Alt om Cirkulationspumper » (Inkl. Pris, Funktion & Brug)

I alle bygninger, er det typisk et mindre eller større rørsystem, som sikrer vand, og andre væskers cirkulation rundt i bygningen.

Til dette bruges, sammen med rørene, oftest en cirkulationspumpe, som sikrer det optimale flow i systemet.

Hvad er en cirkulationspumpe? Som navnet indikere, sørger en cirkulationspumpe for at vand, og andre væskebaserede substanser, transporteres optimalt i et specifikt rørsystem. Denne form for pumpe fås i mange størrelser og til mange formål. I Danmark producerer virksomheden Grundfos op imod 50% af hele verdens cirkulationspumper.

I dette indlæg vil vi forsøge at svare på alle de spørgsmål du måtte have til cirkulationspumper, heriblandt forskellige ting som hvad de egentlig bruges til, samt hvad priserne er for både at købe dem, samt deres drift.

Hvad bruges en cirkulationspumpe til?

I bygninger, findes stort set altid et rørsystem, som forsyner bygningen med varmt vand til både radiatorer, håndvaske, brusere osv.

Et typisk dansk hus, har ofte en enkelt pumpe, eller helt op til 4 cirkulationspumper i meget store husstande.

Man kan tænke på en cirkulationspumpe, som en form for kommandocentral for varmen i dit hus, og den styrer alt hertil, som fx:

  • Cirkulation af varme fra opvarmningsenheder til din varmtvandsbeholder
  • Cirkulation fra din varmtvandsbeholder ud til radiatorer, gulvvarme m.m.
  • Styring af varme fra solcelleanlæg til dit varmesystem
  • Flow af varmt vand fra din varmtvandsbeholder til optimal cirkulation i dit varmtvandssystem

Med andre ord er en cirkulationspumpe en helt fundamental del af varmestyringen i din bolig.

I mindre boliger, kan der faktisk nogle gange slippes for at bruge en cirkulationspumpe, hvis afstanden fra din varmtvandsbeholder ud til dine varmeenheder er kort.

Denne størrelse er bolig er dog set i mindre grad, da de fleste enten bor i lejlighedskomplekser eller huse af forholdsvis større størrelser end vi gjorde førhen.

I lejligheder vil der altid være en form for cirkulationspumpe, og ofte flere end én, da alle lejligheder i bygningen skal kunne få varmt vand hurtigt og effektivt.

Hvordan virker en cirkulationspumpe?

For at blive en smule teknisk, men ikke alt for teknisk, vil vi hurtigt forklare hvad en cirkulationspumpe egentlig gør.

  • En traditionel/gammel cirkulationspumpe har typisk en tænd/sluk knap eller en 3-trins styring og pumper på det niveau du indstiller den til.
  • Moderne cirkulationspumper er lidt mere smarte, da de har en tryksensor samt en lille computer som sikrer det optimale flow du indtaster. Dermed sparer man en del strøm, da pumpen vil være mere adaptiv og styrer sig selv alt efter behov.

Når du har indstillet din type af cirkulationspumpe, sørger den for at varmt vand samt brugsvand strømmer optimalt ud til alle dine vandenheder i boligen.

Uden en cirkulationspumpe, er det i nogle størrelser af boliger, slet ikke muligt at få vand ud til alle hjørner af hjemmet, og derfor er de stort set altid at finde i boligens rørsystem.

Du kan ofte finde cirkulationspumperne fysisk siddende på din varmtvandsbeholder, eller i dit varmesystem hvor end det måtte befinde sig.

Hvad koster en cirkulationspumpe?

Pris pr. kilowatt pr. time

Hold dig opdateret med de skiftende elpriser, med vores indlæg: Hvad koster strøm?

Cirkulationspumpe fås i en række forskellige variationer, afhængigt af hvilken producent du køber dem fra.

En helt normal og typisk cirkulationspumpe til et normalt hus koster sjældent mere end 1-2.000 kr.

Til større byggerier er det dog ofte nødvendigt enten med flere end 1 pumpe, eller med en dyrere variant, hvor man kan forvente at betale alt mellem 3.500 til over 10.000 kr. Hvis der er brug for mange pumper.

Hvad koster en cirkulationspumpe i strøm?

Det en cirkulationspumpe koster dig i strøm, afhænger i stor grad af hvor effektiv den skal være, samt hvor gammel den er.

  • Ældre modeller af cirkulationspumper bruger typisk op imod 500 kWh, hvilket er lige omkring . Om året.
  • Nyere, såkaldte “A-cirkulationspumper”, bruger helt ned omkring 120 kWh om året, eller lige omkring

Typisk har cirkulationspumper forskellige trin, som styrer deres ydeevne.

I mindre opsætninger kan du forvente at de ovenstående priser er mindre, da disse priser er taget fra et udgangspunkt hvor pumpen kører på det højeste trin(niveau) som mange vælger at indstille dem til.

Man skal nemlig være helt sikker på at pumpen kan klarer opsætningen, og derfor er det typisk mest sikkert at bruge det bedste niveau.

Hvad koster det at skifte en cirkulationspumpe?

Når du vil skifte en cirkulationspumpe, koster det en smule mere end blot at købe den, da du ofte vil få en professionel ud for at skifte den.

Afhængigt af hvilket firma du får til det, skal du nok regne med at betale mindst 2500 for hele aftalen, inklusiv selve pumpen, montering osv.

Hvis du ikke har kendskab til opsætningen, som de færreste har, er det uden tvivl nødvendigt at få en fagperson til at skifte pumpen, så du kan sikre dig at det hele spiller optimalt.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg