avXperten

Dobbeltskærmet antennekabel

Hvad er det, og hvorfor er det godt?

Et dobbeltskærmet antennekabel er et kabel af høj kvalitet, som sikrer at det digitale tv-signal bliver leveret til fjernsynet sammen med det analoge signal.

Mere konkret handler det om, at digitale signaler er mere følsomme over for støj og dårlige forbindelser, i modsætning til de gamle, analoge tv-signaler, som er mere hårdføre, når det kommer til at overleve ting som hjemmelavede antenneløsninger og dårlige splejsninger mellem to kabler, lavet for at forlænge antennekablet.

Set indefra

Et dobbeltskærmet antennekabels flere lag:
Dobbeltskærmet antennekabel

Kablets bestanddele

Et ”gammeldags” antennekabel er typisk samlet med en løs plastikskærm, i modsætning til de nyere, dobbeltskærmede kabler.

Det dobbeltskærmede kabel har både trådnet og folie yderst, så kablet er beskyttet imod udefrakommende støj.

Man siger, at kablet er ”HF tæt”, hvor HF står for højfrekvent, i kraft af, at det oftest er de højfrekvente kanaler, der er nemme at forstyrre – så når kablet er HF tæt, er det sikret imod de forstyrrelser, der kan vælte de højfrekvente kanaler.

Er der problemer med billedet på tv-skærmen?

Hvis man oplever streger over skærmen, pixelering eller knitrende og utydelige billeder, kan det være, at man skal tjekke kvaliteten af sit antennekabel.

Hvis ens kabel er nogle år gammelt og fra før overgangen til det digitale tv-signal, så er det muligt, at det ikke lever op til de krav, der stilles, for at det nye signal kan løbe gnidningsfrit igennem kablet.

Hvis man bor tæt på en stor sendemast eller har eget hus i nærheden af et område med fællesantenne, er det også nødvendigt med et godt antennekabel af høj kvalitet, hvis man vil have skarpe billeder på sit fjernsyn.

Gode råd

Det anbefales, at man vælger dobbeltskærmede antennekabler af høj kvalitet, hvis man ønsker at være sikret et skarpt billede på sin fladskærm.

Det digitale tv-signal skulle jo gerne sikre os en bedre tv-oplevelse, så det er ærgerligt at sidde med et grumset billede på skærmen alligevel.

Når man vælger sit nye antennekabel, kan det være en god idé at arbejde ud fra følgende punkter:

- Vælg et fuldmonteret, dobbeltskærmet antennekabel frem for selv at samle et kabel.

- Køb et kabel, der er så kort som muligt til den rækkevidde, der er nødvendig. Bliver kablet for langt, vil signalet blive svagere over de større afstande. Maks 10 meter er en god idé, ellers får man brug for at supplere med en antenneforstærker.

- Tjek specifikationerne for kablet. Et kabel med en massiv kerne af kobber leder signalet super godt igennem kablet, så man modtager et klart billede i den anden ende.

Så skulle det gode billede på skærmen gerne være sikret.

avXpertens dobbeltskærmede antennekabler

Her finder du vores udvalg af dobbeltskærmede antennekabler

Af Frederik Nielsen