Billede af computerskærm taget af avXperten

Sådan sætter du din skærm til Mac med USB-C-stik! (A-Z Guide)

USB-C bliver kaldt den mest alsidige dataport nogensinde. Der er gode muligheder for, at du kan tilslutte en skærm til en Mac med et USB-C stik. Jeg har lavet en guide til, hvordan det kan gøres.

USB-C Skærm: Hvis begge dine enheder har en USB-C-port, kan du tilslutte en ekstern skærm til Mac med et USB-C til USB-C-kabel. Hvis der kun er USB-C-port i den ene af enhederne, kan man bruge et mellemstik, som omformer signalet fra USB-C til eksempelvis HDMI, DisplayPort eller DVI.

Jeg har lavet en simpel guide til, hvordan du fra start til slut kan tilslutte din skærm til Mac med det smarte USB-C-stik.

    Apple og USB-C-stik

    Fra 2015 blev MacBook’s lavet med kun en dataport, nemlig USB-C. Fra 2016 blev MacBook Pro lavet med både en USB-C og en Thunderbolt 3 port. Portene ligner hinanden, men hvis din Mac kun har en USB-C-port understøtter den ikke Thunderbolt.

    Er der derimod to porte, er de begge beregnet til USB-C og Thunderbolt 3.

    Lær mere om USB-C og Thunderbolt

    USB-C og Thunderbolt 3 er ikke det samme, men portene er identiske af udseende. Du kan læse om forskellene på USB-C og Thunderbolt i dette blogindlæg: Er USB-C det samme som Thunderbolt?

    Der kommer flere og flere enheder med USB-C-stik

    USB-C-porten bliver efterhånden benyttet på utrolig mange produkter. Dette gælder både for Apple-produkter, som selvfølgelig har opgraderet porten, men også mange nye PC’er og smartphones bruger USB-C-stikket, som ofte understøtter USB 3.1 speedpower+.

    Det kunne være rart, hvis der var et kabel, der kunne bruges til alle enheder, men der er især hård konkurrence fra HDMI og DisplayPort. Disse to dataporte bliver især benyttet til overførsel af billede og lyd i høj kvalitet.

    Få mere at vide om USB-C, HDMI og DisplayPort

    Jeg har skrevet en guide om, hvad der er bedst: HDMI eller DisplayPort?

    Derudover har jeg lavet en stor guide til USB-C: Hvad er USB-C?

    Vil du have en hurtig forklaring af USB-C og andre USB typer, så se denne video: 

    Step by step - Sådan tilslutter du din skærm til en Mac med USB-C

    Thunderbolt 3 og USB-C er kompatibel til at omforme signalet til mange eksterne skærme, som ikke har en USB-C-port. Det er forskelligt, hvilke opløsninger etc. som de forskellige kabler understøtter.

    Med de rette kabler, kan du tilslutte din Mac med USB-C til enhver skærm med HDMI, mini DisplayPort, DVI eller VGA stik.

    Step 1) Kontroller portene

    Det første du skal gøre er at identificere dine dataporte. Hvis både din Mac og den eksterne skærm har en USB-C-port, skal man blot starte med at forbinde enhederne med USB-C til USB-C kabel.

    Hvis du skal have din Mac tilsluttet til flere skærme skal du tjekke i specifikationerne, hvor mange skærme din Mac understøtter. Dette kan ses under Grafik- og video indstillinger.

    Step 2) Andre muligheder: Mellemstik eller AirPlay

    Hvis du ikke har det rigtige kabel til at forbinde dine enheder har du to valgmuligheder. Du kan enten finde en adapter, så dine stik passer med hinanden, eller der er mulighed for at skabe en trådløs forbindelse via Apple TV eller AirPlay 2.

    Find den rigtige adapter

    Det er et løbende problem, at man mangler den rigtige port, når man køber en ny Mac. Dette kan ofte løses med en USB-C-adapter eller en USB-C-Dock.

    Hvis du vil vide mere om, hvilke omformere, som især er brugbare, når du køber en ny Mac, så læs denne artikel: 7 USB-C omformere, du har brug for, når du køber en Mac

    USB-C Dock

    Med en USB-C-Dock kan du tilslutte mange forskellige stiktyper til din Mac. På ovenstående billede ses et eksempel, hvor du kan tilsliutte alle disse stiktyper:

    1x HDMI, 1x Mini DisplayPort, 1x VGA, 1x USB-C med PD-opladning, 2x USB-A 3.0, 1x USB-A 1.2 BC, 1x RJ45 Ethernet, 1x 3,5mm minijack til analog lyd og mikrofon samt kortlæser til 1x SD og 1x Micro SD hukommelseskort.

    En USB-C-Dock en utrolig alsidig multiport, som kan løse mange problemer, når du skal tilslutte eksterne enheder til din Mac.

    Apple TV & AirPlay 2 (Trådløs forbindelse)

    Du kan enten udvide eller dublere din skærm trådløst til et smart-TV, hvis din Mac er på det samme trådløse netværk som dit TV. Denne løsning bliver mere og mere brugt, da teknologien for både computere, skærme og Wi-Fi er forbedret meget de seneste par år.

    Dette kan eksempelvis også være en mulighed, hvis du skal vise noget fra din iPhone eller iPad på en skærm. Bruger din iPhone eller iPad et lightning-kabel, kan du også tilslutte disse enheder til en computer med et Lightning til USB-C kabel.

    Step 3) Tilslut skærmen

    Hvis stikket passer i porten til begge enheder, er det som regel bare at tilslutte skærmen.

    Hvis din Mac ikke genkender skærmen, kan du prøve at slukke den enhed, som din Mac er tilsluttet. Tag kablet ud og indsæt det igen. Tænd for enheden igen.

    Hvis du skal bruge lyden fra skærmen og ikke dine højttalere fra Mac, kan du ændre dette i lydindstillingerne på computeren, hvis lyden ikke bliver overført automatisk.

    Step 4) Opsæt skærmindstillinger

    Hvis du kun vil have, at der skal vises billede på din eksterne skærm, kan du vælge en indstilling, som hedder: Skærmen slået ned.

    Der er flere måder, som du kan indstille dine skærme, når du har sat eksterne skærme til en Mac. Du kan finde indstillingerne sådan: Systemindstillinger (under Apple-menuen) -> Skærme -> Opstilling

    Her kan du vælge, hvilken skærm, som skal være din primære skærm.

    Udvidet skrivebordstilstand

    Vil du have ekstra plads på dit skrivebord, eller skal dine skærme vise to forskellige ting? Så kan du vælge funktionen udvidet skrivebordstilstand.

    Skærmdublering

    Skal dine skærme vise det samme billede? Så kan du slå skærmdublering til inde i skærmindstillinger under opstilling.

    E-mærket

     

    Betalingskort
    avXperten
    MenuKontaktKurvSøg