Undervands Datacentre: Fremtiden for Dataopbevaring?

Undervands Datacentre: Fremtiden for Dataopbevaring?
Billede: Det kinesiske datacenter i vandoverflade, rettigheder forbeholdt Hainan UDC, CCTV.
30. november 2023 kl 10.12
Skrevet af: Sebastian G. Kristensen

Tilbage i 2014 udførte Microsoft det første projekt omhandlende undervands datacentre, som et forsøg på et reducere omkostninger til nedkøling, som normalt er ekstremt høje grundet den høje temperatur og output i et datacenter.

Dette lader det til endelig er blevet taget fat i af andre, og i denne omgang er det et Kinesisk firma som prøver metoden af.

Det store datacenter de vil bygge skal hvile på bunden af havet, og kan behandle data som svarer til hvad ca. 6 millioner normale computere ville kunne udføre.

Besværlig opsætning, men store besparelser i det lange løb

Selve opsætningen er hele udfordringen ved dette projekt, da det ikke er nemt at få de store datacentre ned på bunden af havet uden problemer.

Dog, når de først er på plads, vil de kunne ligge på bunden af havet og behandle data i op til 25 år inden de skal erstattes.

Folkene bag projektet har beregnet at besparelserne kan være op imod 122 millioner kilowatt om året, samt en besparelser på over 105.000 tons vand som normalt ville blive brugt til nedkøling af et normalt data center i samme størrelse.

Derudover spares der også på land-plads, da datacenteret selvfølgelig ligger i havet i stedet.

Projektet regnes med at være ca. 40-60% mere effektivt end et normalt landbaseret datacenter.

Datacentret som skal udføres vil koste ca. 879.000.000 millioner dollars.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg