Hvad er DisplayPort? (Komplet DisplayPort Guide)

For at koble en enhed sammen med et display kræver skal du ofte bruge et kabel. Her findes der forskellige løsninger som fx HDMI, USB og displayport som vi fokuserer på i dette indlæg.

Hvad er DisplayPort? DisplayPort er en teknologi som bruges til at overføre data fra en enhed til et display. DisplayPort kabler bruges primært til PC-skærme grundet deres gode evne til at vise billeder uden forstyrrelser. DisplayPort kan bruges til opløsninger helt op til 8K.

Hvis denne korte forklaring ikke var nok, kan du også se vores korte video omkring displayport herunder:

Fortsæt med at læse dette indlæg hvis du ønsker meget mere information omkring displayport og hvad det bruges til, samt dets specifikationer.

Hvad kan man bruge DisplayPort til?

Displayport kan sammenlignes med både USB og HDMI stik, dog er den underbyggende teknologi ikke den samme.

Displayport er helt simpelt et kabel med en teknologi som overfører billeder, lyd og data fra enhed til enhed.

Displayport bliver i dag primært brugt til PC skærme, hvorimod HDMI er foretrukket til TV skærme.

DisplayPort understøtter opløsninger til og med 8K (60 Hz) som er en af de højeste opløsninger i dag.

Grunden til at DisplayPort bliver brugt i mange PC skærme, er primært fordi de understøtter både AMD FreeSync og Nvidia G-sync.

Disse teknologier bliver brugt i de bedste PC skærme, og sikrer den bedste opløsning, uden at skærmen flimrer eller mister pixels.

Udover dette kan du også koble på flere skærme fra én enkelt DisplayPort forbindelse, og behøver ikke at bruge flere porte som du fx skal, hvis du bruger HDMI.

DisplayPort har efterhånden accepteret at dets egenskaber passer bedst til PC-verdenen, hvorimod HDMI sidder forholdsvis tungt på markedet indenfor TV-displays.

Fordele ved at bruge DisplayPort

Brugen af enten displayport eller HDMI kontra de ældre standarder som DVI, VGA samt FPD har visse fordele på flere punkter.

Her har du nogle af de mest relevante tekniske fordele som displayport har over de ældre standarder:

  1. Baseret på mikro-pakke protokol. Dette betyder at displayport har nemmere ved at sende data, uafhængig af hvilken type data der er tale om. Derudover har displayport en øget evne til at sende en god blanding af både båndbredde, lyd og billede. Displayport har også en bedre hastighed når den bruges sammen med fibernet.
  2. Høje opløsninger(også på flere skærme). Kan opnå opløsninger helt op til 8K UHD.
  3. God opløsning i selv de længste kabler. Kan opretholde præcis opløsning i kabellængder helt op til 15 meter.

Dette var blot nogle af de tekniske områder hvorpå displayport foretrækkes over de ældre standarder.

Der er mange flere tekniske fordele, men med fare for at blive alt for teknisk holder vi os fra disse i dette indlæg.

Versioner af DisplayPort

DisplayPort er blevet udviklet over flere år, og der er derfor en række versioner af teknologien, som siden lanceringen har forbedret dens egenskaber betydeligt.

I denne sektion gennemgår vi disse versioner fra start til slut for at give dig mere indsigt i hvordan DisplayPort teknologien har udviklet sig over årene.

DisplayPort version 1.0 til 1.1

Den første version af displayport blev godkendt helt tilbage i 2006 af VESA organisationen.

Årene efter kom der hurtigt justeringer og versionen gik fra 1.0 til 1.1a i 2008.

Hastigheden på de første versioner havde en begrænsning på 10,8 Gbit/s.

Derudover krævede det et kabel på op til 2 meter for at få det maksimale ud af båndbredden.

Displayport var også banebrydende da det skabte en metode hvorpå man på længere afstande kunne sende data uden til et display uden at signalet tog skade.

Dette var især attraktivt til tv-udbydere som nu kunne sikrer at kunderne fik de bedste billeder, trods de lange kabelforbindelser.

DisplayPort version 1.2

I Januar, 2010 blev en ny version af displayport introduceret.

Den største ændring i forhold til version 1.1 var 1.2 versionens øgede båndbredde, som nu var på 17.28 Gbit/s.

Dette skabte mulighed for endnu højere opløsninger, opdateringshastigheder og bedre farvedybde på displays.

Derudover var der også tilføjet egenskaber til brugen i 3D displays, som begyndte at blive integreret i udvalgte TV skærme.

DisplayPort version 1.2a

Version 1.2a af displayport blev udgivet i Januar, 2013.

Denne version var faktisk den samme som den originale 1.2, dog med en ny vigtig egenskab.

Denne egenskab blev kaldt “adaptive sync” og blev primært brugt i AMD og Nvidia enheder.

Teknologien sikrede hurtigere opdateringshastigheder på displays.

Denne teknologi var en valgfri tilføjelse til displayport, det var derfor ikke krævet at en displayport havde denne teknologi for at overholde 1.2a standarden.

DisplayPort version 1.3

I September, 2014 blev en ny version af displayport godkendt.

Denne version øgede hastigheden med det dobbelte, og displayporte med denne standard havde nu en båndbredde på hele 32.4 Gbit/s.

Denne mængde båndbredde var nemlig påkrævet når kablerne skulle bruges til 4K fjernsyn, og blev dermed krævet for at opnå standarden indenfor displayporte.

Udover 4K kan denne standard også bruges til 5K og 8K displays, såfremt de har en lavere frekvens(mellem 30 og 60, kontra 120 i 4K).

Denne version var startskuddet indenfor displayporte til UHD fjernsyn og PC-skærme, som blev anset for at være fremtiden inden for TV og Computer setups.

DisplayPort version 1.4 og 1.4a

I 1.4 versionen, som kom i Marts, 2016, skete der ingen ændringer i forhold til hastigheden.

Denne nye versions primære fokus var en mere optimeret displayport, som kunne bruges til endnu højere opløsninger end førhen.

Her var den primære fokus at skabe en displayport som kunne vise skarpere billeder på UHD fjernsyn som 4K, 5K og især 8K som var på vej frem.

Ved hjælp af en teknologi de bliver kaldt “Display Stream Compression” kunne man nu skabe billeder på UHD fjernsyn med endnu bedre frekvenser end førhen.

Eksempelvis kunne man nu vise billeder på 8K fjernsyn med hele 60 Hz, hvor det maksimale førhen var 30 Hz.

I april 2018 udkom DisplayPort 1.4a, som helt simpel bare introducerede en ny version af den omtalte DSC teknologi, uden andre betydelige ændringer.

DisplayPort version 2.0

I Juni, 2019 kom den nyeste version af displayport til verden.

Denne version var en forholdsvis stor opdatering, som var blevet udviklet over 3 år.

De mest relevante ændringer var selve båndbredden samt dataoverførselshastigheden.

Her gik båndbredden fra 32,4 Gbit/s til en overvældende 80 Gbit/s.

Dataoverførselshastigheden blev også øget fra 25.92 Gbit/s til 3 gange så meget på hele 77.37 Gbit/s.

Der var altså tale om en gigantisk optimering i forhold til de andre standarder.

Grunden til dette store spring var markedets efterspørgsel på kraftige displayporte som kunne håndtere de stigende opløsninger og mængder af data der bliver overført i dag.

Disse displayporte bliver brugt den dag i dag til de mange UHD fjernsyn, som kræver det ypperste indenfor displayport teknologi.

Sammenligning af hastigheder på tværs af DisplayPort version

Noget af det mest relevante når man snakker displayport, er deres evne til at overføre data, billede og lyd.

Til at give et hurtigt overblik får du her en tabel der viser både båndbredden og datahastigheden i de forskellige versioner af displayporte:

DisplayportBåndbreddeDatahastighed
1.0-1.1a10.80 Gbit/s8.64 Gbit/s
1.2-1.2a21.60 Gbit/s17.28 Gbit/s
1.332.40 Gbit/s25.92 Gbit/s
1.4-1.4a32.40 Gbit/s25.92 Gbit/s
2.080.00 Gbit/s77.37 Gbit/s

Andre typer af DisplayPort

I denne sektion gennemgår vi nogle andre typer af displayport og displayport teknologier.

Disse typer bruges til forskellige behov, men ofte er de fremstillet til specifikke enhedstyper hvor det originale displayport kabel ikke passer til behovet, eller hvor der er brug for en anderledes fundamental teknologi.

Mini DisplayPort

Mini displayport var en standard some blev lanceret af Apple tilbage i 2008. Denne teknologi blev mærkværdigt nok gjort frit tilgængelig for andre producenter, da Apple udgav specifikationerne offentligt uden betaling.

Dette gjorde at standarden blev en del af displayport 1.2 specifikationen, hvilket sandsynligvis ikke havde været muligt uden Apples samarbejde.

 I 2011 udgav Apple deres velkendte Thunderbolt kabel, som var en direkte efterkommer af mini displayport.

Mini displayport er dog bagudkompatibel med de fleste Macbooks, og kan dermed stadig bruges til det fleste af Apples Macbook produkter.

Micro DisplayPort

Micro, eller Mikro displayport nåede faktisk aldrig at blive en realitet. Denne type blev udviklet med formål at passe til mindre enheder som telefoner, tablets eller små bærbare computere.

Grundet udviklingen af USB-C standarden blev denne type af displayport faktisk aldrig udviklet færdig, da man mente at USB-C var fremtiden indenfor mindre displayport kabler.

Display Stream Compression(DSC)

Display Stream Compression, forkortet “DSC” er en algoritme udviklet af VESA, som sikrer overførsel af højere opløsninger samt nedsat energiforbrug ved dette.

Den blev udviklet med det formål at det skulle være nemmere og hurtigere at overføre signaler i høj kvalitet, med bedre farve kvalitet samt et betydeligt nedsat energiforbrug.

Med andre ord gjorde denne algoritme det muligt at overkomme de begrænsninger der var førhen, og i takt med udviklingen af skarpere billeder var det en absolut nødvendig teknologi at få indført for at displayport kabler fortsat var relevante.

De populære HDMI kabler bruger også denne teknologi.

Eksempelvis i HDMI standarden 2.1 som kan bruges i helt op til 10K opløsninger, bliver DSC brugt for at sikre korrekt overførsel af billede og lyd.

eDP

eDP står for “Embedded DisplayPort” og er en type display panel som pruges i bærbare og indlejret enheder.

Denne teknologi er grundlaget for den kommunikation der foregår mellem grafikkort og integrerede displays, som dem vi fx finder i bærbare computere.

Den største fokus i denne teknologi var energiforbruget i de bærbare enheder. Med eDP fik disse enheder et betydeligt mindre energiforbrug.

Dette gjorde det altså muligt at gå længere inden man skulle lade sine enheder op, hvilket var og stadig er en af de største udfordringer når det gælder bærbare enheder.

iDP

iDP står for Internal DisplayPort og er en standard indenfor displayport som skaber de interne forbindelser mellem TV systemer.

Det unikke ved denne teknologi, er at den kun kan bruges til internt brug. Det vil altså sige at du ikke kan koble en displayport til udefra.

Disse typer displayporte skaber en utrolig høj opløsning og opdateringshastighed, som sikrer de skarpe og hurtige billeder på både TV og PC-skærme.

wDP

wDP står for “Wireless DisplayPort” og bruges helt simpelt til trådløse forbindelser og kan operere med frekvenser op til 60 GHz.

SlimPort

En SlimPort er en type displayport som primært bruges når du skal overføre et billede fra din smartphone til en fjernsyns eller anden større skærm.

Disse typer af displayporte kan let overføre både billede og lyd fra din telefon og vise disse på en større skærm.

Bliver hyppigst brugt til fx forretningsmøder eller foredrag hvor det er nødvendigt at vise data på et større display.

DisplayID

DisplayID er en viderebygning af displayport som indeholder specifikationer de gør brugen i især 3D displays betydeligt bedre.

Teknologien bag DisplayID bruges i både 3D fjernsyn, men også nogle 4K og 8K fjernsyn for at skabe et bedre og mere naturtro billede.

DockPort

DockPort, også kendt under navnet “Lightning Bolt” er en udvidelse som integrerede USB 3.0 data samt muligheden for opladning.

Denne type stik gjorde det faktisk mulig at oplade en enhed ved hjælp af den skærm den var sat til, såfremt denne skærm var tilsluttet til et strøm outlet.

USB-C

Endelig kom USB-C, som mange nok kender den dag i dag.

Med USB-C fik man mere eller mindre alt i ét stik.

Med USB-C er nemlig en blanding af nogle af de bedste typer USB stik, som tilsammen skaber den ultimative displayport.

Med et moderne USB-C stik får du nemlig alt det gode fra både DockPort, SlimPort, Mini DisplayPort og Micro DisplayPort hvilket giver dig det ultimative inden for displayport stik.

USB-C kan overføre data med utrolig hurtig hastighed, og er kompatibel med de fleste enheder i dag.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg