avXperten

Hvad er HDMI?

Denne artikel om HDMI belyser hvilke ting du skal være opmærksom på før du anskaffer dig et HDMI kabel, samt giver dig et indblik i brugen af HDMI kabler og HDMI kablets baggrund.

High-Definition Multimedia Interface er en 100% digital teknologi, til overførsel af ukomprimerede audio/video streams. HDMI er den længe ventede erstatning for SCART kablet.

HDMI er baseret på brug på forbrugerelektronik som DVD-adspillere, fladskærms TV, HDD-optagere og lign. Af denne grund understøtter HDMI en række features som kan overføres mellem apparaterne. F.eks. automatisk tilpasning af opløsninger, størrelser, formater og automatisk tænding af fjernsynet når en film på DVD-afspilleren startes.

HDMI overfører ATSC og DVB HDTV standarderne med en båndbredde op til hele 10.2 Gbps ved 340 Mpixels/sek med op til 8 kanals digital audio. Derudover er HDMI bagud-kompatibel med DVI-D (dog kun audio, da DVI-D ikke understøtter billed-overførsel).

Officielt logo

Det officielle logo for HDMI ser således ud:
HDMI logo

Baggrund

HDMI bruges af mere end 300 producenter af forbrugerelektronik, PC fabrikanter, systemoperatører og biografer verden over.

Der findes allerede over 1000 forskellige apparater som bruger HDMI teknologien, og endnu flere apparater som bruger HDMI kommer inden længe på markedet.

Hvorfor er HDMI teknologien så succesfuld?
Det skyldes at ét enkelt kabel, kan erstatte alle de kabler man før brugte til at overføre både lyd og billede. Man undgår derfor "kabel-spaghetti" og samtidig får man en lyd og et billede i hidtil uset høj kvalitet.

Grunden til at et HDMI kabel overfører lyd og billede i så høj kvalitet er, at de data som overføres bliver overført i ukomprimeret tilstand. Derved undgår man at der bliver "pillet" ved dataene, og de bliver derfor vist og hørt i samme høje kvalitet i det apparat som skal vise billedet eller afspille lyden, som den kvalitet der blev afsendt af f.eks. DVD-afspilleren eller lign.

Ting du skal vide før du anskaffer et HDMI kabel

HDMI har implementeret HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) som bruges til at beskytte rettighedshaverne af film og musik eller andre digitale medier.

HDCP krypterer signalet fra kilden, som kunne være en DVD-afspiller, en direkte TV-udsendelse, en DVB-T modtager eller en computer.

Det apparat der skal vise signalet skal kunne dekode HDCP, for at vise indholdet. Displayet kunne f.eks. være en monitor, et TV eller en projektor.

HDCP er ikke lavet for at beskytte mod kopiering eller optagelse, teknologien beskytter indholdet mens det udsendes.

Begge apparater som forbindes af et HDMI kabel skal enten være med eller uden HDCP, for at signalet kan vises.
Man kan ikke forbinde to apparater hvis kun det ene er med HDCP. Vær derfor opmærksom på at begge apparater enten HAR eller IKKE har DHCP.

HDMI stik

HDMI stik

Pin 1
TMDS Data2+

Pin 2
TMDS Data2 Shield

Pin 3
TMDS Data2–

Pin 4
TMDS Data1+

Pin 5
TMDS Data1 Shield

Pin 6
TMDS Data1–

Pin 7
TMDS Data0+

Pin 8
TMDS Data0 Shield

Pin 9
TMDS Data0–

Pin 10
TMDS Clock+

Pin 11
TMDS Clock Shield

Pin 12
TMDS Clock–

Pin 13
CEC

Pin 14
Reserved (N.C. on device)

Pin 15
SCL

Pin 16
SDA

Pin 17
DDC/CEC Ground

Pin 18
+5 V Power

Pin 19
Hot Plug Detect

avXpertens HDMI produkter

Her finder du vores udvalg af HDMI kabel og tilbehør

Nyttige links

Her kan du finde yderligere informationer om HDMI:
en.wikipedia.org/wiki/HDMI
www.hdmi.org

Af Frederik Nielsen