WLAN vs WiFi » Lær forskellen » Den komplette guide

I dette indlæg vil jeg forklare, hvad WLAN og WiFi er og hvordan de er forskellige fra hinanden.

Hvad er forskellen på WLAN of Wi-Fi? Wireless local area networking, også kendt som WLAN eller Wireless LAN, er et term for brug af trådløse signaler til at forbinde computere og enheder. Den mest populære type af WLAN er Wi-Fi. Wi-Fi er altså blot en type af WLAN.

Hvis du vil vide mere om WLAN og WiFi kan du læse med herunder hvor jeg går mere i dybden med de 2 begreber.

Hvad er WLAN?

WLAN er en forkortelse for Wireless Local Area Networking eller Wireless LAN.

I denne sammenhæng betyder Wireless ikke nødvendigvis at der ikke er nogen ledning i produktet, men i stedet betyder det at enheden kan forbindes trådløst med andre enheder.

Wireless LAN giver mulighed for, at dine elektroniske enheder såsom computere, TV, smartphones og tablets kan snakke sammen uden nogen nødvendighed for ledninger.

Wireless LAN er i bund og grund en lokal forbindelse i dit netværk. Oftest vil det også være forbundet med WAN (Wide Area Network) og som regel også internettet.

Et Wireless LAN er dog ikke nødvendigvis forbundet med internettet, hele konceptet ved LAN (Local Area Network) er, at skabe intern kommunikation mellem enheder på et internt netværk, og Wireless LAN er blot en trådløs udvidelse af samme koncept.

Wireless LAN skaber altså trådløs kommunikation ved brug af radiobølger.

Hvor bliver WLAN brugt?

Der er mange eksempler på Wireless LAN som man finder i hverdagen. Og som teknologien udvikler sig i dag, følger mulighederne for Wireless LAN med.

I dag kan du for eksempel installere trådløse højttalere i hele dit hjem, så du kan afspille en sang i alle rum i dit hjem på en gang, med enten din telefon, computer eller radio som lydenhed.

Det er muligt ved at anvende Wireless LAN og skabe forbindelse mellem dine enheder, og så er det endda muligt helt uden at skulle trække kabler gennem væg eller loft.

Andre eksempler:

  • Forbindelse til printer og server på din arbejdsplads
  • Streaming på tværs af enheder
  • Internetforbindelse til enhederne i dit hjem
  • Spil sammen med andre enheder på dit netværk

Hvad er WiFi?

WiFi er du formentlig lidt mere bekendt med. Det er den industrielle standard for netværk, i erhvervslivet såvel som hjemmet.

WiFi er en forkortelse for Wireless Fidelity. WiFi er en type af wireless LAN, som opererer under en etableret standard kendt som IEEE 802.11.

Denne standard har givet producenter af routere, netværkskort og andre enheder muligheden for at producere produkter som alle kan kommunikere sammen ved at bruge den samme frekvens og en identisk kommunikations protokol.

Det er derfor alle routere, PC’er og smartphones har adgang til WIFi og virker på tværs af diverse brands eller producenter.

De sender alle sammen radiobølger på samme frekvens (2,4 GHz eller 5 Ghz) og taler samme universelle sprog.

Typer af WiFi

Siden WiFi blev lanceret tilbage i 1997 er der opstået mange forskellige versioner for at forbedre hastighed og stabilitet.

Der er mange forskellige varianter af 802.11, og det kan være ret uoverskueligt at finde ud af hvad der forskellen er.

For at hjælpe dig på vej, og skabe et bedre overblik har opstillet en tabel af de forskellige navne på populære versioner af WiFi, deres hastighed og udgivelsesår.

Generation/IEEE Standard

Maksimal hastighed

Udgivelsesår

Frekvens

Wi-Fi 6E (802.11ax)

600 til 9608 Mbit/s

2020

6 GHz

Wi-Fi 6 (802.11ax)

600 til 9608 Mbit/s

2019

2,4/5 GHz

Wi-Fi 5 (802.11ac)

433 til 6933 Mbit/s

2014

5 GHz

Wi-Fi 4 (802.11n)

72 til 600 Mbit/s

2008

2,4/5 GHz

Wi-Fi 3 (802.11g)

6 til 54 Mbit/s

2003

2,4 GHz

Wi-Fi 2 (802.11a)

6 til 54 Mbit/s

1999

5 GHz

Wi-Fi 1 (802.11b)

1 til 11 Mbit/s

1999

2,4 GHz

Wi-Fi 0 (802.11)

1 til 2 Mbit/s

1997

2,4 GHz

Her kan du se forskellen på hastigheden og hvor meget WIFi har udviklet sig gennem årene.

Der er betydelig forskel, så hvis din router er meget gammel, er dette en god indikation til at få den skiftet ud hvis du oplevet internet problemer.

Forskellen mellem WLAN og WiFi

WLAN er et overordnet koncept for trådløs kommunikation mellem interne enheder i et netværk. Der findes mange forskellige typer af WLAN som opererer på forskellige måder.

WiFi er en specifik type af kommunikation der virker som et WLAN koncept.

Den primære forskel er at WLAN er et overordnet koncept for kommunikation mellem enheder, mens WiFi er en specifik metode der anvendes for at skabe forbindelsen mellem enhederne i dit netværk.

I dag er der meget få tilfælde på situationer hvor der anvendes wireless LAN uden der er tale om WiFi. Det vil kun ske i tilfælde af meget specielt og muligvis gammeldags hardware som ikke kan snakke sammen med WiFi, og dermed kræver en anden form for WLAN.

Ofte stillede spørgsmål om WLAN og WiFi

Er WLAN det samme som WiFi?

WiFi er en form for WLAN. WLAN er ikke en form for WiFi.

Bruger man stadig LAN i dag?

Du kan ikke oprette forbindelse til internettet uden først at skulle være forbundet med din router. du bliver forbundet til din router via enten LAN eller WLAN alt efter om du har trådløs eller kabel forbindelse. WLAN er også en form for LAN.

Kan jeg printe uden af være forbundet til internettet?

Du behøver ikke nødvendigvis have internetforbindelse for at printe, så længe du er forbundet med dit lokale netværk. Oftest vil man dog have internetforbindelse så snart man er forbundet til sit lokale netværk.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg