Robot-kok skal lave mere smagfuldt mad!

Robot-kok skal lave mere smagfuldt mad!
Billede fra Cambridge University
4. maj 2022 kl 12.54
Skrevet af: Lars Ulrick Lousdal

Forskere fra Cambridge University har udviklet en intelligent robot, der kan smage på maden og forfine retten, så den passer perfekt til dine smagsløg.

De kulinariske robot-kokke med kunstig intelligens er på vej ind i køkkenet for at forbedre vores madoplevelser endnu mere.

Videnskabsfolk fra universitetet i Cambridge har skabt en robot-kok, der er designet til at smage på mad.

Robotten er konstrueret, så den kan opfange bittesmå smagsnuancer i den enkelte ret.

— Læs også: Spis robotlavet burger tilberedt i salgsautomat 

Mere smagfuldt mad

Robot-kokken er specialdesignet til at vurdere, hvor meget salt eller andre væsentlige krydderier, der er optimalt i maden.

Forskerne har blandt andet testet robotten ved at lade den smage på ni forskellige variationer af røræg.

Den er skabt til at imitere menneskets måde at tygge maden på. Robot-kokken smager på retterne i forskellige tyggefaser. 

Smagen ændrer sig nemlig undervejs i et måltid, mens vi tygger.

Robotten skal overordnet gøre smagsoplevelsen endnu bedre, fortæller forskeren Grzegorz Sochacki fra Cambridge University:

"Hvis robotter i højere grad skal bruges til at fremstille vores mad, er det helt afgørende, at de er i stand til at smage på det måltid, de laver i køkkenet."

Robot på kokkeskole

Forskerne har trænet robotten i at lave omeletter og røræg. Her smagte den som nævnt på ni forskellige retter, hvor den undersøgte smagen på tre forskellige stadier af tyggeprocessen.

Robotten er så intelligent, at den lynhurtigt er i stand til at vurdere, om røræggene for eksempel har brug for mere salt eller et andet krydderi. 

Du kan få en smagsprøve på processen i denne video:

Kunstig intelligens i køkkenet

I første omgang er det meningen, at robot-kokken skal bruge sin kunstige intelligens i store industrikøkkener eller på kæderestauranter, hvor der skal produceres rigtig meget mad hver dag.

Her er det essentielt, at folk får en god oplevelse med den rette smagssammensætning.

Forskerne fortæller dog, at de på sigt også vil kunne instruere robotten i at tilpasse sig til individuelle smagspræferencer.

Så hvis du drømmer om at have en robotkok til at lave dine røræg hver morgen, så er det ikke længere utænkeligt.

— Læs også: Astronauter udvikler kunstigt kød i rummet!

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg