Vælg det rigtige vægbeslag

De fleste bruger meget tid og energi på at vælge det rigtige TV. Der er mange forskellige specifikationer der skal holdes op imod prisen og det kan være lidt af en jungle at finde rundt i.

Når det kommer til vægbeslag er det til gengæld de færreste, der skænker det en tanke, når de køber et fjernsyn eller monitor og det er en fejl.

Det rigtige beslag kan give din nye skærm den helt rigtige position og omvendt er det en skam at have købt en dyr ny skærm, som så ikke kan blive positioneret optimalt.

Dine overvejelser om hvordan skærmen skal placeres, og dermed om eventuelle vægbeslag skal tages med i betragtning, er vigtigt at forholde sig til, når du vælger skærm. Det er nemlig ikke alle skærme, der kan bruge samme beslag, og derfor kan du måske ikke placere skærmen som du havde tænkt dig. 

Hvad er VESA?

VESA er en international standard for dimensioner på vægbeslag. Det kaldes også nogle gange ”Mounting Interface Standard (MIS)” eller ”Flat Display Mounting Interface (FDMI)”.

Det er selvsagt praktisk at have sådan en standard, så man ikke risikerer at sætte et beslag op, blot for at konstatere at ens skærm ikke passer til det.

Det kan måske se overvældende ud, når du ser alle målene efter VESA, men det er bare en liste over de dimensioner, som dette beslag kan akkommodere. Disse dimensioner er altid målt i millimeter, så 400 betyder for eksempel 40 cm.. Når du køber TV vil du typisk kunne finde under ”specifikationer” tekst som for eksempel:

Vægbeslag: VESA

Afstand mellem monteringshuller 400x400 (for eksempel)

Det er de mål du skal kunne finde under VESA-specifikationerne på det beslag, du køber – eller omvendt hvis du allerede har et beslag og skal have en (ny) skærm. 

Et fornuftigt forhold mellem skærm og beslag størrelse

Selvom specifikationerne siger, at et bestemt vægbeslag passer til et bestemt TV, så bør du også bruge din sunde fornuft til at vurdere, om det er den rigtige størrelse. Hvis vægbeslaget for eksempel er næsten ligeså stort som din skærm, så vil man let kunne se det, når skærmen er påmonteret på væggen, og de fleste vil nok foretrække at det er deres nye TV eller skærm man lægger mærke til – ikke det beslag det sidder på.

I virkeligheden er det som regel ønskværdigt om man kan give det indtryk, at skærmen nærmest “svæver” langs væggen. Det betyder dog ikke, at et beslag altid skal være så lille som overhovedet muligt. Det kommer blandt andet an på beskaffenheden af den væg skærmen skal hænge på.

Hvis beslaget er for lille i forhold til en stor skærm, så risikerer man i værste fald at skærmen river sig løs - især hvis man ofte skal justere vinklen på skærmen. Dette kan bedst illustreres ved at forestille sig at et stort TV hang på et beslag med kun én skrue eller bolt – så skulle det være en meget kraftig bolt, der gik langt ind i en solid væg, for at det kunne lade sig gøre. 

Vippe og dreje – eller ultra slim

vaegbeslag

Efterhånden som skærmene er blevet tyndere er det blevet populært at hænge dem tættere og tættere på væggen. Men det er dog ikke altid en god idé.

For det første skal man se på hvor og hvordan kabel-indgangene på skærmen er placeret.

Det er jo ikke smart, hvis man skal løfte skærmen af beslaget hver gang man skal tilslutte en ekstern enhed, som for eksempel en bærbar computer via en HDMI-indgang.

I værste fald kan det være umuligt, og selvom skærmproducenterne er blevet gradvist bedre til at placere udgangene på kanterne af skærmen, så ser man stadig folk, der køber et ultra slim-designet vægophæng, kun for at konstatere, at der ikke er plads nok mellem skærmen og væggen til at montere en ledning.

I den forbindelse skal det nævnes at de fleste stik til skærme kan fås vinklet, eller også kan de vippe - netop for at imødekomme dette problem. Det anbefales at se mere i vores sektion om ”kabler & adaptere”.

Problemer med plads til stik er dog ikke den eneste grund til, at man skal overveje, hvor tæt skærmen skal være på væggen. En anden ting man skal tage højde for er, hvorvidt skærmen skal kunne vippe eller dreje.

Man kan få vægbeslag, der tillader at skærmen kan vippes op eller ned, alt efter hvilken vinkling man ønsker. Det er for eksempel praktisk, hvis man gerne vil være i stand til at se en skærm stående - i øjenhøjde - men man til tider også gerne ville kunne se den samme skærm, når man sidder.

Man kan også få vægbeslag, hvor skærmen kan trækkes ud fra væggen og drejes til siden. Dette er utrolig praktisk for det er ikke altid, at man har en tom plads på væggen lige overfor det sted, man sidder. Det kan også være praktisk, hvis man gerne vil være i stand til at se TV fra spisebordet nogle gange, men også fra et sofaarrangement i samme rum. Mulighederne er selvsagt uendelige, men som den gamle talemåde går, ”så kan man ikke både blæse og ha’ mel i munden”.

Hvis man vil have en skærm, som man kan vippe op eller ned fra den eksisterende position, så må den nødvendigvis være en vis afstand fra væggen. Det samme gælder for beslag som kan drejes, omend problematikken er en anden. Samtidig skal vægbeslaget være stærk nok til at kunne udfoldes og holde en skærm, samt at det naturligvis optager plads, selv når det er foldet sammen bag ved skærmen. 

Husk også at have den rette afstand mellem dig selv og dit fjernsyn, da dette kan have stor betydelse for billedkvaliteten, se mere her:

Et forholdsvis enkelt – men vigtigt – valg

Som det forhåbentlig fremgår, er der altså en del at tage stilling til, når man vælger vægbeslag, men det er ikke uoverkommeligt. Det vigtige er at gøre det klart med sig selv, hvor og hvordan man vil bruge sin skærm, og tage beslaget med i overvejelserne allerede når man vælger TV eller skærm. Det kan endda være, at man skal vælge ens nye skærm efter hvilket beslag man har.

Det lyder måske bagvendt, når nu en skærm typisk er dyrere end et beslag, men hvis man har et beslag, som opfylder ens behov, så giver det god mening at købe en ny skærm, der passer til det ophæng, man nu engang har. Det er især sandt for dem, der ikke har en veludstyret værktøjskasse eller ”håndværker-gen”, for det er jo trods alt meget lettere at hænge en skærm op på et ophæng, end at montere et ophæng på en væg. 

Der er altid en løsning

Hvis du har en skærm, der ikke passer til dit beslag – eller omvendt, kan du også se på vores adaptere, der er designet til at løse netop den type problemer.

Et andet produkt som er interessant, hvis du går efter at få din skærm helt tæt på væggen, er magnetbeslag der, som navnet antyder, virker ved at en kraftig magnetplade holder skærmen klinet op ad væggen - helt uden traditionelle beslag. Dette produkt er selvfølgelig designet til ikke at forstyrre signalerne i skærmen.

I vores sortiment findes der også bordbeslag, så man kan montere en skærm på et bord. Der er mobile standere så man kan flytte rundt på en skærm, hvilket især bruges i arbejds- og undervisningssituationer. Der er sågar også loftbeslag i vores sortiment. Disse er populære til børneværelser, hvor der er en skråvæg over sengen. Det skulle kort sigt være muligt at finde et beslag, der tillader, at du altid kan se din skærm hvor du vil, og hvordan du vil.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg