Installationskabel

Installationskabel - Elkabel til installation. Installationskabel til at til at føre spændingen frem til stikkontakter og lignende.

Filtrér

Læs mere om Installationskabel

Installationskabel - Elkabel til installation

Her på siden finder du vores udvalg i installationskabler, som er elkabler der er godkendt til installation for at føre spænding frem til stikkontakter og lignende.

Installationskabler findes typisk i 2 modeller, en med 3 ledere og en med 5 ledere, modellen med tre ledere bruges primært til at føre strøm til for eksempel stikkontakter, hvor den med 5 ledere primært bruges til at føre fast strøm.

Du bør være opmærksom på at der er en skarp lovgivning på området, i forhold til hvad du som privatperson må lave på dine el installationer, derfor bør du orientere dig om reglerne inden du går igang.

Er du i tvivl om hvad du skal kigge efter når du kigger efter installationskabel, så læs med herunder.

7 ting du skal vide når du kigger efter installationskabel

Der findes mange forskellige modeller af installationskabler og samtidig en masse regler på området for elinstallationer generelt.

Når du har kontrolleret reglerne for hvad du må lave selv, kan du herunder læse mere om hvad du skal kigge efter når du kigger efter installationskabler.

#1 - Typer af installationskabler

Der findes grundlæggende 4 typer af installationskabler og herunder nogle varianter af disse, men fælles for dem alle er at det primære formål er at transportere elektrisk energi fra elnettet til de forskellige enheder i huset.

I nogle tilfælde transporterer kablerne også elektriske signaler til for eksempel tv-signaler, netværkssignaler og meget mere.

De fire typer af installationskabler er:

  • Stikledning
  • Installationskabel
  • Armeret installationskabel
  • Installationsledning til elektrikerrør

Stikledningen er det kabel der fører strømmen fra forsyningsnettet og ind til din eltavle, stikledningen kaldes også nogle gange for hovedkablet, og ejes ofte af forsyningsselskabet, men nogle steder er det husejeren der ejer stikledningen.

Når stikledningen er ført ind til din eltavle, skal den fra eltavlen føres videre til for eksempel kraftstik, stikkontakter og hårde hvidevarer.

Her har du brug for dit installationskabel, hvor mange modeller er beregnet til både nedgravning og til at blive muret ind i muren, som trækkes rundt til de steder der er behov for strømmen i huset.

Installationskabler fås også i en armeret version, der er stærkere og blokerer for signalforstyrrelser og denne type kan for eksempel bruges hvis mange kabler ligger tæt på hinanden.

Den sidste type er også et installationskabel, en PVL ledning, men dette kabel er blot beregnet til at blive trukket gennem elektrikerrør og kan altså ikke blot mures ind i muren, uden beskyttelsen fra elektrikerrøret.

#2 - Installationskabel VS PVL ledning

Umiddelbart kan det virke nemt at vælge installationskabel fremfor en PVL ledning, men begge typer har deres fordele og ulemper.

Tidligere blev stort set alle elinstallationer trukket i stive plastikrør, også kaldet elektrikerrør, og disse blev støbt ind i murene på huse og bygninger, hvorefter ledningen blev trukket gennem rørene.

I dag er der dog flere steder i huset man med fordel kan lægge et kabel uden et rør, men det kan have både fordele og ulemper, og eksempler på disse kan du se herunder.

Installationskabel:

Fordele

Ulemper

Èn mand kan trække kablet

Er kablet muret ind i væggen kan det ikke skiftes

Kablet er forholdsvis billigt

Du kan risikere at skrue eller slå søm i kablet

Fittings er ikke nødvendigt

Du kan ikke senere trække et ekstra kabel uden at fræse i muren

Kablet er ikke så tykt

PVL ledning

Fordele

Ulemper

Fleksibel installation hvor der kan tilføjes og udskiftes ledninger

Besværligt at lave

Skulle du ramme røret med en skrue, kan der let trækkes en ny ledning

Der kan dannes kondens i røret

Kræver flere forskellige fittings

Røret er tykt for at kunne rumme flere ledninger.

#3 - Installationskabel til indmuring eller nedgravning

Når du kigger efter installationskabel er det vigtigt at du er opmærksom på at det ikke er alle installationskabler der egner sig til nedgravning eller indmuring.

Skal installationskablet for eksempel graves ned i jorden, uden et rør omkring, er det vigtigt at kablet kan holde til det og ikke afgiver giftige stoffer til jorden.

Du skal, ved nedgravning, også være opmærksom på at få kablet mærket op efter gældende regler, så der ikke senere risikerer at blive gravet i det.

Ved indmuring eller indstøbning i beton, skal kablet også her være egnet til formålet, da et kabel der ikke er beregnet til dette, kan blive ødelagt under processen.

Du kan evt. vælge at lægge et fleksrør og trække kablet gennem dette, både ved nedgravning og indmuring, da du lettere kan skifte kablet hvis der sker skader på det.

Uanset hvad du vælger, så skal du være sikker på at kablerne egner sig til at blive trukket på den måde du ønsker, og er det udvendige kabler, der skal graves ned, så sørg for at få dem mærket op.

#4 - Størrelse på installationskabel

Størrelsen på installationskabler afhænger ofte af hvor mange ledere der er inde i kablet, et kabel med 5 ledere er noget tykkere end et kabel med 3 ledere.

Som tommelfingerregel kan du gå efter at jo kraftigere din installation er, jo tykkere kabel har du brug for.

Til faste installationer som for eksempel lampeudtag, kraftstik og stik til hårde hvidevarer, skal du typisk bruge et kabel med 5 ledere og det er noget større i diameter i forhold til kablet med 3 ledere.

Installationskabler med 3 ledere bruges typisk til stikkontakter, men generelt set er antallet af ledere bestemt af den type installation, du vil lave, så vær opmærksom på hvor mange ledere der er brug for.

#5 - Længde på installationskabel

De fleste installationskabler fås både i tilpassede længder og i faste længder, hvis du kun skal bruge kabel til en enkelt installation, kan det være billigere at vælge et kabel, der passer med den længde du skal bruge.

Men skal du bruge installationskabel til flere installationer, kan du med fordel købe kablet i faste længder, som oftest kommer i ruller på for eksempel 20 m., 50 m., eller 100 m., men du kan også få ruller på helt op til 500 meter.

De fleste steder er det rigeligt med op til 100 meter kabel, og så vil du ofte have nok til mange installationer, afhængigt af hvor langt der er fra eltavle til installation.

#6 - Ledere i et installationskabel

Lederne i et installationskabel har typisk farvekoder, hver farve har sin funktion.

Funktionerne i Danmark betegnes som:

  • L - Fase
  • N - Nul
  • PE - Beskyttelsesleder / jord

På engelsk er de tilsvarende betegnelser:

  • L - Load/Live/Phase
  • N - Neutral
  • PE - Protection Earth

I et kabel med tre ledere finder du farverne brun, lyseblå og grøn/gul og disse farver refererer til om det er henholdsvis L, N eller P.

I et kabel med fem ledere finder du de samme tre farver plus sort og grå, i sådan et kabel er der flere faser som benævnes L1, L2 og L3.

Neutral og Jord er altid de samme farver, uanset hvor mange ledere der er i kablet, nemlig lyseblå og grøn/gul.

#7 - Halogenfrit installationskabel

Når du nu har fundet frem til hvilken type, størrelse og egenskaber af installationskabel du skal bruge, skal du finde ud af hvilket kabel der er det bedste.

Hvilket et der er bedst er lidt svært at sige, men generelt set hænger pris og kvalitet sammen, især når det drejer sig om kabler og ledninger.

Der er dog en ting mere du kan kigge efter og det er om kablet er halogenfrit.

Et halogenfrit installationskabel udvikler mindre røg i tilfælde af en brand og samtidig afgiver dette kabel ikke nogle giftige stoffer til indemiljøet i huset.

Halogenfrie installationskabler er derfor et godt valg både i forhold til sundhed og miljø.


 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Dag-til-dag levering
Alle hverdage, året rundt
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007