NASA observerer fjern megastjerne

NASA observerer fjern megastjerne
Billede fra Pixabay
31. marts 2022 kl 11.07
Skrevet af: Lars Ulrick Lousdal

Hubble Space-teleskopet har opfanget lyset fra den fjerneste stjerne, der nogensinde er lokaliseret. Stjernen er vanvittigt stor - sandsynligvis større end solen.

Det amerikanske rumfartsadministration har lige offentliggjort, at deres særlige Hubble Space-teleskop har lokaliseret den fjerneste stjerne nogensinde. Det er en vild opdagelse. 

Observationen kan nemlig hjælpe forskere med at få en langt bedre forståelse af, hvordan hele universet hænger sammen, lyder meldingen fra NASA.

NASA har delt et lettere utydeligt billede af stjernen, der har fået navnet WHLO137-LS eller Earendel, som er oldengelsk og betyder morgenstjerne eller stigende lys.

28 milliarder lysår væk

Earendel-stjernen befinder sig angiveligt hele 28 milliarder lysår væk og ligger inden for 900 millioner år fra Big Bang, lyder vurderingen i en ny forskningsartikel.

Dette studie anslår også, at den fjerne stjerne kan være mellem 50 og 500 gange så stor som Solen. Derudover kan den også være mere end en million gange mere selvlysende.

Desuden er Earendel-stjernen 8,2 milliarder år ældre end både Solen og Jorden, vurderer studiets medforfatter, Victoria Strait, som er forsker på Danmarks Tekniske Universitet:

"Da det lys, vi ser fra Earendel, blev udsendt, var universet mindre end en milliard år gammelt - kun seks procent af sin nuværende alder.

På det tidspunkt var det fire milliarder lysår væk fra proto-Mælkevejen. Men i løbet af af de næsten 13 milliarder år, det tog lyset at nå os, har universet udvidet sig, så det nu er svimlende 28 milliarder lysår væk," udtaler Victoria Strait.

Universets tidligste stjerne

Forskerne fra Danmarks Tekniske Universitet vil bruge James Webb Space Telescope fra NASA til at undersøge Earendel-stjernen nærmere.

Det specialudviklede teleskop er i stand til at bestemme stjernes kemiske sammensætning. 

Potentielt bliver Earendel verdens første eksempel på en stjerne, der er en del af universets tidligste stjernegeneration. 

Det kan være med til at sætte lys på hele universets oprindelse, lyder meldingen fra forskere i København.

— Læs også: Teleskop fra NASA sender skarpt stjernebillede


E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg