CPU

Uden en CPU dur din computer ikke! Heldigvis har vi et hav af løsninger, så du kan få den helt rette processor til din PC.

Filtrér
Sortering

Læs mere om CPU

Stort udvalg af effektive CPUŽer til din computer

Hvis man kunne sammenligne den menneskelige krop med en computer, ville du kunne anse din computers CPU som hjernen, der holder hele computeren i gang.

CPU kaldes også på dansk for en processor, CPU står for Central Processing Unit, og hvor nogle kalder det for motoren i computeren, er det for mange andre hjernen.

Processoren er nemlig den komponent der bestemmer hvor mange processer der kan køre samtidig, samt hvor hurtigt og effektivt disse processer udføres.

Antallet af processer er betegnelsen for alle de ting, du laver på din computer, herunder gaming, surfing på nettet, tekstbehandling og lignende.

Når du skal vælge en ny CPU til din computer er det vigtigt at du har styr på de mest basale begreber, for at kunne vælge den helt rigtige processor til dit behov, det er nemlig CPUŽen der koordinerer opgaver med alle de andre komponenter i din computer, hvorfor det er en ret central og vigtig enhed.

Hvis du vil vide mere om CPU begreber og se hvad du med fordel kan holde øje med når du skal vælge en ny processor til din computer, kan du læse med herunder, hvor vi har samlet lidt nyttig viden om dette.

7 ting du bør vide om en CPU inden du køber

Inden du køber en ny CPU er der nogle ting du bør overveje, så du sikrer dig at finde en CPU, som passer til dit Motherboard, ikke kun at det kan tilsluttes til dit motherboard, men også at den nye CPU kan fungere sammen med dit motherboard.

Herunder finder du nogle af de ting du med fordel kan være opmærksom på, når du skal have fat i en ny CPU.

#1 - CPUŽens kompatibilitet med dit Bundkort

Når du leder efter en ny CPU til din computer, er det vigtigt at du kigger efter om den nye CPU er kompatibel med din computers bundkort.

Kompatibiliteten handler i første omgang om at CPUŽen skal kunne forbindes til bundkortet, via den rigtige type af socket, da CPU’en ellers ikke vil kunne fungere.

Derefter er det vigtigt at du kontrollerer at de to komponenter kan arbejde sammen med hinanden rent teknisk, altså kommunikere med hinanden, og denne disciplin er straks lidt sværere, for her er du nødt til at tjekke specifikationerne for kompatibilitet.

Eksempelvis kan du ikke være sikker på at kunne udskifte en Intel CPU med en AMD CPU, da der kan være forskel i socket typen og ofte også i kommunikationsprotokollen, så her skal du være ekstra opmærksom eller evt. udskifte både bundkort og CPU på samme tid.

#2 - CPUŽens hastighed

Skal du bruge din computer til helt almindelige opgaver som eksempelvis tekst- og regneprogrammer, internet surfing eller andet let, er det sjældent nødvendigt at være så opmærksom på hastigheden, da langt de fleste CPUŽer kan klare disse opgaver uden problemer.

Bruger du derimod din computer til gaming og tungere programmer som eksempelvis grafik eller videoredigering, kan det være nødvendigt at kigge på hastigheden i din nye CPU.

Hastigheden i en CPU måles i GHz, GigaHertz, og kaldes også for clockfrekvensen, og dette er et udtryk for CPUŽens evne til at bearbejde data per sekund.

Derfor kan du som regel regne med at jo højere antal GHz din CPU har, jo bedre ydelse og hastighed får du ud af din CPU.

En høj clockfrekvens er derfor det du skal kigge efter hvis du er ved at bygge en pc til gaming, og det er især vigtigt, hvis du spiller mange af de nyeste spil, som ofte stiller store krav til CPUŽens evne til at bearbejde data, men også til både antallet af RAM og dit grafikkort.

Hvis du vil have en vejledning til hvor mange GHz din CPU skal have til specifikke opgaver, så vil der være det herunder:

  • Basis brug - 1,5-2,5 GHz burde være nok for en CPU til basis brug, som indebærer internet browsing, tekstbehandling og andet.
  • Gaming - 3 GHz er omkring det, du burde gå efter, hvis du vil have en CPU der er god til gaming.
  • Videoredigering - 3,5 GHz er det optimale for en CPU, der skal bruges til ting som videoredigering.
  • Maskinlæring og videnskabelig brug - 3 GHz er minimum, hvis du skal bruge din CPU til opgaver som maskinlæring og videnskabelige opgaver, som kræver at din computer skal behandle store mængder data.

Det ovenstående er kun en vejledende opridsning af hvor mange GHz din CPU skal bruge til specifikke opgaver. Det vil sige der kan være situationer, hvor dette ikke passer helt nøjagtigt.

#3 - Antallet af Kerner og Tråde i CPU

Det næste du bør overveje er hvor mange kerner og tråde din nye CPU skal have, for at leve op til dine forventninger til komponenten.

Kernerne er nemlig den del i processoren som arbejder sammen med clockfrekvensen, når der skal løses opgaver og køres forskellige processer.

De fleste nyere CPUŽer har flere kerner og på den måde kan CPUŽen arbejde hurtigere, eller behandle flere processer på samme tid.

De sidste nye modeller har normalt 24 kerner alt efter hvilket mærke du vælger og kan altså arbejde væsentligt hurtigere end de modeller med eksempelvis 8 kerner, som i lang tid har været standard.

Det er dog lidt samme scenarie som med hastigheden, for hvis du blot bruger din PC til lette opgaver, har du ikke brug for så mange kerner, men er du ved at bygge en computer til gaming, kan flere kerner være rigtig fornuftigt.

Du vil hurtigt kunne se i specifikationerne på de forskellige modeller af processorer at disse godt kan have flere tråde end kerner, og hvor hver kerne kan behandle en proces ad gangen, så kan hver tråd også behandle en opgave ad gangen.

Trådene er på den måde en form for virtuelle kerner, det betyder at en kerne kan bearbejde flere opgaver ad gangen, selvom dette er lidt simpelt sat op.

Nogle programmer kan udnytte flere kerner og tråde på en gang og det betyder at programmet afvikles og syntes hurtigere.

Som tommelfingerregel vil angivelsen af antal kerner og tråde eksempelvis kunne se således ud: “12 kerner/24 tråde” og det betyder at for hver kerne er der 2 tråde, som hver kan behandle en process.

Det er forskelligt, hvorvidt en CPU har 1, eller 2 tråde pr. kerne, så det er op til dig at tjekke dette inden du køber.

#4 - CPU med indbygget grafik eller grafikkort?

Nogle CPUŽer har indbygget grafik, så du uden videre kan koble din skærm til computeren og bruge denne, selv om der ikke er et dedikeret grafikkort.

En CPU med indbygget grafik kan være rigelig fin til en hverdags computer, som bruges i skolen til tekstbehandling og regneprogrammer, men skal du spille spil med høj grafik og få den fulde nydelse ud af de grafiske aspekter i spillene, eksempelvis hvis du bygger en gaming PC, så er du nødt til at overveje et rigtigt grafikkort.

Mange af de store spil til computere kræver ret meget af grafikkortet og derfor er et indbygget grafikkort i en CPU næsten aldrig godt nok til at du får den fulde oplevelse af spillet.

CPUŽen skal ligesom med bundkortet passe sammen med grafikkortet, både hvad angår socket type og teknik.

Det er dog ikke alle CPUŽer der tilbyder en integreret grafikløsning, så det er værd at være opmærksom på, når du leder efter den helt rigtige CPU.

#5 - Overclocking af CPU

Overclocking er et begreb der dækker over at du manuelt indstiller din CPU, så den kan køre hurtigere end specifikationerne angiver, en form for tuning af din CPU.

Dette kan være en voldsom belastning for CPUŽen og det er bestemt ikke alle modeller der egner sig lige godt til dette formål.

Helt praktisk tilføjer man mere strøm for at opnå en højere ydelse, og hvis ikke CPUŽen er klar til dette, kan resultatet være at CPUŽen ikke holder så længe eller i værste fald brænder noget af, hvilket også kan skade bundkortet.

Derfor bør du undersøge om den CPU du ønsker giver dig mulighed for overclocking, hvis du gerne vil benytte dig af denne mulighed for at øge ydelsen af din CPU, uden at skulle betale for en større model.

Overclocking er noget du skal passe meget på med at gøre selv hvis du ikke har kendskab til det, da det i værste fald kan ødelægge din CPU hvis du overclocker den for meget.

#6 - Køling af CPU

CPU’en er ofte på hårdt arbejde når den bliver brugt, og derfor kan den godt gå hen at blive meget varm. Det er derfor vigtigt at den kan komme af med varmen igen, da ydeevnen kan blive sænket hvis den bliver for varm.

Måden en CPU kommer af med varmen er via en køler, der sørger for at luften bliver dirigeret væk fra CPU’en.

Denne køler kan både være en blæser, som blæser den varme luft væk, eller det kan være en vandkøler, som nedkøler CPU’en via vand.

Det mest effektive kølesystem er en vandkøling, men dette er generelt også dyrere, og i mange tilfælde vil det være nok at have en blæser til at køle din CPU ned.

Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, at jo kraftigere CPU du har, jo kraftigere kølesystem skal du bruge, da CPU’en ellers kan risikere at overophede, hvilket kan give nedsat ydeevne og i nogle tilfælde vil CPU’en kunne tage skade af det.

#7 - Strømforbrug

Det kan være en god ide at være opmærksom på strømforbruget på en CPU, da dette kan variere meget.

Kraftigere CPU’er har oftest et stort strømforbrug, så dette er en faktor der er værd at tage højde for.

En CPU med et højt strømforbrug, vil kunne være meget dyrere at bruge end CPU’er med et lavere strømforbrug.

Ofte stillede spørgsmål om CPU’er

Er en CPU og en processor det samme?

En CPU er en forkortelse for “Central Processing Unit”, og fungerer som hjernen i en computer, der får alle komponenterne til at arbejde for den. CPU’en kaldes også for en processor.

Hvad er tråde i en CPU?

I en CPU findes der kerner og tråde. Hver kerne er en lille CPU i sig selv, så derfor kan hver kerne arbejde på dens egen proces. Trådene er en form for virtuelle kerner, det betyder at en kerne kan bearbejde flere opgaver ad gangen.


 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007