avXperten

Component video

Hvad er Component video?

Denne artikel om Component video belyser hvilke ting du skal være opmærksom på før du anskaffer dig et Component video kabel, samt giver dig et indblik i brugen af Component video kabler og Component video kablets baggrund.

Component video er et video signal som er opdelt i mere end 3 komponenter.
Populært sagt refererer det til analoge eller digitale signaler som overføres eller opbevares via tre separate kanaler.

Component video kan overføre et billedsignal i meget høj opløsning og kvalitet. Opløsningen kan være helt op til 1080P. Derfor er Component stik ofte anvendt i high-resolution HD fladskærme og high-end displayudstyr inkl. projektorer.

Den tekniske beskrivelse af Component video overførsel er utrolig lang og meget teknisk, og vi vil ikke gennemgå den i denne artikel. Hvis du er interesseret i at læse om de præcise tekniske aspekter kan du finde nyttige links hertil i bunden af denne artikel.

Component stik

Et typisk component stik ser således ud:
Component kabel

Baggrund

Genskabelse af et video signal på en skærm er en proces som er ganske ligetil, men som bliver kompliceret af de mange forskellige typer af signalkilder.
DVD, VHS, computere og spillekonsoller overfører, gemmer og afsender alle video på forskellige måder, og flere af dem vil som oftest tilbyde mere end een type signaloverførsel.

En måde hvorpå man kan bevare signalets renhed er ved at separere komponenterne i videosignalet so de ikke forstyrrer hinanden. Når signalerne adskilles i mere end 2 komponenter, kaldes det "Component video". S-Video, RGB og YPbPr signaler er alle "Component video" signaler.

Digital Component video er efterhånden ved at blive populært indenfor slutbruger elektronik, især fordi at digital Component video kan overføre billede i meget høj kvalitet. Digital Component video understøtter følgende opløsninger: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i samt 1080p.

Ting du skal vide før du anskaffer et component video kabel

Blot fordi at der er 3 stik i et apparat, som er henholdsvis rød, grøn og blå betyder det ikke nødvendigvis at man kan anvende det kabel man har som har et rød, blå og grøn stik.

Idet at component video kan overføre så mange forskellige signaltyper er man nødt til at kontrollere hvilken type signal som det pågældende apparat overfører samt hvilken signaltype som det modtagende apparat kan modtage.

Component video kabler fungerer optimalt ved et kabeltræk på max 20 meter. Hvis det er nødvendigt at have et kabeltræk på over 5 meter, er det stærkt anbefalelsesværdigt at bruge et højkvalitetskabel, da signalet ellers kan blive forstyrret og/eller forringet.

Component stik

Component stik

avXpertens Component produkter

Klik her for at se vores component kabler

Nyttige links

Her kan du finde yderligere informationer om component:
en.wikipedia.org/wiki/Component_video
en.wikipedia.org/wiki/YPbPr
www.pcmag.com/...40115/component-video

Af Frederik Nielsen