Jumbojet flyver TRE TIMER på ren madolie

Jumbojet flyver TRE TIMER på ren madolie
Billede fra Airbus
31. marts 2022 kl 13.15
Skrevet af: Lars Ulrick Lousdal

Fremover kan du måske flyve på en mere bæredygtig måde. Den franske Airbus A380 har lige gennemført en tretimers indenrigsflyvning, hvor brændstoffet udelukkende var madolie.

Airbus A380 er kæmpestort, og alligevel har flyet lige gennemført to testflyvninger omkring den franske by Toulouse, hvor Airbus har sit internationale hovedkvarter. 

Flyet er udstyret med en enkelt Rolls-Royce Trent 900-motor, men brændstoffet er usædvanligt. 

For jumbojetten har lige gennemført to testflyvninger på det såkaldte SAF (bæredygtigt flybrændstof, red.), der udelukkende består af genbrugt madolie og rester fra fedtstof.

Brændstoffet er udviklet af den franske virksomhed, TotalEnergies. Det består af hydroforarbejdet ester, som er fri for både aromater og svovl.

Bæredygtigt brændstof

Airbus har testet det bæredygtige SAF-brændstof i over et år på to forskellige flytyper. Strategien er, at deres fly skal transportere mennesker med madolie som brændstof, når vi når slutningen af dette årti.

Det kræver dog både flere tests og de nødvendige tilladelser, før det træder i kraft.

Nogle flyselskaber bruger allerede SAF som tilskudsbrændstof, men det er første gang, at en jumbojet med madolie som det eneste brændstof.

Airbus arbejder hårdt for at producere mere bæredygtige fly. 

I 2035 vil det franske selskab efter planen præsentere verdens første nulemissionsfly.

— Læs også: Elektrisk Rolls-Royce-fly slår verdensrekord


E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg