Jordings materiale
Stort udvalg af materialer til jording. Gør strømføringen helt sikker i boligen eller på arbejdspladsen med den rette elinstallation og jording hertil.
Jordspyd leveres med elektrolytisk pålagt kobber
Godkendt til installationer over 1000V
Anvendes til mindre byggerier og ombygninger
Leveres med plastafdækning
Jordingsmateriale - Find din jordforbindelse
Her ser du vores store udvalg af materiale til jording.
Hvis du ikke har erfaring indenfor elektronik, eller lignende fagområder, kan det være svært at vide hvad jording helt præcist er, og hvordan det fungerer.
Elinstallationer kræver ofte jording, og overordnet set, hvis du sørger for at dine apparater har forbindelse til jord, sørger jordforbindelsen for at fejlstrømmen ledes væk fra dine apparater og ikke gennem dig.
Det er altså en nødvendig sikkerhedsforanstaltning, der hjælper dig med at undgå at dine enheder går i stykker.
Jord og jordkablet vil give dine enheder ekstra beskyttelse i tilfælde af eksempelvis lynnedslag, da den sørger for at der er en ekstra vej væk fra strømmen, hvis du skulle risikere at der opstod en fejl eller kortslutning, der gør at strømmen ikke kan komme væk på den rigtige måde.
I vores udvalg vil du finde næsten alt til din elinstallation, når det gælder jording, så du kan sørge for at undgå uheld.
4 ting du skal vide før du køber jordingsmateriale
Du har måske hørt om begrebet jording før og undret dig over hvad det helt præcist er.
Elselskaber bruger ofte jorden som en af dets ledninger i strømsystemer.
Det skyldes at planeten er en god strømleder, og den er ofte med til at undgå strøm-relaterede uheld i dit hjem.
Hvis du kigger på en telefonpæl, vil du måske opdage at der er en ledning, der løber ned langs siden på pælen.
Den forbinder strømmen, der løber gennem kablerne på telefonpælene, med jorden, og skaber dermed bogstaveligt talt en jordforbindelse.
Den ledning der løber ned af telefonpælen er forbundet med en fjeder ved bunden af pælen, som er i direkte kontakt med jorden, og begravet to til tre meter nede under jorden.
Det er, på en langt mindre skala, ofte også hvad der installeres ved dit hus, når du skal have skabt en jordforbindelse.
Hvis der er fejlstrøm i din kaffemaskine eller elektronikken i din opvaskemaskine er blevet våd, vil du kunne risikere at din enhed går i stykker, og i værste tilfælde, ikke er til at redde.
Hvis du tilslutter dine elektriske apparater til en stikkontakt, der har jordforbindelse, vil du kunne mindske risikoen for fejlfunktion og andre strøm-relaterede uheld, såsom at din enhed går i brand.
#1 - Hvad er jord når det gælder elektricitet?
Overordnet set, kan vi sige at hvis et elektrisk apparat skal fungere, skal det have strøm.
Strømmen skal dog samtidigt have en mulighed for at kunne komme væk igen, hvilket sker igennem de to ben som næsten alle danske stikpropper har.
Jord er det der giver din enhed ekstra beskyttelse mod fejlfunktioner og strømsvigt.
Hvis dit elektriske apparat svigter, kan du risikere at strømmen ikke kan komme væk på normal vis.
Det resulterer i at dit elektriske apparat, eksempelvis din opvaskemaskine, vil lide overlast, og du kan risikere at enheden bryder sammen.
Jordforbindelsen sørger for at der er en ekstra vej væk fra strømmen, så hvis der skulle opstå en fejl eller kortslutning, eller andet, bliver strømmen ledt væk fra apparatet og du undgår at apparatet bryder sammen og i værste tilfælde, ikke er til at redde.
Det kan være utrolig frustrerende at stå med en enhed der er brudt sammen, og jordforbindelser kan netop undgå dette.
Ved at få lagt en jordforbindelse, undgår du eksempelvis at opvaskemaskinen eller ovnen bryder sammen midt under familiesammenkomsten.
#2 - Er der jord i min stikkontakt?
Du kan oftest se på din stikkontakt, om der er jord i den, ved at kigge på antallet af huller.
Er der tre huller, har du jord, men hvis der kun er to, er der ikke jord i stikkontakten.
Den stikprop, der sidder på ledningen, som du vil sætte til stikkontakten, skal have tre ben eller et metalstykke, der er huller i, hvis du skal kunne skabe jordforbindelse.
De dukker dog ikke op så hyppigt længere.
Danmark er nemlig det eneste land i Europa, hvor der ikke har været fejlstrømssikring i alle stikkontakter siden 1960’erne.
Det betyder også at du ikke har pligt til at sørge for at der bliver trukket en ny jordledning, men hvis du skal renovere el i din bolig, kan du spørge en elinstallatør om deres råd angående jordstik, før du køber ind til det.
Hvis du ikke har jordforbindelse, vil du kunne risikere at dine enheder bliver skadet, og i allerværste tilfælde kan du risikere at din stikkontakt og dine enheder går i brand.
#3 - De forskellige produkter
Du kan nemt finde de ting du har brug for i vores udvalg, men hvis du ikke har den store erfaring med elektronik og elinstallation, eller blot er i tvivl om hvad det nu er, de forskellige materialer egner sig til, kan du her se en lille liste over materialerne og deres formål.
Materiale | Formål |
Jordspyd af kobber | Bruges til at forbinde elinstallationens jordforbindelse til jord. |
Jordklemme | Bruges i forbindelse med armeringsjern og kobberrør |
Potentialudligning | Anvendes til mindre byggerier og ombygninger |
Rørtilslutning | Bruges i forbindelse med udligning af rørinstallationer |
Potentialudligningsskinne | Bruges til opsætning på væg |
Når først du nogenlunde ved, hvad det er du skal bruge, og hvad du laver, er det nemmere at komme i gang med at strømsikre dine elinstallationer.
#4 - Når du skal installere jordforbindelse
Når du anvender kobberbelagte jordspyd er du sikret mod galvanisk tæring af jordspyddet.
Galvanisk tæring, er også kendt som galvanisk korrosion, hvilket opstår når to forskellige metaller har elektrisk forbindelse til hinanden.
Når der går strøm fra det ene metal til det andet, vil det af de to metaller, der er mindst ædelt, blive tæret op, når elektronerne forsvinder.
Derfor, når du bruger et kobberspyd, får du en mere stabil og længerevarende jordforbindelse.
Jordspydet bankes i jorden, typisk uden for dit hus, og forbindes derefter til gruppetavlen via et jordkabel.
Jordkablet går fra jordspyddet til gruppetavlen, hvor det her forbindes til en hovedjordklemme.
Herefter skal du have en jordledning, der går fra hovedjordklemmen til eksempelvis vandrør og ventilationsanlæg, dette kaldes også for en hovedudligningsforbindelse.
Jording er en meget vigtig del af din elinstallation, og det anbefales at det altid laves af en autoriseret elinstallatør, så du er sikker på at det både gøres korrekt, og at du ikke kommer til skade under installationen.
Bestilte igår, er kommet her til morgen - mega god service!
27. august 2024