kan du løse dette problem med en USB-C han til USB-A hun adapter. 

På den måde undgår du at skulle skifte alle dine produkter ved at investere i en billig adapter i stedet.

Mange muligheder

Der er flere muligheder for at tilslutte din eksterne harddisk til en USB-C port ved hjælp af den rette adapter. 

Som en bonus kan USB-C-stikket tilsluttes begge veje, hvilket eliminerer kampen med at vende stikket korrekt, når du tilslutter det til din computer.

Oplad din bærbar med en USB-C Powerbank

Det nye USB-C-stik og de forbedrede overførselshastigheder har også gjort det muligt at tilslutte en powerbank til en bærbar computer.

Du kan læse mere om dette her: Gør din bærbar mere mobil med USB-C

Tilslut Din MacBook til en Ekstern Harddisk

Når det kommer til at få eksternt udstyr til at fungere med Apple-produkter, er det ofte nødvendigt at være opmærksom. Mange nye MacBooks har kun én port – en USB-C port.

Apples Thunderbolt-kabler version 1 og 2 var kompatible med en mini displayport-udgang. Det nye Thunderbolt 3-kabel passer til en USB-C-port. Dog er det ikke helt det samme, og du kan læse mere om forskellene her: Er USB-C det samme som Thunderbolt?

Husk altid at være opmærksom på, hvilket stik du skal bruge, både til din harddisk og i din computer.

Eksempel på specifikationer

Når du klikker på et bestemt produkt, kan der for eksempel stå følgende:

USB 3.1 tilslutning
Harddisken tilsluttes via USB 3.1 Gen 1 og er kompatibel med Windows, Mac OS og Android.
(Derudover kan du se mange flere specifikationer, såsom hastighed og kapacitet, som er beskrevet tidligere i artiklen) 

Med flere enheder, der nu bruger USB-C-stik, er det blevet lettere at tilslutte en MacBook til en ekstern harddisk. Dog kan de mange forskellige versioner af både eksterne harddiske og MacBooks skabe forvirring. 

Husk derfor at tjekke, om din enhed er kompatibel med USB-versionen samt dit styresystem.

Skal du tilslutte din MacBook til HDMI?

Læs vores blogindlæg om dette: Hvordan tilslutter man HDMI til Mac?

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg