VR » Virtual Reality guide « den VILDESTE gamingoplevelse

Du har sikkert hørt om udtrykket Virtual Reality eller VR før, eftersom det bliver mere og mere populært og tilgængeligt. 

Selvom det umiddelbart ligger i ordet, så er det måske ikke helt nemt at vide hvad det er for en størrelse.

Hvad er Virtual Reality? Virtual Reality (VR - på dansk Virtuel Virkelighed) er en computergenereret simulation, hvori en person er i stand til at bevæge sig rundt og have en virkelighedstro oplevelse vha. specielle elektroniske udstyr, såsom briller, handsker, kameraer mm.

Hvis du gerne vil vide mere om emnet, du måske overvejer at købe VR til dig selv eller bare vil høre om hvilke spændende ting Virtual Reality kan bringe i fremtiden, så er du kommet til det rette sted.

Definition af Virtual Reality

Virtual Reality (forkortet VR) er en teknologi der, som navnet indikerer, har til formål at sende brugeren ind i en virtuel verden eller virkelighed.

Dette forsøges at opnås gennem et VR-headset eller VR-briller, som nogen også kalder det.

VR-headsettet består som regel af en et par ovalformet “briller” der lukker omverden ude (som eksempelvis i billedet øverst), samtidig med at der indeni er et display til hvert øje.

Udover displayet, følger der oftest også en eller anden form for tracking teknologi med, der opfanger dine bevægelser og overfører dem til en virtuelle verden.

Der findes overordnet set 3 forskellige typer VR-headsets:

  1. Headset til PC (også kaldet tethered), der kræver tilslutning til en computer
  2. Standalone headset, som kan køre selv uden nogen form for tilslutning
  3. Headset til mobil, som mere eller mindre bare er en “holder” til din mobil

Hvordan virker VR

Software skaber og gemmer virtuelle verdener der kan opleves af brugere der bruger tilsvarende hardware enheder.

For at forstå det lidt bedre så lad os sammenligne det med den virkelige verden.

I den virkelige verden oplever og forstår vi verden gennem vores sanser - smag, føle, lugte, se og høre samt den generelle bevidsthed om omgivelser og balance.

På samme måde forsøger Virtual Reality at skabe illusioner der bliver præsenteret for vores sanser med kunstige informationer, der får vores hjerne til at tro det (næsten) er virkeligheden - det er dog selvfølgelig ikke helt nemt at gengive alle sanser som f.eks. smag og lugte.

Virtual Reality udstyr

Der findes utroligt meget udstyr til Virtual Reality, alt sammen med henblik at gøre din oplevelse bedre og mere virkelig.

Nogle eksempler på ekstraudstyr kunne blandt andet være:

Ledningsholdere

En eller flere klips der bliver hængt op i loftet, sådan at du ikke bliver viklet ind i de diverse ledninger når du bevæger dig rundt.

Løbebånd

En form for løbebånd hvor du er spændt fast, sådan at når du enten går, løber, hopper osv. på båndet, så bevæger du dig tilsvarende i spillet.

    Roterende stol

    En ergonomisk gaming stol med interaktive pedaler, som automatisk drejer rundt sådan at du altid har ansigtet direkte imod spillets ‘action’

    Liggende maskine 

    En form for maskine du kan ligge på, som kan bevæge sig fra side til side og op og ned, så det virker mere realistisk når du f.eks. flyver eller svømmer

    Derudover er der også diverse ekstra udstyr til PlayStation VR som:

    3dRudder 

    Hvor du, når du sidder ned, kan placere dine fødder og derefter bevæger du dig alt efter hvilken retning dine fødder bevæger sig i

    Sigte-controller 

    En controller der er formet som et skydevåben, så du får en mere realistisk følelse af at du står med et våben i hånden når du spiller skydespil

    Billederne kommer fra PlayStations officielle hjemmeside som kan findes her.

    VR Handsker og Dragter

    For at det skal føles så realistisk som muligt er man også begyndt at udforske specielle udstyr, som bl.a. haptiske handsker og dragter. 

    Målet med disse haptiske udstyr er at genskabe den fysiske følelse, som den givne situation nu måtte bringe. 

    Lad os for eksempel sige at der er en der giver dig hånden, så vil handsken - eller nogle sensorer i handsken - klemme let om hånden, således det føles nogenlunde som et rigtigt håndtryk.

    Der findes allerede haptiske handsker og andre udstyr, der har netop dette formål - men som du nok kan høre er dette utroligt avanceret teknologier, så der går nok noget tid før det bliver perfektioneret.

    Typer af VR Briller

    Der findes efterhånden mange VR headsets og mange forskellige versioner inden for headset mærker, men nogle af de mest populære og kendte er:

    • Oculus Rift S (VR til PC)
    • Oculus Quest 2 (VR til PC og Mobil)
    • HTC Vive (VR til PC)
    • PlayStation VR 
    • Google Cardboard (VR til Mobil)

    Dette er langt fra alle VR-headsets, blot et udvalg af populære mærker.

    VR til Mobil

    VR til mobilen er blevet meget mere tilgængeligt inden for de seneste par år, med Google Cardboard der stadig er den mest kendte type VR Brille til mobiltelefoner.

    Det er dog langt fra den eneste form for VR headset til telefoner, da de som sagt efterhånden er blevet mere tilgængelige og der findes nu et utal af forskellige mærker der laver VR Briller specifikt til mobiltelefoner. 

    Nogle er mere avanceret end andre, nogle er mere eller mindre et par linser optimeret til VR, hvor du selv skal holde “linserne” op til øjnene - andre er dog reelle headsets der går over hovedet og kan også findes med indbygget høretelefoner, så du også får bedre lyd.

    Fordelen ved VR til mobilen er selvfølgelig mobiliteten, da du kan bevæge dig frit rundt og ikke er begrænset af nogle ledninger.

    Derudover er de oftest også en del billigere og de fleste er kompatible med både Android og iPhone, så du skal ikke ud og investere i hverken et helt nyt setup eller en ny telefon.

    Ulempen er dog selve oplevelsen. Som sagt skal du måske selv holde brillerne op til hovedet, måske er der ikke indbygget lyd og hvis der er, er det højst sandsynligt ikke i samme kvalitet som de lidt dyrere headsets.

    Derudover er der også opløsningen og grafikken, eftersom selve “computeren” (kraften bag VR oplevelsen), som sagt er din telefon.

    Til sidst er der også selve oplevelsen i forhold til det interaktive, da du hverken har kameraer eller controllere til at kunne opfange dine bevægelser, så du vil på det punkt ikke få det samme ud af det, som med nogle af de andre løsninger.

    Det kan dog for mange være en fin løsning, hvis ikke man har behov for den ultimative Virtual Reality oplevelse, eller ikke ønske at ofre alt for mange penge på det - så kan et par VR briller sin mobil være helt udemærket.

    Valg af VR headset

    Først og fremmest er det vigtigt at vælge det rigtige headset, der passer til dine behov.

    Der er en række af ting du bør overveje når du træffe din beslutning, blandt andet:

    Hvilken oplevelse forventer jeg?

    Skal du have den ultimative oplevelse hvor det hele bare spiller, med massere af interaktivitet i form af bevægelse og lyd, god grafisk oplevelse og dermed nemmere indlevelse, eller behøver det hele ikke at være så fancy?

    Hvis du ønsker at få den ultimative oplevelse, så vil de lidt dyrere VR Briller til PC nok være løsningen, men her er det vigtigt at være opmærksom på om din PC lever op til de specifikationskrav som brillen og det generelle udstyr kræver.

    Hvor mange penge er jeg villig til at ofre?

    Det er klart at der er forskel på priserne, og det hænger også meget sammen med hvilken oplevelse og indlevelse du ønsker.

    Hvor meget er du villig til at give for et headset? Skal du ud og investere i en ny computer der lever op til kravene hvis ikke du har det i forvejen? Ønsker du ekstra udstyr for at gøre oplevelsen endnu bedre og er du villig til at betale ekstra for dette også?

    Det er altså sammen noget du også skal gøre op med dig selv.

    Hvordan ønsker jeg at bruge VR?

    Igen hænger det lidt sammen med hvilket oplevelse du forventer af Virtual Reality, men ikke i forhold til grafik og løsning, men mere i forhold til hvor du ønsker at gøre det fra og hvor tilgængeligt det skal være for dig.

    Ønsker du nemt at kunne tage VR med på farten, så er den bedste løsning nok et par VR Briller til din mobil, eller Oculus Quest 2 der er trådløs og både virker med telefon og PC.

    Har du derimod et kontor, værelse eller spillerum derhjemme, hvorfra du ønsker at træde ind i Virtual Reality verdenen, så vil de andre løsninger være fine.

    Det kan være du i forvejen har en stationær eller en PlayStation som du spiller på så burde de, i så fald de er forholdsvis nye, være i stand til at gøre brug af de lidt mere kraftfulde briller, og dermed få en bedre oplevelse.

    Her det dog vigtigt at huske på at hvis du vil gøre brug af kameraer, lasersensorer, controller osv. så kræver dette en vis mængde fri gulvplads, for at udnytte bevægeligheden fuldt ud.

    Virtual Reality vs Augmented Reality

    Virtual Reality og Augmented Reality er to sider af samme sag.

    Hvor Virtual Reality foregår udelukkende i en virtuel verden, så har Augmented Reality (AR) en fod i den virtuelle verden og den anden i den virkelige.

    AR simulerer nemlig kunstige objekter ind i dine omgivelser omkring dig.

    AR teknologi bruger sensorer og algoritmer til at præcisere positioneringen af et kamera, og viser derefter 3D grafiker ud fra kameraets synsvinkel.

    Så hvor du ved VR træder ind i en 100% virtuel verden, så virker AR som et lag ovenpå den rigtige - det bedste eksempel på Augmented Reality er det populære Pokemon GO spil, hvor du gennem din telefon kunne se 3D versioner af pokemoner i dine egne omgivelser i den virkelige verden.

    Det er dog værd at nævne, at headsets og briller ikke udelukkende er til VR, da der findes lignende specifikt til AR også.

    VR Spil

    Efterhånden som VR er blevet mere tilgængeligt er der også kommet flere spil og der nu altså en ubegrænset mængde af spil.

    Når det kommer til spil indenfor VR verdenen er det næsten kun fantasien der sætter grænser.

    Der findes alt lige fra chat-spil, hvor folk kan lave deres egen avatar (udseende) og gå rundt og snakke og interagere med hinanden, til simulationsspil hvor du kan være alt fra kirurg til kok.

    Derudover er der selvfølgelig også de klassiske skydespil og solo story-mode og campaign spil, hvor du igennem en tidslinje, historie eller lignende skal klare forskellige udfordringer.

    Her har du en liste med 5 eksempler på populære VR spil:

    • Star Wars: Squadrons
    • Half-Life: Alyx
    • Superhot 
    • Beat Saber
    • Minecraft VR

    Virtual Reality i fremtiden

    Det er svært at sige hvad fremtiden bringer for Virtual Reality men en ting er helt sikkert: det forsvinder ikke! Det er nemlig kun fantasien der sætter grænser.

    I 2019 kom det første “standalone” headset, Oculus Quest, der betød at man nu kunne bevæge sig frit rundt uden ledninger, men stadig have muligheden for at være tilkoblet en computer og få fordelene derfra.

    Både VR headsets og udstyr er hele tiden under udvikling, samt den omkringliggende teknologi og som med alt andet er det kun et spørgsmål om tid, før det næste store gennembrud kommer.

    Virtual Reality forlystelsesparker

    Der findes allerede nogle decideret “VR forlystelsesparker,” hvor der er samlet en række af forskellige VR maskiner med forskellige udstyr, for at give dig en masse sjove, skræmmende og ikke mindst spændende oplevelser.

    For eksempel findes der en kæmpe VR park i Kina der hedder VR Star. 

    Her er der bygget forskellige maskiner der gør oplevelsen super realistisk og med specifikke VR Briller der passer perfekt til situationen, f.eks kan du blive skudt op i rummet via en raket og derefter lande på månen og “være” på månen selv.

    Eller du kan køre i en rutsjebane, imens du sidder i en robotarm der bevæger dig tilsvarende til rutsjebanens sving.

    Der er utroligt mange forskellige forlystelser, du kan også være midt i et skydespil, hænge i en paraglider eller sidde i en river raft.

    Dette føles alt sammen utroligt virkeligt, da maskinerne bevæger dig rundt tilsvarende til oplevelserne, det eneste de mangler er selvfølgelig de fysiske aspekter i forhold til at du bliver våd når du sidder i en river raft, G-kraften når du er i en rumraket osv. 

    Virtual Reality professionelt

    VR har helt sikkert også en fremtid når det kommer til det mere professionelle aspekt.

    Man er allerede nu begyndt at bruge VR en smule til bl.a. at træne kommende kirurger til at stå i stressede situationer - det føles for dem altså som om de står i et rum fyldt med andre læger, med en patient liggende foran sig.

    Det smarte ved dette er at, eksempelvis kommende kirurger i dette tilfælde, kan stå i en så realistisk situation som muligt uden nogen kommer til skade hvis de fejler under oplæringen.

    Virtual Reality - En ny verden

    Mark Zuckerberg sagde dengang han og Facebook opkøbte Oculus brandet, at han ville skabe det “nye Facebook”, altså et nyt “social medie” i den forstand at i stedet for at snakke og interagere med hinanden gennem chat og billeder, så vil du være i stand til at stå “ansigt til ansigt” med andre folk - eller i hvert fald deres avatar - og på den måde være sammen på en hel anden måde end før.

    Dette findes allerede i nogen grad, eksempelvis med VR spillet “VR Chat”, hvor man kan oprette sine egne rum eller verdener, vælge hvordan sin avatar skal se ud, snakke sammen gennem voice-chat mm.

    I fremtiden (nok forholdsvist langt ude) vil Virtual Reality måske kunne bringe en hel ny online verden - hvis nogen har set Ready Player One, så ved de måske hvad jeg snakker om.

    Det fantastiske ved VR er nemlig at man ikke blot kan lave spil og forlystelser, men også hele verdener og planeter. 

    Når, eller hvis teknologien engang bliver avanceret nok til at kunne skabe og opbevare hele verdener, der er på størrelse med de virkelige (eller i hvert fald føles sådan), så begynder det at blive rigtig interessant - for så er det i virkeligheden kun fantasien der sætter grænser.

    E-mærket

     

    Betalingskort
    avXperten
    MenuKontaktKurvSøg