(Køberguide) Fuldt Overblik Over de Forskellige LED-pærer

Hvis du ikke er den helt store energinørd og har lidt svært ved at overskue de mange former for LED lys, der findes, så er du kommet til det helt rette blogindlæg.

I dette indlæg vil vi nemlig hjælpe dig med at forstå, hvad de forskellige typer af LED-pærer kan og dermed hjælpe dig til at vælge den rette.

Hvilken LED-pære skal man vælge? Når det kommer til valget af LED-pærer, kan det være vanskeligt at skabe sig et overblik. Der findes mange typer af LED-pærer som fx E27, E14 og spots, så det er vigtigt, at du ved, hvilken type du skal købe. Undersøg din lampe eller enheds specifikationer og find den type pære, der passer, før du køber LED-pærer.

Læs videre i dette indlæg, hvis du stadig mangler svar på, hvilken type LED-pærer du bør købe til din lampe eller enhed!

Hvorfor vælge en LED-Pære?

Der er flere gode grunde til at vælge LED-pære fremfor halogenpære eller andet.

En af de største er selvfølgelig den besparelse, der er forbundet med.

LED-pærer har nemlig omkring 10 gange så lang levetid, som en normal halogenpære, trods prisen stort set altid er ens.

En LED-Pære er også bedre for miljøet, da den har et meget lavere energiforbrug på ca 5 gange så lidt som en halogenpære!

Den eneste ulempe ved LED-pære kontra halogenpære er deres RA-værdi. Her er det trods alt halogenpærerne, der scorer højest, men LED-pærerne er lige i hælene.

LED-pærer har også en lynhurtig starttid og tænder med det samme uden ventetid, som du måske har lagt mærke til, at nogle af dine gamle glødepærer derhjemme ikke formår.

LED-pærer bliver modsat andre pærer ikke varme, selvom de har været tændt i længere tid, hvilket betyder, at hvis du eksempelvis skal skifte dem, behøver du ikke at vente på, at de er kølet ned.

Sidst men bestemt ikke mindst skal det også nævnes, at LED-pærer er yderst robuste og sagtens kan anvendes til udendørs brug. De er resistente over for temperatursvingninger, hvilket kan være et problem for andre typer elpærer.

Sådan vælger du den rette LED-pære!

Det kræver ikke en stor viden indenfor elpærer, når det gælder valget eller udskiftning af LED-pærer.

Husk at undersøge hvilken type sokkel, du ønsker at indsætte LED-pæren i, da det er vigtigt, at både pæren og enheden er kompatible med hinanden.

Hvis du ønsker LED-pærer, der kan dæmpes, skal du også være opmærksom på, om den pære, du kigger på, understøtter denne funktion.

Når det kommer til kvalitet, så gå altid efter højeste energimærk - gerne A+ og helst ikke under A.

Sørg også for at finde en pære med en høj RA-værdi, da dette betyder en bedre lyskvalitet. Jo højere RA-værdi jo bedre og helst ikke under 80.

Forskellige Typer LED-Pærer og deres funktioner

Det næste step er at finde en LED-pære, der dækker det behov, du har, om det er en almindelig loftlampe, gulvlampe eller måske et spotlys, så findes der LED-pærer, der dækker helt specifikke behov:

E27 LED-pærer

En LED-pærer, som har en sokkel, der hedder “E27”, har en større sokkel, som kan skrues i fatningen ved hjælp af gevind.

Så dermed er der tale om en meget fleksibel form for LED-pærer, som passer til mange forskellige behov.

Findes i forskellige typer som fx:

  • Alm. Type
  • Spot
  • Krone
  • Stick

G4 LED-pærer

En G4 LED-pærer er en meget lille pære, som primært bruges til indbygningsspots. Den kan let genkendes på dens størrelse samt dens to stifter

E14 LED-pærer

Denne type LED-pærer har modsat E27 en meget lille sokkel, som også kan skrues i fatningen ved hjælp af gevind. Bruges ofte i mindre lamper i vindueskarme, på vægge osv.

Findes i typer som fx:

  • Krone
  • Klar
  • Spot
  • Kerte

G9 LED-pærer

G9 LED-pærer minder om G4-pærer i den forstand, at den også kendetegnes på dens to små brede metalfødder, som presses ind i fatningen.

Denne type pærer kan du bruge i 230 volt væglamper, men også en række forskellige loftlamper.

GU10 LED-pærer

Med en GU10 LED-pærer får du en pære med to kraftige tapper på soklen, som sættes ind i fatningen og drejes, indtil den er fastlåst.

En GU10 LED-pærer bruges primært i spotlamper, hvor pæren er synlig.

GU4/MR11 LED-pærer

En GU4, også kaldet MR11, er en pære, der bruges primært i loftspots.

Den har ben, som er spidse som på en stift pære, men med udseende som en spotpære.

GU5.3/MR16 LED-pærer

En GU5,3, også kaldet en MR16, er en pære, som bruges i spots.

Den minder i udseende meget om en GU4-pære, da den også har ben som er spidse som på en stiftpære.

Forskellen er primært at benene er en smule tykkere og ikke så bøjelige som på en stiftpære.

PL-C LED-Pærer

Med PL-C LED-pærer får du et lysstofrør, som er meget mere energibesparende end normale lysstofrør.

Ved hjælp af en gas af kviksølvdampe og ædelgas udsender røret UV-stråler, som dermed giver en meget naturlig lyskvalitet.

Lysstofrør bruges mange steder både privat og i ervherv. Fx i de fleste fabrikshaller vil du højst sandsynligt se lysstoftrør brugt som primære lyskilde.

De har nemlig en god egenskab til at fordele lyset effektivt, som giver en god oplysning i større rum, også derhjemme!

Man ser også ofte lysstofrør brugt på badeværelset i nogle hjem, igen pga. deres evne til at give en god lysspredning, som er fordelagtigt at have på badeværelset.

B22 LED-pærer

Helt simpelt er en B22 LED-pære bare en klassisk E27-pære men uden et gevind.

I stedet for at skrue den i fatningen skal den bare klikkes ind.

Bruges ofte i virksomheder eller på offentlige områder, da den er sværere at fjerne end en E27-pære

LED spotpærer

Til sidst har vi et par ekstra LED-spots, som har henholdsvis E27- og E14-sokler.

R63 LED-spot: En LED-spotpære med en populær E27-sokkel. R63 henviser til størrelsen på pæren.

R80 LED-spot: Endnu en LED-spotpære, som også passer i en normal E27-fatning. R80 henviser til størrelsen på pæren og ikke soklen.

R50 LED-spot: Med en R50 LED-Pære får du et LED-spot, som passer i en E14-fatning. Den kan dermed bruges dér, hvor du normalt bruger E14-pærer. R50 henviser, som andre spots, til formen på pæren.

R39 LED-spot: Med en R39 LED-spotpære får du en spotpære, som passer i en regulær E14-fatning. R39 henviser igen kun til formen/størrelsen på pæren og ikke sokkel/fatning.

Opsummering

Det kan være lidt vanskeligt at overskue de mange typer LED-pære på markedet, så husk når du vælger pære altid at tjekke, hvilken sokkel og fatning du har med at gøre.

Spørg gerne til råds, hvis du virkelig er i tvivl, men som regel kan du se, hvilken type pære du bør anskaffe enten på din nuværende pære eller på den lampe eller lignende, du skal bruge pæren i.

Relaterede Spørgsmål

Hvad er lumen? Lumen er et udtryk for hvor stor en mængde lys, der kommer fra en pære. Førhen i glødepære regnede man i watt, men da pærer i dag bruger forskellige mængde watt, regner man nu i lumen for at sammenligne lysmængden på tværs af forskellige typer pærer.

Hvad er RA-værdi? RA-værdien på en pære er et udtryk for, hvor god en evne pæren har til at skabe lys, som er naturligt. En score på 100 er, hvad der svarer til naturligt dagslys.

Hvad er kelvin? Kelvin, også kaldet farvetemperatur, giver udtryk for lysets farve, som kan være enten koldt eller varmt. Varmt lys ligger på mellem 2700 og 3200 K, neutrale farver på mellem 3500 K og 4000 K og kolde farver ligger på mellem 4000 K og 5000 K.

Du kan finde udvidet svar på alle disse spørgsmål i vores blogindlæg “LED vs. Halogen” hvor vi går mere i detaljer omkring LED-pærer!

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg