billede af stikkontakt taget af avXperten

Sådan vælger du den rigtige strømforsyning

De fleste af os kender sikkert situationen: Strømforsyningen til den bærbare computer holder op med at virke - man har måske kørt kablet over med kontorstolen, så det er blevet beskadiget.

Man står og mangler en passende strømforsyning til et stykke forbrugerelektronik, der muligvis er af lidt ældre dato.

Det kan være svært at finde en original strømforsyning til en klok, radio eller et par PC-højttalere. Selv en en bærbar computer med 3-4 år på bagen kan være vanskeligt at finde en original strømforsyning til.

Der findes heldigvis universalstrømforsyninger, der kan tilpasses til mange forskellige, denne artikel hjælper dig til at finde den rigtige strømforsyning, så læs med her.

Lidt grundlæggende viden om el

Inden jeg kommer med konkret råd og vejledning, må jeg lige have et par grundbegreber på plads. 

En strømforsyning er i denne forstand en elektrisk enhed med to "sider" (elektriske forbindelser). 

  • Primærsiden (ofte benævnt input) er forsynet med en almindelig stikprop, der sættes i en stikkontakt i væggen, hvorved strømforsyningen modtager vekselstrøm (kaldet AC - alternating current) fra elnettet. 
  • På sekundærsiden (ofte benævnt output) leverer strømforsyningen jævnstrøm (kaldet DC - direct current) til den enhed, der tilsluttes via strømforsyningens særlige stik.

En sådan strømforsyning har tre vigtige karakteristika, hvoraf de to er spænding og strømstyrke. 

En elektrisk jævnstrømsspænding måles i volt (V), og strømstyrken måles i ampere (A). For strømforsyninger til forbrugerelektronik er strømstyrken ofte under 1 A, og kan derfor være angivet i milliampere (mA), altså tusindedele ampere - således er fx 0,5 A lig med 500 mA.

Den tredje vigtige faktor er strømforsyningens polaritet. 

Det vil i praksis sige hvordan plus og minus er placeret i stikket på sekundærsiden 

Beregn watt baseret på volt og ampere (milliampere)

På nogle strømforsyninger er der endvidere angivet den maksimale effekt - denne måles i watt (W). 

Watt benævnes ind imellem også som volt-ampere (VA), men for jævnstrøm er disse to begreber synonyme. Dvs. en strømforsyning mærket fx 30 VA yder en effekt på 30 W.

Hvis effekten ikke er angivet på strømforsyningen, kan man selv beregne den vha. effektformlen - én af grundreglerne i læren om el: Effekt (W) er lig med spænding (V) ganget med strømstyrke (A). 

Bemærk: Er strømstyrken angivet i milliampere (mA), skal den regnes om til ampere (dividér med 1000) inden effekten beregnes. 

Se på den gamle strømforsyning

Den originale strømforsyning kan eksempelvis være mærket "18.5 V / 3.5 A 65 W". 

Symbolet med de to vandrette linjer, en fuldt optrukket over en stiplet, angiver ganske enkelt, at der er tale om jævnstrøm. 

Betydningen af de øvrige angivelser burde være indlysende på baggrund af de to foregående afsnit.

Jævnstrømssymbolet:

jaevnstrømssymbolet

Vha. effektformlen kan jeg tjekke at 18,5 V ganget med 3,5 A giver 65 W (helt nøjagtigt 64,75 W). 

Husk dog, at to strømforsyninger med samme effekt ikke nødvendigvis kan erstatte hinanden. 

Eksempelvis er en 13 V 5 A strømforsyning ikke velegnet som erstatning for den førnævnte, til trods for at 13 V ganget med 5 A tilfældigvis også giver 65 W. 

Som tidligere antydet bør der nemlig være overensstemmelse mellem alle tre faktorer: 

Spænding (V), strømstyrke (A) og polaritet.

Hvad polariteten angår, så har langt størstedelen af alle strømforsyninger til forbrugerelektronik i dag et stik (på sekundærsiden) udformet som et lille rør med plusforbindelsen placeret indeni og minusforbindelsen placeret udenpå (koaksialstik). Dette kaldes i daglig tale positiv polaritet, idet den positive pol er placeret centralt. 

På langt de fleste strømforsyninger er polariteten indikeret med flg. symbol:

Polaritetssymbolet:

polaritetssymbolet

Symbolet angiver, at pluspolen er placeret centralt i stikket, og minuspolen er placeret på omkredsen - altså positiv polaritet. 

Dette er tilfældet for langt de fleste strømforsyninger i dag, men det kan i sjældne tilfælde (navnlig på ældre strømforsyninger) være omvendt.

De fysiske dimensioner af stikket spiller naturligvis også en rolle. For at én strømforsyning kan erstatte en anden, må de naturligvis have fysisk identiske stik, der sikrer en god elektrisk forbindelse. 

Af denne årsag leveres mange universalstrømforsyninger med et antal forskellige stik, der kan monteres på ledningen på sekundærsiden. 

Se bag på computeren/enheden

Har man en elektrisk enhed, men mangler den tilhørende strømforsyning, er der stadig hjælp at hente. 

Også på selve enheden findes der nemlig de samme angivelser som på strømforsyningen. De er gerne placeret på bagsiden eller bunden af produktet - evt. bag batteriet, hvis enheden har sådan et.

Når man - uden at have den originale strømforsyning at sammenligne med - skal finde en passende strømforsyning til en enhed, handler det igen om de tre faktorer: 

Spænding (V), strømstyrke (A) og polaritet. 

Alle tre bør matche, hvis man vil være sikker på et godt resultat.

Den største udfordring kan ofte være at finde en strømforsyning med et passende koaksialstik. 

Der findes ingen international standard for anvendelse af koaksialstik til strømforsyninger, så det er op til den enkelte producent at bestykke sine apparater med stik af en passende fysisk udformning.

Faktisk ser man ofte, at eksempelvis forskellige modeller af bærbare computere af samme fabrikat har forskellige stik. Dette gør producenterne angiveligt for at sikre, at man ikke kommer til at bruge en forkert strømforsyning, og derved ødelægger sit produkt.

Også i denne situation, hvor man helt mangler en strømforsyning, er man godt hjulpet med en universalstrømforsyning med et sortiment af udskiftelige stik i de mest gængse dimensioner. 

Hvor galt kan det gå?

Elektroniske apparater (herunder også strømforsyninger) kan i dag være forsynet med mange forskellige regulerings- og sikringsanordninger, så det følgende er kun en helt generel oversigt.

  • For høj spænding: Mulig overophedning af enheden. Nogle enheder har dog indbygget sikring mod dette.
  • For lav spænding: Beskadigelse af enheden er ikke sandsynlig, men enheden vil sandsynligvis ikke virke optimalt (fx vil en højttaler ved for lav spænding ikke kunne give fuld lydstyrke).
  • For høj strømstyrke: Beskadigelse af enheden er ikke sandsynlig (forudsat at spændingen er korrekt), idet enheden kun vil "trække" den nødvendige strømstyrke, og strømforsyningen derved blot kører med nedsat belastning.
  • For lav strømstyrke: Mulig overophedning af strømforsyningen, idet enheden vil "trække" en højere strømstyrke end strømforsyningen er beregnet til.
  • Forkert (omvendt) polaritet: Mulig beskadigelse af enheden. Nogle enheder har dog indbygget sikring mod dette.
  • Til allersidst en advarsel: Mange af os har en rodekasse med gammel elektronik stående derhjemme. Det kan være fristende at prøve sig frem efter "de forhåndenværende søms princip", når man lige mangler en strømforsyning. På baggrund af oplysningerne ovenfor må det dog frarådes.

Man kan ganske vist være heldig at få strikket noget sammen, som rent faktisk virker. Risikoen for beskadigelse af enhed eller strømforsyning - eller begge dele - er bare større. I værste fald kan man starte en mindre ildebrand.

Gå hellere frem efter oplysningerne i denne artikel, og find en strømforsyning med korrekt spænding, strømstyrke og polaritet. I tvivlstilfælde må man alliere sig med en elektronikkyndig bekendt eller bede en forhandler af universalstrømforsyninger om råd og vejledning.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg