Alt om NAS Servere - Sådan virker de (Opsætningsguide)

I dette indlæg vil jeg forklare hvad en NAS server er, hvordan den virker, samt hvilke NAS servere du kan vælge imellem og hvordan du sætter din NAS server op.

Hvad er en NAS server? NAS er en forkortelse for Network Attached Storage. En NAS server er en løsning til lagring af digitale filer som du har adgang til via dit lokale hjemmenetværk. Du kan bruge en NAS server til at opbevare film, billeder og andre filer, som du gerne vil kunne tilgå fra internettet, men med øget sikkerhed, da kun personer på dit hjemmenetværk kan tilgå dem.

Hvis du er interesseret i NAS servere, og godt kunne tænke dig at finde ud af meget mere om hvordan de fungerer, hvordan du finder den rigtige til dine behov og hvordan du nemt klarer opsætningen af den, så læs med herunder.

Sådan virker en NAS Server

En NAS server er sådan set en form for computer, som er lavet til at kunne gemme store mængder data. En NAS server giver dig altså et sted hvor du kan gemme dine data på dit eget netværk, i stedet for at gemme det i clouden, også kaldet “skyen”.

NAS servere bruges ofte af virksomheder, som arbejder fra samme sted, da man med en NAS server nemt kan gemme data, som andre så vil have muligheden for at tilgå på et lokalt og beskyttet netværk.

Dataen der er gemt på NAS serveren kan tilgås fra forskellige enheder, så længe de er på netværket. Man kan derfor eksempelvis tilgå dataene fra tablets, telefoner og andre computere.

En NAS server består oftest af et specialiseret operativsystem og et filsystem til at organisere data og en eller flere harddiske til lagring af data.

Dette skal du overveje når du vælger NAS server

Når du vælger hvilken NAS server du skal have, er der en række faktorer du skal være opmærksom på.

Derfor er der herunder en listet med de vigtigste faktorer at være opmærksom på, til dig der står og skal vælge hvilken NAS server du skal købe:

  • Lagerplads - Det er vigtigt at være opmærksom på, at den NAS server du køber har nok lagerplads til det du skal bruge den til. Derfor skal du overveje hvor mange TB du skal bruge inden du vælger en NAS server.
  • Udvidelsesmuligheder - Hvis du ikke er sikker på hvor meget lagerplads du skal bruge på din NAS server, er det en god ide at købe en NAS server, med mange porte til ekstra harddiske. Dette vil gøre at du har muligheden for, at øge lagerpladsen via ekstra harddiske til din NAS server undervejs, hvis du får brug for det.
  • Processoren - En NAS server er ikke bare en server, men faktisk også en computer i sig selv. Det kræver nemlig en processor at køre software og styre de forskellige mængder af data. Hvilken CPU der er i NAS serveren, kan i nogle situationer være irrelevant, men hvis man skal bruge serveren til kryptering af data samt omkodning af videoer, så er det relevant hvilken CPU der er i NAS serveren.
  • Hukommelse/RAM - RAM er en vigtig del af en NAS server. Som det er med en computer, så giver flere RAM en større kapacitet til at udføre opgaver. En NAS server med mange RAM kan derfor håndtere flere opgaver ad gangen, og derfor vil den generelt fungere hurtigere.
  • Strømforbrug - En NAS server er designet til at være kørende hele tiden, så derfor kan det være en rigtig god ide, at tjekke hvor meget en NAS server bruger i strøm, før du køber den, da det i længden ellers kan blive meget dyrt at have den kørende.

Kryptering - Det kan være enormt vigtigt for dig at dine data er krypteret, hvis du eksempelvis bruger din NAS server til virksomhedsbrug. Derfor er det en god ide at være opmærksom på om NAS serveren er i stand til at kryptere data inden du køber den.

Sådan sætter du din NAS server op

Som det er med mange teknologiske produkter, så skal hver enkelt NAS server skal sættes op på deres måde.

Der er dog nogle fællesnævnere i måden du sætter en NAS server op på, så der vil herunder være en guide, hvor der på bedst mulig vis er forklaret de steps, som langt de fleste NAS servere skal igennem i opsætningen:

#1 Forbered serveren

Serveren skal monteres i stativet. Det er ikke i alle tilfælde du vil have fået et stativ med din NAS server. 

Derudover skal harddiskene installeres i serveren, samt serveren skal kobles til strøm.

#2 Konfigurer administrative brugere

Det vil være en stor risiko at beholde standard brugernavn og password på din NAS server. Derfor skal du som det mindste ændre passwordet.

Det bedste man kan gøre for sikkerheden, er at hver admin for serveren har en separeret bruger. For at konfigurere administrative brugere, skal du logge ind på serveren.

Hver enkelt type NAS server har deres måde at give adgang til det administrative interface. Ved nogle er det i gennem en web browser, mens du ved andre får en dedikeret applikation til det.

#3 Lav et diagnostisk tjek 

Det betyder at du som minimum skal verificere, at serveren har registreret alle harddiskene korrekt.

Mange leverandører har en indbygget diagnostisk funktion, som du kan køre for at vurdere serverens generelle “sundhed”.

#4 Opret sektioner

En volume er en formateret sektion sektion på NAS serveren der repræsenterer en logisk lagerenhed, der er uafhængig af de andre diskenheder på den samme NAS.

Antallet af sektioner, der skal oprettes afhænger af hvordan serveren skal bruges. Hvis serveren primært skal bruges til filer, kan det være en fordel at have en stor sektion.

Derimod hvis serveren skal bruges af flere forskellige afdelinger i en virksomhed, kan det være en fordel at lave en sektion til hver afdeling.

#5 Konfigurer netværks forbindelse

Du skal give din server en IP adresse, som alt dataen vil være bundet op på. Dette kan gøres ved at aktivere en adgangs protokol.

Hvis du ikke konfigurerer din NAS server til internettet, vil du ikke kunne bruge den. 

#6 Konfigurer backup

Dette er ikke nødvendigt i forhold til opsætningen af din NAS server, men det vil være ideelt at sørge for at du har en backup til din NAS server.

Det er en god ide at have en backup, da hvis systemet skulle fejle, vil du miste alle dine data hvis du ikke har en backup. 

    E-mærket

     

    Betalingskort
    avXperten
    MenuKontaktKurvSøg