Klik her for at se JANUARUDSALG 2019 TILBUD  -  Spar op til 60%

GU10 - Halogen pærer

Har du halogen spots indbygget i loftet, eller en halogenlampe i stuen eller på kontoret, så får du nok også brug for at skifte pæren ud på et tidspunkt. Selv om halogenpærer lever længere end de gammeldags glødepærer, så kan de godt gå i stykker og skal erstattes med en ny pære. Halogenpærer er fyldt med inert gas kaldet halogen, som sørger for at de brugte wolframpartikler føres tilbage til glødetråden og dermed både forlænger og forstærker halogen pærens levetid og lysintensitet, hvilket vil sige at en halogenpærer afgiver ca. 25% mere lys end en glødepære med samme Watt.

Læs mere om GU10 - Halogen pærer

  GU10 - Halogenpærer med GU10 fatning - Hurtig online levering

  Halogenpærer fungerer overordnet ligesom de gammeldags glødepærer ved at glødetråden opvarmes og dermed udsender lys. Dog er de i reglen noget mindre, afgiver mere lys og har en længere levetid end de gamle glødepærer.

  Deres kompakte design gør dem anvendelige til lysinstallationer hvor der er meget lidt plads. Samtidig udsender de et klarere lys med samme strømforbrug som en glødepære, så du skal ikke forvente en betydelig nedgang i din strømregning ved at bruge halogenpærer.

  GU10 sokkel og fatning

  En GU10 sokkel består af to stave med hoveder for enden, som skal indsættes i fatningens to huller og så drejes på plads for at sikre at pæren bliver siddende. I nogle tilfælde kan det være svært at få pæren drejet når den først er sat i fatningen, hvis selve lampe hovedet ikke er større end selve halogen pæren.

  Derfor medfølger der med nogle halogenlamper en lille sugekop, der passer til GU10 halogenpærens diameter, som så gør det nemmere at både fjerne og indsætte en halogen pære med GU10 fatning.

  Så undgår du også samtidig at brænde fingrene på en pære der lige er gået, da halogen pære godt kan blive ret varme når de er tændt.

  Energiklasser

  Efter at glødepæren er blevet udfaset, har EU oprettet nogle krav til, hvor mange lumen en pære skal afgive for at kunne sammenlignes med en glødepære.

  Det er lidt af en udfordring at skulle ændre på den basale opfattelse af, hvordan vi måler lys gengivelsen, og derfor er der blevet fastsat krav til en sammenligning imellem lumen og Watt, så overgangen til de nye typer lyskilder så som LED og spare pære er nemmere.

  De gammeldags glødepære, ligesom halogenpærer, bliver målt i Watt, så som 5W, 10W, 20W, 25W, 30W og så videre, hvilket giver en ide om hvor meget lys de afgiver.

  Pærer i dag er af en lidt anden beskaffenhed, og deres lysværdier, eller energiklasser, opdeles således ikke længere i Watt, men i lumen, ra og kelvin.

  Lumen beskriver den totale mængde lys en pære afgiver

  En glødepære og en halogen pære på 25 Watt afgiver ikke meget lys, og en tilsvarende LED pære vil ligge på 217 lumen.
  En glødepære og en halogen pære på 60 Watt afgiver meget lys, og det tilsvarende lys fra en LED pære vil ligge på 920 lumen.

  Kelvin beskriver farvetemperaturen, nemlig om lyset virker koldt eller varmt

  En glødepære har f.eks. en farvetemperatur på mellem 2400 og 2900 kelvin, hvor en halogen pære har en farvetemperatur på mellem 2700 og 3100, hvilket giver et klarere lys end en glødepære.

  Ra beskriver farvegengivelsen

  En glødepære og en halogen pære lyser ved at opvarme en glødetråd. De har en fælles værdi på 99, hvilket giver en varm farve. Begge typer pærer tænder med det samme, og de kan begge dæmpes.

  Halogen og LED kan ikke sammenlignes

  Halogenpærer minder mere om de gammeldags glødepærer, og LED består af dioder, der afgiver lys.
  Sammenligningen imellem en gammeldags glødepære og en halogen pære er rimelig ens, da begge pærer er mere eller mindre ens i opbygningen, hvor en LED lyskilde bliver målt på en helt anden måde, nemlig i lumen.

  Forskellig lysintensitet

  Halogenpærer fås naturligvis med forskellig intensitet, altså Watt, som kan sammenlignes med de gamle glødepærer. Dog vil lystemperaturen være højere end hos de gamle glødepærer, hvilket giver et mere intenst lys.
  Samtidig er halogenpærer opbygget ved at pæren er omgivet af en sølvkappe, der reflekterer lyset. Halogenpærer afgiver derfor 25% mere lys end en glødepære med samme Watt. Dette gør også halogenpærer er velegnede til indbyggede spot, da der ikke er så stor spredning i lyskeglen som på en glødepærer.

  Forholdsregler

  Til forskel fra nogle sparepære, så er gassen i en halogenpærer ikke giftig, og bortskaffelsen af en halogenpærer anses derfor ikke som værende farligt affald.
  Du behøver altså heller ikke være nervøs, hvis en halogenpærer går i stykker. Mængden af gas i en halogenpærer er minimal, og samtidig ikke giftig, og du udsættes dermed ikke for noget farligt.
  Dog bør du nok ikke smide pæren i køkkenaffaldet, men bortskaffe den som alt andet elektronik ved at aflevere den til storskrald.

  E-mærket

   

  Betalingskort

   

   

   

  avXperten
  MenuKontaktKurvSøg