Simkort Guide! (Alt om Simkort, Tablets og Smartphones her!)

Lige siden mobiltelefonen for ca. 20 år siden begyndte at blive hvermandseje i Danmark har vi alle også kendt til SIM-kortet. Men medmindre du er særligt teknologiinteresseret, har du nok aldrig tænkt særligt meget over, hvad kortet egentligt er for noget.

SIM-kortet er det lille kort, som du sætter i din telefon for at få en den til at virke, ville de fleste nok svare, hvis de fik spørgsmålet “hvad er et SIM-kort?”. Vi har stillet os selv det spørgsmål, og er kommet frem til et noget mere dybdegående svar.

Hvis du læser dette blogindlæg fra ende til anden, vil du både få svar på, hvad et SIM-kort er, hvilke enheder der bruger det samt hvad fremtiden er for SIM-kortet og meget mere herimellem.

Hvad er et SIM-kort?

Hvad er et SIM-kort? SIM står for Subscriber Identification Module, og selve SIM-kortet er en chip, som indeholder oplysninger om brugerens abonnement inkl. telefonnr. og opkald/SMS-lager. SIM-kortet er med andre ord operatørernes måde at identificere dig og din enhed på.

SIM-kortets forskellige størrelser

I gamle dage var et SIM-kort bare et SIM-kort. Du skulle ikke tænke over, hvilken størrelse det havde, for de kom alle i den samme standard-størrelse. Det er dog anderledes i dag, hvor ikke bare én men to nye størrelser er kommet til.

Heldigvis er det med de forskellige størrelser ikke noget problem, da langt de fleste udbydere sender SIM-kortet som en 3-i-1-løsning, ligesom det ses på billedet ovenfor. Du “brækker” bare SIM-kortet ud i den størrelse, som passer til din enhed.

Desuden kan du, hvis du gemmer de enkelte dele, til hver en tid omforme SIM-kortet igen til både en større eller mindre størrelse.

Hvis du synes, at det lyder voldsomt at knække teknologi i en relativt lille størrelse over, så forhandler vi i avXpertens webshop også SIM-kortklippere, der er lavet præcis til formålet.

Standard (mini)

Den gamle standard-størrelse er det største af SIM-kortene, men trods dette har det fået navnet “mini”. Det navn fik det, fordi et SIM-kort i sin oprindelige fulde størrelse var lige så stort som et betalingskort. Mini SIM-kortet benyttes ikke af så mange enheder længere, men er dog ikke fuldstændig uddateret. Mobiltelefoner, tablets og phablets fra før 2010 bruger stadig denne type SIM-kort, og det gør nogle routere til mobilt bredbånd også.

Mini SIM-kortet udgøres af alle tre SIM-kort samlet i ét, så når du skal knække det ud af rammen, skal du have både mini-, micro- og nano-delen med.

Micro

Midterbarnet i SIM-kortfamilien er micro SIM-kortet. Det havde sin store debut på markedet i maj 2010, da det skulle bruges i den originale iPad. Måneden efter kom iPhone 4, der også havde micro SIM-kort, mens mange flere mobiltelefoner fulgte efter. Micro SIM-kortet er udviklet af Apple.

I dag er det mest ældre enheder (både mobiltelefoner, tablets, phablets og routere til mobilt bredbånd), der benytter micro SIM-kort.

Micro SIM-kortet udgøres kun af to ud af de tre SIM-kort, nemlig micro og nano. De vil sige, at du også brække mini SIM-kort-rammen af, når du skal bruge et micro SIM-kort til din enhed.

Nano

Nano SIM-kortet er den nuværende standard inden for SIM-kort. Hvis du går ned og køber en SIM-kort-enhed af nyere model, vil det være et nano SIM-kort, du skal bruge. Den første telefon til at anvende nano SIM-kort var iPhone 5 tilbage i 2012. Nano SIM-kortet er ligesom micro SIM-kortet udviklet af Apple.

Nano SIM-kortet er den inderste del af 3-i-1-SIM-kortet, og er den del, hvor selve chippen sidder på. Når du skal bruge et nano SIM-kort, brækker du derfor alt andet af, så du kun står med pladen med chippen tilbage. Husk at gemme alle de andre dele.

Hvordan isætter/fjerner man et SIM-kort?

Når du har fået “knækket” dit SIM-kort ud i den rigtige størrelse, som passer til din enhed, så skal du derefter sætte det i. Langt de fleste enheder i dag har en SIM-kortbakke på siden, som kan udtages ved hjælp af et specielt stykke værktøj, som følger med i pakken, du fik din enhed i. Mangler du dette lille SIM-kortværktøj, kan du købe et nyt i avXpertens webshop.

Sådan isætter du et SIM-kort:

  1. Det første, du skal gøre, er at stikke SIM-kortværktøjet ind i det lille hul i i SIM-kortbakken. Du vil høre et klik, hvorefter SIM-kortbakken springer ud.
  2. Du trækker nu SIM-kortbakken helt ud af porten, hvorefter SIM-kortet lægges ned i bakken med chippen nedad. Du kan ikke sætte SIM-kortet forkert i bakken, da fordybningen, hvor kortet skal ligge, er formet præcis efter kortets størrelse og omrids.
  3. Til sidst sætter du SIM-kortbakken med kort tilbage i SIM-kortporten, og giver den et tryk, så den lukker tæt, og du undgår at få fugt, skidt og støv i din enhed.

Det var faktisk det hele. Når du skal have SIM-kortet ud igen, gentager du selvfølgelig bare processen, men fjerner SIM-kortet i stedet for at isætte det.

Fremgangsmåden kan være anderledes ved nogle mobiltelefoner, tablets, phablets og routere til mobilt bredbånd. Typisk vil du i stedet skulle tage batteriet ud og herunder finde SIM-kortbakken, hvor du skal isætte/fjerne SIM-kortet.

Hvad er en PUK-kode, og hvor finder man den?

På bagsiden af den større plastikbrik, som du knækkede dit SIM-kort ud af, finder du din PUK-kode. PUK-koden er vigtig, og du skal derfor gemme den.

Hvis du glemmer PIN-koden, som du normalt låser din telefon op med, skal du nemlig indtaste din PUK-kode i stedet for.

PUK står for PIN Unlocking Key, og når din mobiltelefon eller tablet beder om den, betyder det, at du har tastet din PIN-kode forkert tre gange i træk.

Hvis du taster PUK-koden forkert ti gange i træk, vil SIM-kortet blive permanent låst, og du skal så bestille et nyt.

Har du mistet din PUK-kode, kan du dog finde den på dit teleselskabs hjemmeside under selvbetjening eller en anden lignede fane.

Hvad er et SIM-kortnummer, og hvor finder man det?

Ethvert SIM-kort er udstyret med et unik SIM-kortnummer, som er det, der identificerer dit specifikke SIM-kort. SIM-kortnummeret finder du på den anden side af SIM-kortets chip, og nummeret kan være hele helt op til 22 cifre langt.

Dit SIM-kortnummer er ikke noget, som du typisk selv kommer til at få brug for. Det indeholder en række forskellige informationer som f.eks. landekode (+45 for Danmark), udbyderinformationer og det unikke nummer, som er knyttet til dit telefonnummer.

Hvilke enheder bruger SIM-kort?

De fleste oplever nok kun at bruge et SIM-kort til deres mobiltelefon, men faktisk findes der rigtig mange forskellige andre enheder, som også bruger SIM-kort.

Du kan få SIM-kort til smartphones, tablets, phablets, mobilt bredbånd samt til IoT-enheder, og i det følgende vil vi komme lidt nærmere ind på dem alle.

SIM-kort i smartphones

Alle smartphones har i dag SIM-kort, ligesom generationer af mobiltelefoner havde før dem. Hvis du har en smartphone, men ikke et funktionelt, aktivt SIM-kort, så kan du faktisk ikke bruge den som telefon.

SIM-kort i tablets

Du kan også få et SIM-kort til din tablet, men det er dog ikke alle tablets, hvor det er muligt. Du bruger SIM-kortet i en tablet til at få mobilt netværk, altså 3G eller 4G, de steder, hvor det ikke er muligt at logge sig på et Wi-Fi. Alle tablets har indbygget Wi-Fi, men kun dem, der kan indføres SIM-kort i, kan komme på det mobile netværk.

SIM-kort i phablets

Vi skal måske begynde med at præcisere, hvad en såkaldt phablet egentlig er, da det ikke er alle, som kender til betegnelsen.

Hvad er en phablet? En phablet er kort sagt en stor smartphone, hvilket også antydes af navnet, som er en sammentrækning af ordene “phone” og “tablet”. En phablet har en skærmstørrelse på 5.0”-6.9”, hvilket er større end en smartphone, men mindre end en tablet.

Om en enhed defineres som en smartphone, en phablet eller en tablet, afhænger altså af dens skærmstørrelse. Vi har lavet en tabel, som giver dig et hurtigt overblik over, hvor stor eller lille en skærm skal være for blive kaldt henholdsvis en smartphone, en phablet eller en tablet.

Enhed

Skærmstørrelse

Smartphone

Mindre end 5.0”

Phablet

Mellem 5.0”-6.9”

Tablet

Større end 6.9”

Da en phablet, pånær når man regner i skærmstørrelse, er en smartphone, bruger de selvfølgelig alle sammen SIM-kort.

SIM-kort til mobilt bredbånd

Som vi allerede nævnte i afsnittet om SIM-kort i tablets, så kan SIM-kortet også fungere som kilde til mobilt netværk. Hvis du f.eks. køber en 4G-router, så skal du have et SIM-kort til den, før den virker.

Dette SIM-kort bliver i dag typisk produceret således, at det også kan sættes i en tablet, computer eller et 4G-modem, så du altid kan få internet på farten uden brug af internet kabler.

Vil du vide mere om at være online uden at skulle bruge internet kabler, så kan du med fordel også lære vores blogindlæg “Få internet uden kabler (Læs vores nemme guide)

SIM-kort til IoT-enheder

Hvis du ikke før har hørt om IoT-enheder, så kan vi fortælle dig, at IoT står for Internet of Things, hvilket vil sige alle de ting, som af den ene eller den anden årsag nu også kan gå på internettet, f.eks. vaskemaskiner, varmesystemer, alarmer og meget andet.

Tit er der tale om enheder, som du kan styre via din telefon, og det hele fungerer faktisk ved hjælp af SIM-kort. Dette kommer vi uden tvivl til at se mere af, når 5G-netværket bliver udbredt, og man begynder at anvende integrerede SIM-kort (eSIM) mere. eSIM er fremtidens SIM-kort, og dem kommer vi ind på lidt længere nede i blogindlægget.

Hvad er DUAL-sim?

Måske ved du det allerede, eller også slet ikke, men faktisk så kan du få hele to SIM-kort i din enhed, hvis den har DUAL-sim.

Med DUAL-sim kan du f.eks. have to SIM-kort i den samme mobiltelefon og dermed samle privat- og arbejdstelefon i én enhed i stedet for at have en telefon til hvert formål.

Et andet eksempel kunne være at have to forskellige abonnementer på de to SIM-kort. Det ene SIM-kort er dit primære og det andet dit sekundære, men du kan let skifte mellem de to, så det ville ikke noget problem at have et SIM-kort til almindelig hverdag og et andet til rejser og ferier i udlandet.

Det er tilmed let at isætte to SIM-kort i din telefonen. Som det også ses på billedet, er SIM-kortbakken lavet til to SIM-kort, så du sætter bare to i i stedet for ét.

Hvad er eSIM?

Som vi nævnte en smule længere oppe i dette blogindlæg er eSIM fremtidens SIM-kort. Du kunne måske fristes til at tro, at eSIM står for elektronisk SIM, men det er faktisk ikke tilfældet. I det følgende kommer vi lidt nærmere ind på, hvad eSIM er.

Hvad er eSIM? eSIM står for embedded Subscriber Identity Module og er fællesbetegnelsen for de digitale tjenester, som vil erstatte det fysiske SIM-kort i fremtiden. eSIM kommer til at være indlejret i ikke bare vores telefoner, men også i biler, køleskabe og andre enheder, som går under betegnelsen IoT.

Allerede i løbet af de næste år vil eSIM blive standarden i rigtig mange enheder. Når SIM-kortet er indbygget, kan producenterne lave mindre enheder, som desuden bruger mindre strøm. Det er f.eks. det, Apple har gjort i deres Apple Watch, så det kunne få et større batteri.

eSIM giver også muligheder i forhold til det føromtalte DUAL-sim, hvor du både har et fysisk SIM-kort i din telefon og samtidig eSIM, som du så ville kunne skifte imellem.

eSIM kommer desuden til at blive endnu mere udbredt, når 5G-netværket for alvor begynder at rulle ud. Et forbedret mobil netværk vil nemlig øge potentialet for, hvad man kan bruge eSIM til i IoT-enheder eksempelvis.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg