Alt om Raclette » Er det stadig populært? Få svaret her

Ønsker du en måde, hvorpå dig og dine familie kan sidde rundt om bordet og sammen tilberede jeres mad?

Hvis du har dette ønske, kan en raclette være noget for dig.

I dette indlæg vil jeg fortælle om, hvad en raclette er og forklare om hvordan en raclette virker.

Hvad er en raclette? En raclette er en form for lille elektrisk grill, som der kan stå på middagsbordet, så alle kan deltage i tilberedningen af deres egen mad. På en raclette kan der tilberedes ingredienser som oste, forskellige slags kød, grøntsager og brød. En raclette består oftest af to lag, hvor du kan tilberede din mad.

Hvis du vil vide mere mere om raclette og hvad du kan tilberede med en raclette, så læs videre herunder.

Hvordan virker en raclette?

En raclette fungerer typisk som en lille elektrisk grill, som du kan have stående på dit bord.

Idet at racletten er en elektrisk maskine, skal den have adgang til et strømstik, hvor den kan få strøm.

Racletten minder lidt om en fondue, men i stedet for kun at bestå af en gryde, hvor du kan opvarme fx. ost, består en raclette af en eller flere stegepander, hvor du med forskelligt tilbehør kan opvarme fx. ost, kød eller grøntsager.

Typisk vil en raclette bestå af to lag, hvor det øverste lag er selve stegepladen, som du kan bruge til at stege grøntsager og kød, og den nederste plade hvor du kan stille små stegepander, som du blandt andet kan smelte ost i.

Det øverste lag på racletten kan komme med forskellige typer af stegeplader.

Nogle raclette stegeplader vil have riller, som du også kan se på en grill, mens andre stegeplader vil have en glat overflade.

De forskellige stegeplade overflader kan bruges til at lave forskellige tilberedninger, fx. kan du bruge den rillede stegeplade til at grille kød, mens du kan bruge den glatte stegeplade til at lave pandekager.

Raclettens nederste lag kan bruges som en slags ovn til at smelte ost, eller til at lave andre retter som ikke behøves at blive grillet.

Hvad kan du tilberede med en raclette?

Du kan bruge en raclette til at tilberede en masse forskellige ingredienser, herunder kan du se nogle af de mest anvendte ingredienser til en raclette.

  • Forskellige oste

  • Kogte kartofler

  • Tomater, svampe

  • Løg

  • Peberfrugt

  • Squash

  • Brød

  • Bacon

  • Forskellige slags kød

Af ingredienserne på listen ovenover, er ost en af de mest anvendte ingredienser at tilberede med en raclette.

Raclette er udover at være en køkkenmaskine, også en schweizisk ost af samme navn, som ofte bruges til at lave med en raclette.

Raclette osten er god til at lave med en raclette, da den smelter godt på grund af et højt fedtindhold, hvilket gør den let at skabe henover eksempelvis kogte kartofler.

Såfremt du ikke ønsker at bruge Raclette osten, kan du sagtens bruge en anden slags ost, dog vil det være en fordel at vælge en ost med et forholdsvis højt fedtindhold, da det giver osten en bedre smelteevne.

I stedet for Raclette osten kan du for eksempel bruge en Havarti eller Gruyère, som begge er oste der også har et højt fedtindhold, men adskiller sig på deres smage.

4 ting du bør overveje inden du vælger din raclette

Hvis du overvejer at investere i en raclette, men er i tvivl om, hvilken raclette der vil være den rigtige for dig, kan du herunder læse om 4 ting du bør overveje, inden du vælger din raclette.

#1 - Størrelse og kapacitet

Inden du køber en raclette, bør du overveje hvilken størrelse du har brug for.

Størrelsen du har brug for kommer blandt andet an på, hvor mange du ønsker der skal bruge racletten til at lave mad på.

Du kan få en raclette størrelse, der er beregnet 2 personer, mens du kan få en større som er beregnet til op til 8 personer.

Hvis du skal bruge en forholdsvis god indikator på kapaciteten, for den raclette du kigger på, kan du se på, hvor mange af de små stegepander der medfølger.

Antallet af stegepander der medfølger, svarer ca. til det antal af personer, der kan bruge racletten sammen, så der er mindst en stegepande til hver person.

Størrelsen af en raclette kan også afhænge af, hvor længe du vil vente på din mad, da en større raclette kan tilberede mere mad på en gang, end en mindre raclette.

#2 - Temperaturkontrol

Hvis du ønsker at have kontrol over temperaturen på din raclette, skal du vælge en model, hvor det er muligt at indstille temperaturen.

Det er ikke alle racletter, hvor det er muligt at indstille temperaturen, og hvis det er tilfældet med din raclette, er du tvunget til at tilberede din mad ved én temperatur.

Det er dog de fleste racletter, der give dig muligheden for at indstille temperaturen, så du kan stege maden på en høj temperatur, og derefter skrue ned for at holde din mad varm.

#3 - Effekt

En raclettes effekt har betydning for, hvor høj en temperatur den kan komme op på, samt hvor hurtigt racletten kommer op på den ønskede temperatur.

Hvis du ønsker at have en raclette, der hurtigt kommer op på den ønskede temperatur, bør du vælge en raclette med en højere effekt-værdi.

Effekt-værdien hænger ofte sammen med størrelsen på racletten, da de større racletter oftest vil have en højere effekt-værdi end de mindre, da der er en større overflade der skal opvarmes.

#4 - Stegeplader

Når du skal vælge en raclette, bør du overveje hvilken slags stegeplade du ønsker, at din raclette skal have.

Der findes forskellige stegeplader til racletter, og nogle racletter kommer med flere forskellige stegeplader.

De forskellige stegeplader du kan få til raclette er.

  • Granitplade

  • Non-stick

  • Støbejern

Alt efter hvilken stegeplade du vælger, får du nogle forskellige fordele, da de er lavet af forskellige materialer.

En granitplade vil være god til at fordele varmen jævnt på hele pladen, dog vil det tage lang tid at opvarme pladen.

En non-stick plade er nem at rengøre og desuden fordeler den også varmen jævnt over hele pladen, dog skal du være opmærksom på, at du nemt kan komme til at beskadige pladens overflade.

Hvis du vælger en non-stick stegeplade, så vil jeg anbefale, at du ikke bruger metal på den, da det kan ødelægge pladen.

En støbejernsplade vil være holdbar i lang tid, men vil være tung og svær at rengøre.

Guide til hvordan du bruger en raclette

Inden du tænder for din raclette og byder dine gæster, familiemedlemmer eller venner på middag, er der en del ting du med fordel kan forberede.

Herunder kan du se en liste med ting, du kan forberede inden du tænder for din raclette.

  • Skær al kødet og grøntsager i passende størrelser (skal passe til raclette stegepanderne

  • Krydr det utilberedte kød

  • Kog kartofler, pasta eller andet tilbehør

  • Lav salat og salatdressing

Når du har forberedt alle dine ting, kan du tænde for din raclette, herunder vil jeg guide dig igennem, hvordan du bruger en raclette.

  1. Sæt raclettens strømstik i en stikkontakt og tænd for strømmen

  2. Tænd for din raclette (nogle racletter skal bruge lidt tid på at varme op, derfor kan du med fordel tænde for den lidt før brug)

  3. Hvis din raclette har temperatur indstillinger, kan du indstille racletten til den ønskede temperatur

  4. Kom lidt olie eller anden stegefedt på stegepladen og stegepanderne, for at undgå at maden sætter sig fast

  5. Kom din mad på racletten og tilbered det indtil det har fået nok (hvis du skal vende din mad, bør du bruge træ- eller plastikredskaber, da metal kan ridse pladerne)

  6. Når din mad er færdigtilberedt kan du fjerne det fra racletten (med træ- eller plastikredskaber)

  7. Du kan nu nyde din mad, som er lavet på din raclette

Når du er færdig med at bruge din raclette, kan du slukke for den og derefter lade den køle af, inden du begynder at rengøre den.

Hvordan rengører du en raclette?

Hvordan du rengører din raclette, afhænger af hvilken slags stegeplade din raclette har.

Herunder vil jeg gennemgå, hvordan du rengører de forskellige stegeplader.

Granitsten

Hvis din raclette har en granitsten plade, vil du oftest let kunne tage pladen af og vaske den med vand og sæbe.

Med granitsten skal du ikke være nervøs for, at pladen ruster eller tager skade af sæben.

Non-stick

Såfremt at din raclette har en non-stick plade, skal du være lidt mere forsigtig med rengøringen af pladen.

Du skal være opmærksom på, at du ikke bruger rengøringsredskaber, der kan ridse belægningen på pladen.

Hvis der kommer ridser i belægningen, vil mad let kunne brænde sig fast på pladen.

Non-stick pladen og de medfølgende pander bør aldrig komme i din opvaskemaskine, da det kan beskadige belægningen.

Støbejern

Hvis din raclette har en støbejernsplade, bør du helt undgå at bruge sæbe til at rengøre med, da sæbe kan ødelægge pladen.

Når du skal rengøre en støbejernsplade, vil jeg anbefale at du bruger en opvaskebørste og varmt vand.

Vær opmærksom på, at du inden du stiller støbejernspladen væk, at den er helt tør, da du ellers risikere at pladen begynder at ruste.

Efterfølgende kan du eventuelt bruge en smule madolie, til at smøre på støbejernspladen, som giver flot overflade og en lignende effekt som non-stick pladerne har.

Er racletten stadig populær?

Racletten var meget populær tilbage i 80’erne og 90’erne, men interessen for racletten er siden blevet mindre.

Der er stadig nogle, der holder fast i at bruge racletten til især særlige anledninger som fødselsdage og nytår.

Racletten kan være en god måde, hvorpå dine gæster selv kan bestemme hvad de vil have at spise, samt hvordan de ønsker at deres mad skal tilberedes, da de selv kan styre det.

Men hvis du vil bruge racletten til en særlig anledning, skal du være opmærksom på at det kan tage længere tid at tilberede mad på en raclette.

Læs også: Alt om Sous Vide » Derfor er det så populært! (Guide)

Læs også: Alt om Slow Cookers » Få mere ud af dine madvarer

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg