Dyksav

Her finder du vores udvalg af dyksave og klinger til dyksave. En dyksav er en form for fætter til rundsaven, men kan i mange tilfælde være mere præcis til diverse opgaver.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Dyksav

Dyksav - et utal af muligheder

Her på siden finder du udvalget af dyksav og dyksavsklinger, som er effektivt når du arbejder med træ, gipsplader eller lignende.

En dyksav bruges primært i træ og spånplader, hvor den er et alsidigt og fint alternativ til en rundsav.

Dyksaven er alsidig og du kan for eksempel starte dit snit inde midt i en plade, eller indstille saven til at kunne skære i en bestemt hældning.

Dyksaven og rundsaven minder rigtig meget om hinanden rent visuelt, men dyksaven er mere præcis og kan en del mere end en almindelig rundsav.

9 ting du skal vide når du kigger efter ny dyksav

For at hjælpe dig til at kunne finde den helt rigtige dyksav, så er der herunder samlet nogle ting, som er gode at kende til, når du kigger efter ny dyksav.

#1 - Hvad skal du bruge dyksaven til?

Som med alt andet værktøj er det vigtigt at du gør dig klart, hvad du skal bruge saven til, om det er til præcise og fine snit, eller det er mere grove og mindre præcise snit.

Hvis du kun skal bruge saven til at save lange lige snit i planker og af og til skære en ende af en stolpe eller lignende, så er det ikke sikkert du behøver andet end en rundsav.

Skal du derimod save præcist og ofte tæt på en kant, midt på en plade eller i vinkel, så er det værd at overveje en dyksav, som giver dig en høj grad af præcision og hurtighed.

Når du kigger efter din nye sav, så hav din primære opgave for øje, det kan gøre det lettere at vælge den helt rigtige sav for dig.

#2 - Hvor ofte skal du bruge din dyksav?

Skal du bruge din dyksav en enkelt gang om året, har du måske ikke brug for den helt dyre model, men kan nøjes med en med lidt færre features.

Skal du bruge den ofte, så overvej hvilke egenskaber og features du ønsker at have i din dyksav, der er nemlig mange modeller og kvaliteter af dyksave, og selv om de fleste er yderst robuste, så kan du ofte få brug for flere egenskaber, hvis du bruger maskinen meget.

Derfor kan du med fordel overveje om du skal bruge din dyksav meget og ofte, eller sjældent og i kortere tid.

#3 - Rundsav vs. Dyksav

En rundsav er kendt af mange for at være en alsidig maskine til både hjem og arbejde, den er god når der skal laves lige snit fra ende til ende, eller hvis du skal save enderne af planker.

Dyksaven er en videreudvikling af rundsaven, den er præcis, hurtig og smidig, dette skyldes til dels føringsskinnen, som både sørger for at føre saven gennem træet, sikrer at saven ikke tipper og viser hvor saven skærer.

Føringsskinne betyder at du slipper for, som ved rundsaven, at skulle regne, måle og markere afstanden mellem land og savspor.

Med en dyksav tegner du bare en streg, der hvor savne skal skære og lader føringsskinnen løbe langs denne linje.

Som tommelfingerregel kan du gå efter at rundsaven kan klare det grove arbejde og dyksaven er til det finere og mere nøjagtige arbejde.

Derudover er dyksaven ofte nemmere at håndtere og du kan let indstille dyksaven til at skære i en anden savevinkel.

En anden fordel med dyksaven er også lige nøjagtig den opgave, som har givet saven sit navn, den kan nemlig “dykke ned” hvor som helst på en plade, og du behøver altså ikke skære hele vejen fra enden af pladen.

Prismæssigt er rundsaven ofte billigere end dyksaven, men bruger du den ofte, så får du så mange flere egenskaber med en dyksav.

#4 - Dybdeindstilling

Kig efter en dyksav, hvor du kan indstille savdybden præcist, og gerne helt ned til 1 mm.

Det skal både være nemt og tydeligt at indstille dyksaven til den ønskede dybde og mange modeller har oven i købet en knap du kan trykke ind, som helt automatisk sørger for at du kan lave en forskæring på 2-3 mm.

En forskæring er en mulighed for at lave et snit der ikke går så langt ned i pladen, men kun laver en fordybning i træet.

Hvis du vil have det ekstra nemt, så kan du finde modeller, hvor du både kan indstille dybden med og uden skinne.

#5 - Savevinkel

Du kan godt vinkle din rundsav, men da den ikke har en føringsskinne, kan snittet hurtigt blive upræcist, fordi saven vipper.

Når du skal save i en bestemt vinkel med en dyksav, indstilles saven i føringsskinnen til den pågældende vinkel, hvorefter saven let og præcist kan føres gennem træt i skinnen.

Skinnen tillader dig at skære præcist i vinkler op til 48°, gennem hele træets længde, dette kan variere fra model til model, så vær opmærksom på specifikationerne for den enkelte model.

#6 - Hastigheds indstilling

Når du skal save i forskellige materialer og træsorter, får du brug for at kunne indstille hastigheden, for at undgå brændemærker.

Det skal gerne være let for dig at regulere hastigheden, uden at skulle flytte på dit greb, på den måde kan du bevare et solidt greb i maskinen og samtidig har du mulighed for at starte maskinen i en lavere hastighed.

Der findes forskellige muligheder for hastighedsindstilling, men du vil oftest se en trinløs indstilling i form af et lille hjul du drejer på.

#7 - Klinger og klingeskift

Der findes mange forskellige klinger til en dyksav, men også til en såkaldt multicutter.

Klinger til en multicutter kan gøre samme opgaver som en dyksav og er typisk firkantede klinger med en flade savtakket ende.

Til en dyksav er klingerne oftest runde og fås til forskellige materialer, tænderne er oftest finere end klingerne til en rundsav og klingen er ofte også noget smallere.

Når du skal udskifte klingen, skal du være opmærksom på at få fat i en klinge, der passer til en dyksav og ikke en rundsav eller multicutter.

Når du vælger din nye dyksav, så vær opmærksom på at det skal være nemt at lave klingeskift og justere på de små justeringsskruer, der sørger for at klingen saver lige.

#8 - Støvudkast-funktion

Der bliver produceret en masse støv, uanset om du bruger en dyksav eller en rundsav, og det er for dyksavens vedkommende vigtigt at dette støv ikke ender i skinnen, da det kan betyde at du vil opleve at saven ikke glider lige så let.

Derfor skal støv udkastet kunne blæse støvet godt bagud og hvis du arbejder indendørs, er det en klar fordel hvis du kan tilkoble en støvsuger, så du ikke skal i gang med en hovedrengøring bagefter.

#9 - Multicutter eller dyksav med skinne?

En multicutter med en dyksavsklinge forveksles ofte med en reel dyksav, men de to maskiner har kun få ting til fælles.

Det multicutteren har til fælles med dyksaven er at de begge kan bruges til at skære midt på en plade og er meget præcise.

Men multicutteren er ikke og bliver aldrig en dyksav, den er ikke nær så effektiv og kraftfuld som dyksaven og det er dig der styrer hvor dybt multicutteren skal, den kan ikke indstilles til en bestemt dybde.

Dyksaven er langt mere alsidig på grund af dens skinne, som gør at selv med skæve indstillinger, som er den både nøjagtig og let at arbejde med.

Multicutteren kan være løsningen, hvis du for eksempel skal lave et hul i en væg, en enkelt gang, men er det noget du gør ofte og noget der skal være meget præcist, så bør du overveje en dyksav med skinne.

Leveringstid
0
0
Vælg alle
Diameter (mm)
Min:
Max:
Pris (kr)
Min:
Max:

 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007