Korrekt indstilling til Vinkøleskab » Det skal det stå på

Når det kommer til vin, så ved mange vinelskere allerede hvad den perfekte temperatur er, i forhold til serveringen af vinen.

Men måske har du ligesom jeg undret dig over hvad et vinkøleskab skal stå på, for at vinene opbevares bedst muligt, samtidig med at de ikke modnes for hurtigt?

Jeg har undersøgt det, og vil give dig svar på hvad dit vinkøleskab skal stå på, uanset om du elsker hvidvin, rødvin, rosé, champagne eller mousserende vin.

Hvad skal et vinkøleskab stå på? Et vinkøleskab bør stå på 12-14 grader, alt efter hvilke vin der primært ønskes opbevaret deri. Ved opbevaring af hvidvin kan temperaturen med fordel være lidt lavere, hvor anbefalingen er omkring 10-12 grader. Hvis der både opbevares rød- og hvidvin kan 12 grader være ideelt.

Hvis du har lyst til at læse meget mere om vinkøleskabe, og hvad der kan ske når vin opbevares forkert, så læs med herunder.

Hvad skal temperaturen i et vinkøleskab være?

Den temperatur du bør have i dit vinkøleskab, afhænger af hvilke vine du hovedsageligt vil opbevare, typisk bør et vinkøleskab stå på 12-14 grader.

En tommelfingerregel er, jo koldere det er i dit vinkøleskab, jo langsommere vil vinen udvikle sig og dermed modne.

Dette kan være en fordel når det kommer til visse typer af rødvin, som ellers modnes hurtigt.

Hvis du opbevarer dine vin i stuetemperatur, som er omkring 20 grader, så kan det medvirke til at en rødvins levetid halveres, og især hvis der er udsving i temperaturen.

Noget af det vigtigste når det kommer til opbevaring af vin, er at vinene bibeholder en lav og stabil temperatur.

Alt efter om du ønsker at bruge dit vinkøleskab med henblik på langtidsopbevaring eller servering, så skal vinkøleskabet stå på forskellige temperaturer.

Ved langtidsopbevaring vil du kunne stille vinkøleskabet nogle grader lavere, end hvis du udelukkende ville bruge vinkøleskabet rettet mod servering.

Hvilken temperatur skal rødvin opbevares ved?

En rødvin skal helst opbevares ved en temperatur på 12-14 grader, og et mørkt sted, hvor rødvinen ikke bliver udsat for lys.

Når du skal servere en rødvin, er det oftest en smagssag, hvilken temperatur man foretrækker at drikke vinen ved.

Hvis du ønsker at servere rødvinen ved den temperatur som anbefales, bør den serveres ved en temperatur på mellem 12-21 grader.

Temperaturen afhænger af hvilken rødvin, du ønsker at servere.

Hvis det er en lysere rødvin, anbefales det at du serverer den ved en temperatur på mellem 12-17 grader.

Hvor høj en temperatur en rødvin kan tåle, kommer an på hvor frugtig i smagen rødvinen er, hvis den er meget frugtig i smagen, kan den typisk tåle en højere temperatur.

Såfremt du ikke har opbevaret din rødvin på køl, kan du med fordel lægge din rødvin på køl i ca. en halv time før du vil servere den, hvilket vil give den perfekte temperatur til servering.

Hvilken temperatur skal hvidvin opbevares ved?

Du bør opbevare din hvidvin ved en temperatur mellem 10 og 12 grader.

Til forskel fra rødvin, bliver hvidvin ofte ikke bedre af at ligge over længere tid, og det er kun nogle få hvidvine, der kan have godt at at ligge i noget tid.

Hvis du vil drikke din hvidvin inden for én til to dage, kan du opbevare vinen i dit køleskab, men hvis hvidvinen skal ligge i længere tid, kan den tage skade af at ligge i det almindelige køleskab.

Såfremt du ønsker at servere en hvidvin, er 9-10 grader oftest en god serveringstemperatur for en hvidvin.

Derfor kan det være en fordel, at tage din vin ud af køleskabet før du ønsker at drikke den, og lade den stå og blive tempereret.

Hvis en hvidvin bliver for kold, kan den få en syrlig smag og nogle af smagsnuancerne kan blive dæmpede, men hvis den får lov til at blive tempereret kan du få glæde af alle smagsnuancerne i vinen.

Hvor skal jeg placere mit vinkøleskab?

Du bør stille dit vinkøleskab et sted, hvor der ikke er store udsving i temperaturen, og der ikke er stærkt sollys.

Hvis du eksempelvis har en brændeovn, eller store vinduer som der tit skinner sollys ind af, så bør du ikke stille dit vinkøleskab der.

Ovenstående kan forringe holdbarheden og smagen på din vin, og derfor bør du heller ikke stille dit vinkøleskab i garagen, hvor der typisk vil være store temperatursvingninger.

For at et vinkøleskab virker optimalt, så bør det placeres i et rum som altid er varmere end 15 grader.

Vinkøleskabet bør stå i et rum, hvor der ikke er vibrationer, som kan forstyrre modningsprocessen og holdbarheden på vinen.

Det anbefales ikke at placere vinkøleskabe i rum hvor der er klinker, eller forhold som gør at vinkøleskabet ikke kan stå i vater, da det vil kunne medvirke til at vinkøleskabet larmer mere end det skal.

Hvis du har et vinkøleskab der larmer meget, så kommer jeg med 4 tips til at reducere støjen derfra længere nede i indlægget.

Hvad kan der ske ved forkert opbevaring af vin?

Ved forkert opbevaring af din vin, kan smagen, holdbarheden og duften påvirkes negativt.

Når vin opbevares forkert, kan det forkorte holdbarheden, så din vin hurtigere bliver for gammel, og derfor ikke smager som den skal.

Du bør være påpasselig med at udsætte dine vin for sollys, da det kan ødelægge vinens duft- og smagspartikler, hvilket kan præge bitterheden.

Hvis du har prøvet at stille din parfume enten i dit badeværelse, hvor der er store udsving i temperaturen, eller et sted hvor parfumen ofte udsættes for sollys, så har du måske lagt mærke til at farven og duften ændrer sig relativt hurtigt, det er lidt det samme som der sker vin.

Når der er store udsving i temperaturen der hvor vinen opbevares, så vil det kunne have en negativ indvirkning på at vinen udvikler sig som den skal, da partiklerne i vinen ikke får de optimale vilkår, og dermed kan vinens smag forringes.

Såfremt vinen har en korkprop, vil ukorrekt opbevaring kunne medføre at proppen bliver tør, og der kan sive ilt ind, hvilket kan ændre på vinens smag, duft og holdbarhed.

Ovenstående sker typisk kun ved langtidsopbevaring, men derfor bør du alligevel ikke opbevare vin stående, men derimod liggende, jo mindre du har i sinde at servere vinen inden for et par dage.

Ved langtidsopbevaring bør du også være opmærksom på at dine vin ikke udsættes for rystelser, da det kan skade vinens modningsprocess, hvilket især er gældende for visse typer rødvine, som kan have godt af at lagres i et par år.

4 tips til at reducere støj fra et vinkøleskab

Et vinkøleskab er ikke helt lydløst, hvilket et normalt køleskab heller ikke vil være.

Hvis du synes at dit vinkøleskab larmer mere end normalt, er der nogle tips til, hvordan du kan hjælpe med at reducere støjen.

Herunder kan du læse 4 tips til, hvordan du kan reducere støjen fra dit vinkøleskab.

#1 - Korrekt opstilling

Hvis dit vinkøleskab larmer, kan du prøve at reducere larmen med at tjekke om dit vinkøleskab står korrekt.

For at mindske støjen fra dit vinkøleskab bør du undgå at stille dit vinkøleskab på klinkegulv, da det giver en dårlig akustik.

Derfor bør du især undgå at placere dit vinkøleskab i rum som dit badeværelse, hvis der er klinker på gulv, vægge eller begge steder.

Såfremt at der er klinker på både gulvet og væggene, kan det resultere i meget ekko, hvilket vil give mere støj.

For at stille dit vinkøleskab korrekt bør du også sikre at det står stabilt og i vater, da hvis det står skævt, kan det påvirke vinkøleskabets drift ved at der vil være mere tryk på den ene side af vinkøleskabet.

Hvis vinkøleskabet står skævt, kan det også have indflydelse på at kølemiddlen ikke kan arbejde optimalt, hvilket kan resultere i mere støj.

#2 - Integreret vinkøleskab

Du kan reducere støj fra dit vinkøleskab, ved at vælge at lave et integreret vinkøleskab, eksempelvis i dit køkken, frem for et fritstående.

Et integreret vinkøleskab vil stadig sige lyde, da det ikke er noget du kan undgå helt, men meget af støjen vil blive absorberet af de andre køkkenelementer, hvis du vælger at placere dit vinkøleskab i køkkenet.

Hvis du vælger et integreret vinkøleskab, vil det stå fast og det vil som udgangspunkt ikke være muligt at flytte det.

Ved et integreret vinkøleskab bliver luften oftest ventileret på forsiden af vinkøleskabet, hvilket kan have en god effekt på strømforbruget, samt holde vinkøleskabet på en stabil temperatur.

Læs også: Vinkøleskab strømpris » Sådan måler du det! (Guide)

#3 - Luft omkring vinkøleskabet

Hvis dit vinkøleskab larmer ualmindeligt meget, kan det være på grund af, at kompressoren og blæseren er på overarbejde.

Kompressoren og blæseren kan især kommer på overarbejde, hvis dit vinkøleskab står tæt op af en væg, da luften kan have svært ved at komme væk.

Derfor er det vigtigt, hvis du har et fritstående vinkøleskab, at der er luft mellem vinkøleskabet og eventuelle vægge.

#4 - Fejl eller gået i stykker

I mange tilfælde vil du selv kunne gøre noget for at reducere mængden af støj fra dit vinkøleskab, ved bl.a. at følge et eller flere af de ovenstående tips.

Hvis dit vinkøleskab stadig støjer mere end almindeligt, kan det ikke udelukkes, at det kan skyldes en teknisk fejl, eller at dit vinkøleskab er i stykker.

Ofte kan det være kompressoren, der er en fejl på eller som er gået i stykker, hvis det er tilfældet bør du tage fat i en tekniker, som kan se på dit vinkøleskab.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg