10 Begynder tips til Videoredigering - [Sådan starter du]

Vil du gerne i gang med at redigere dine egne videoer, men er i tvivl om, hvordan du skal komme i gang?

I dette indlæg vil jeg fortælle om, hvad du bør overveje inden du begynder med videoredigering, samt give dig 10 tips til videoredigering.

Hvad er videoredigering? Videoredigering er en proces, hvor du blandt andet ændrer på segmenter i en video, eksempelvis ved at fjerne klip fra videoen. Du kan også tilføje special effects og lydoptagelser. Med videoredigering kan du også ændre på farverne i dine videoklip, så din video får en bestemt stemning.

Hvis du vil vide meget mere videoredigering, samt have 10 tips til videoredigering, så læs videre herunder.

Hvad bør du overveje inden du begynder med videoredigering?

Videoredigering kan være så simpelt eller kompliceret, som du ønsker at gøre det til.

Uanset hvor kompleks du ønsker at gøre din video, vil du kunne finde redigeringsprocessen mere behagelig, hvis du bruger et øjeblik på at forberede dig helt fra begyndelsen, måske endda før du begynder at optage din video.

Der findes forskellige typer af videoer, som hver især har forskellige krav.

Hvis du prøver at sammensætte video fra en familieferie, kan du skære lange optagede segmenter ned til dine yndlings øjeblikke.

Måske vil du lave en YouTube-vlog, der kombinerer at du sidder og snakker, samt B-roll klip.

B-roll bliver også kaldt dækbilleder, og kan bruges i situationer, hvor du forklare om et bestemt emne, og skal bruge videoklip til at visualisere det du snakker om.

B-roll er med til at gøre din video mere dynamisk og spændende, da det kan blive ensformigt at sidde at se på en video af en person, der snakker til kameraet.

Det kan være en fordel, især hvis du ønsker at lave videoer til YouTube, at forberede hvad du snakker om, og dermed kan du have en idé om, hvad for noget B-roll du eventuelt skal bruge.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan du kommer i gang med at lave YouTube videoer, kan du med fordel læse vores indlæg “Alt om Udstyr til YouTube » (Kendte YouTubers bruger dette)

Hvilket redigeringsprogram bør du bruge?

Inden du begynder med videoredigering, bør du overveje hvilket redigeringsprogram du ønsker at bruge.

Der findes mange muligheder, når du skal vælge et redigeringsprogram til video, og nogle af programmerne er nemmere for begyndere at komme i gang med end andre.

Der er dog ikke et rigtigt eller forkert svar på, hvilket videoredigeringsprogram du bør bruge, da det blandt andet afhænger af, hvad du ønsker at redigere, samt hvor meget tid du vil investere i at sætte dig ind i, hvordan programmet virker.

Herunder kan du se nogle eksempler på videoredigeringsprogrammer, som er gode til dem der er begyndere til videoredigering.

  • Movavi

  • Apple iMovie (kræver at du har et Apple produkt)

  • Windows 10 editor (kræver Windows software)

  • OpenShot

  • VSDC

10 tips til at begynde med videoredigering

Det kan være nyttigt for dig at vide nogle tips til, hvordan du kommer i gang med videoredigering, da det kan være en udfordrende proces i nogle tilfælde.

Herunder vil jeg give dig 10 tips, som kan gøre din start med videoredigering mere behagelig, samt hjælpe dig med at komme frem til et godt produkt.

#1 - Find det rigtige videoredigeringsprogram

Det kan være en fordel for dig, at finde det rigtige redigeringsprogram til dig og dine behov.

Der findes et overflod af forskellige videoredigeringsprogrammer på markedet, og derfor er det ikke let af finde ud af, hvilken man skal bruge.

De mest populære programmer, som bliver brugt af professionelle inkluderer programmer som Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro og DaVinci Resolve.

Disse programmer kan dog være udfordrende at komme i gang med, hvis man er ny til videoredigering, da programmerne har en stejl indlæringskurve.

Hvis du vil bruge et redigeringsprogram, som er mere egnet til begyndere, kan jeg anbefale iMovie, hvis du har et Apple produkt, eller Windows 10 editor, hvis du har Windows.

Du kan med fordel også afprøve flere forskellige videoredigeringsprogrammer for at se, hvilken der passer til dig.

Nogle af videoredigeringsprogrammerne koster penge, hvorimod andre er gratis.

#2 - Hurtige klip

For at fange og holde på folks opmærksomhed, kan det være et godt værktøj at bruge korte og hurtige klip.

Hvis du viser det samme klip, kan det blive kedeligt at skulle se på i længden.

Det vil kunne gøre din video mere spændende, hvis du skifter mellem forskellige klip, hvor du filmer fra forskellige vinkler, samt viser forskellige mennesker og objekter.

Ved at bruge korte klip, betyder det ikke at du skal skære en halv times video ned til 30 sekunder, men du kan eventuelt forbedre den lange video, ved at fjerne det som er unødvendigt.

Eksempelvis, hvis en replik eller et klip ikke bidrager med noget til videoen, kan du med fordel prøve at fjerne det og se om videoen fungerer bedre uden.

#3 - Klip mellem videoklip med aktion

Hvis du klipper væk fra en scene til en anden, kan klipningen nogen gange komme til at se rystende ud i videoen.

Rystelserne kan opstå, når du bruger forskellige optagelser eller at du har brugt to forskellige kameraer på en optagelse.

En måde hvorpå du kan få klipningen til at se mere glidende ud, er ved at klippe ved en handling, i stedet for at klippe efter at handlingen er sket.

Eksempelvis kan du skifte mellem forskellige kameravinkler som nærbillede og totalbillede.

#4 - Klip væk fra dem som taler

Hvis du i din video kun viser en person som taler, kan din video komme til at virke statisk, og det hele kan se lidt for opsat ud.

Derfor kan det være en fordel at klippe mellem flere mennesker, hvis der er flere som er involveret i en samtale, da det kan forbedre tempoet i din video.

For eksempel i scener med flere personer, kan det mange gange være mere værdifuldt at se den person, der ikke taler, da man dermed kan se hvordan personen reagerer på det der bliver sagt.

Hvis der kun er én som taler i din video, for eksempel dig selv hvis du har filmet en vlog, hvor du taler til kameraet, kan du overveje at tilføje B-roll.

#5 - Brug farver

Der er to processer, når du arbejder med redigering af farver i din video.

  1. Farvekorrektion

  2. Farvegraduering

Ved farvekorrektion kan du justerer farverne i dine klip, så de for eksempel passer sammen, hvis du har optaget på to forskellige kameraer, eller under forskellige lysforhold.

Farvegraduering er med til at give din video en bestemt følelse og “look”, blandt andet ved at du kan ændre farverne til at være mere kolde eller varme.

Hvis du eksempelvis filmer en video, som skal vise en hyggelig sommeraften, så kan du med fordel gøre farverne varmere, og du kan gøre farverne køligere hvis du vil fange en trist og kold stemning.

#6 - Tilpas klip og musik

Musikken i din video er en vigtig del, da den også er med til bidrage til stemningen i din video.

Musikken kan også fremhæve scener i din video, blandt andet ved at redigere musikkens beats til at passe med bevægelser i din video.

Et godt eksempel på musik, som er vigtig for film, kan blandt andet være i gyserfilm.

Musikken i gyserfilm bliver blandt andet brugt til at opbygge suspense i en scene, og uden musikken ville scenen være helt anderledes, og måske ikke lige så skræmmende.

#7 - Find en balance i din lyd

Hvis din musik gør det svært at høre, hvad der bliver sagt i din video, kan musikken være med til at ødelægge din video.

Det kan også være problematisk at benytte klip, hvor lydniveauet er meget forskelligt.

Du bør derfor afbalancere din lyd, ved at justere lydstyrken i dine klip, så det passer sammen.

Hvis det videoredigeringsprogram du anvender har keyframing eller ducking, kan du sænke musik lydstyrken, når der er nogle som taler i din video, samt hæve den andre steder.

#8 - Tjek dine rettigheder

En fejl som mange kan begå, når de begynder at lave videoer, og især hvis de uploader dem på sociale medier, eksempelvis YouTube, er at de ikke tjekker om de må bruge den musik de har valgt, uden at have fået tilladelse.

YouTube er især en platform som fjerner videoer, der indeholder ophavsretligt beskyttet musik.

Der findes hjemmesider, som tilbyder musik som du kan bruge, uden at skulle have tilladelse, det er dog stadig en god idé at læse vilkårene for at bruge musikken.

#9 - Sæt altid historie først

Når du skal beslutte dig for, hvilket videoklip du skal bruge, eller hvor i din video du skal klippe, så kan det være en fordel at spørge dig selv, hvordan det vil påvirke historien i din video.

Det gælder ikke kun fiktionsfilm, men alle videoer, da alle videoer fortæller en historie.

Hvis du tilføjer en effekt, bare fordi den ser sej ud, eller vælger et klip, fordi det er pænere end et andet, er det ikke nødvendigvis den bedste fremgangsmåde.

Det vigtigste er at fokusere på, hvilke videoklip der bidrager med noget til din video.

#10 - Back up af din video

Dette er nok et af de vigtigste tips på den her liste, for hvis du mister dit arbejde, mister du også alt den redigering du har lavet i din video.

Jeg anbefaler at du laver en back up af din videofil jævnligt, så hvis uheldet er ude og dit redigeringsprogram går ned, skal du ikke til at starte forfra.

Mange videoredigeringsprogrammer laver en regelmæssig automatisk sikkerhedskopi af din fil, dog vil jeg stadig anbefale at du også gør det manuelt.

Hvilke PC specifikationer er anbefalet til videoredigering?

Hvis du vil i gang med at redigere videoer på din computer, men er i tvivl om hvilke specifikationer din computer skal have, kan du se på hvilket software dit valgte redigeringsprogram anbefaler.

Herunder vil jeg gennemgå de specifikationer, som er en generel tommelfingerregel, din computer bør have, hvis du ønsker at redigere video på den.

OBS: Specifikationerne variere alt afhængig af, hvilket redigeringsprogram du ønsker at bruge.

Specifikation

Anbefaling

Processor

Forholdsvis ny Intel Core i5 eller i7

RAM

4 GB RAM er minimum, det kan dog anbefales at have mindst 8 GB RAM, da det hjælper hvis du redigerer videoer i en høj opløsning. For eksempel 4K videoer.

Grafikkort

Om det er nødvendigt med et grafikkort, afhænger af hvilket videoredigerings program du bruger. Hvis du bruger et program som ‘Davinci Resolve’ bør du have et grafikkort.

Lagringsplads

Video, især 4K video, tager meget lagringsplads, derfor kan det anbefales at investere i en ekstern harddisk.

Udover de ovenstående specifikationer, er der et par andre ting du bør overveje, hvis du vil i gang med videoredigering.

Når du begynder at redigere videoer, vil du måske hurtigt opdage, at filstørrelserne er forholdsvis store, derfor kan det være en fordel at have en måde, hvorpå du hurtigt kan få videofiler til og fra din computer.

USB, USB-C og Thunderbolt giver dig relativt hurtige porte til overførsel til og fra en ekstern harddisk.

Læs også: Hvad er USB-C? » Læs alt om USB-C her « (Komplet Guide)

Hvis du vil bruge en ekstern harddisk til at arbejde fra, vil jeg anbefale at bruge en SSD harddisk (solid state drives) frem for en HDD harddisk, da SSD er hurtigere og mere kraftfulde end HDD.

Læs også: SSD Harddisk Guide (Hvad er SDD) Hvad er forskellen på disks

En hurtigt internetforbindelse kan også hjælpe, hvis du ønsker at uploade dine videoer online.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg