Sådan virker Ansigtsgenkendelse - ALT om Ansigtsgenkendelse

Ansigtsgenkendelse er et fænomen som efterhånden findes i mange aspekter af personers dagligdag.

I dette indlæg giver vi dig det fulde overblik over teknologien, og hvordan den bruges i dag.

Hvordan fungerer ansigtsgenkendelse? Ansigtsgenkendelse er et begreb som dækker over en række teknologier som bruges til at identificere personers ansigter. Teknologien bruges især til overvågning, men også som sikkerhedsforanstaltning til telefoner og computere samt sociale medier.

Vi har meget mere info omkring den smarte, og måske lidt skræmmende teknologi i netop dette indlæg, læs videre hvis du ønsker en bredere forståelse for ansigtsgenkendelsesteknologien.

Hvad er ansigtsgenkendelse?

Ansigtsgenkendelse, eller “Facial recognition” på engelsk er en teknologi som bruges til at identificere en person ud fra digitale billeder eller video.

Denne teknologi ses eksempelvis ofte på computere og smartphones, hvor den b.la. kan bruges som adgangskode for at åbne din enhed.

Overordnet set bruger denne form for teknologi bestemte metoder til at scanne personers ansigt, og deres unikke egenskaber, hvilket gør dem i stand til at identificere personen i fremtiden.

Teknologien menes stadig at være i sit meget tidlige stadie, da den endnu ikke er helt så avanceret som man måske har set i nogle af de mange actionspækkede Hollywood film.

Der er dog stort potentiale for teknologien selvom den har mødt en del kritik.

Mange mener nemlig at denne form for teknologi er mere eller mindre et brud på menneskerettighederne, da man konstant vil blive overvåget.

Hvis man er lidt skeptisk om hvorvidt man bliver overvåget derhjemme kan man blot blokere diverse digitale kameraer, fx med en webcam skjuler så du er sikker på ingen kigger med.

Det er dog ikke helt så udbredt endnu at man skal bekymre sig om at ens ansigt er uploadet i en database.

Den modsatte fløj mener derimod at teknologien er helt oplagt at bruge til både diverse teknologiske enheder, men især til overvågningskameraer.

I teorien kan man bruge ansigtsgenkendelse som en ny form for fingeraftryk.

Teknologien er ikke helt skarp nok endnu til at kunne identificere personer, især i store folkemængder, med 100% nøjagtighed.

Der er dog tegn på at teknologien fortsat er i skarp udvikling, og hvis den opnår den ønskede udvikling, er der gode chancer for at den vil blive brugt til fx at bekæmpe kriminalitet.

Et effektivt ansigtsgenkendelse system vil højst sandsynligt være i stand til at identificere personer med enorm stor nøjagtighed i fremtiden, og på den måde kan man lettere udpege forbrydere, eller måske endda savnede personer.

Der findes en række forskellige former for ansigtsgenkendelse, som vi kommer nærmere ind på i næste sektion af dette indlæg.

Fremtiden for denne teknologi er meget spændende, og der har sågar været tale om brug af ansigtsgenkendelse i robotter.

Så hvem ved, måske vil vi hver især have vores egen lille robot butler i fremtiden, som rent faktisk kan genkende vores udseende.

Forskellige former for ansigtsgenkendelse

Ansigtsgenkendelse bruges i flere og flere sammenhænge.

Der findes nogle helt specifikke former for ansigtsgenkendelse som bruges til lidt forskellige formål, men alle kan i teorien bruges til samtlige enheder som bruger ansigtsgenkendelse.

Nedenfor finder du nogle af de mest udbredte former for denne smarte og lidt skræmmende teknologi, samt hvordan de helt konkret fungerer.

Traditionel ansigtsgenkendelse

Den helt traditionelle form for ansigtsgenkendelse er typisk den som bliver brugt i fx smartphones eller computere.

Her bruges typisk et billede af et ansigt taget forfra, og teknologien vil herefter analysere forskellige træk som gør netop dette billede/ansigt unikt.

Afhængig af hvor avanceret den gældende enheder, kan teknologien b.la. Analysere størrelse, form og position af fx øjne, næse, mund, kindben og alle andre ansigtstræk man kan observerer på et simpelt portrætbillede.

Man kan også tage en række billeder af samme person, hvor teknologien analysere samtlige billeder for at få en mere nøjagtig genkendelse af personen.

Det negative ved denne form for ansigtsgenkendelse, er at man nogle gange kan snyde den hvis man foretager store ændringer i sit ansigts udseende.

3-dimensionel ansigtsgenkendelse

En lidt mere avanceret form for ansigtsgenkendelse, i forhold til den traditionelle metode, er 3D ansigtsgenkendelse.

I denne teknologi bruges der en række 3D sensorer som kan identificere selve formen på en persons ansigt og endda kranie.

Det som gør 3D metoden mere effektiv, er det faktum at den analysere HELE hovedet på en person, og faktisk ikke blot ansigtet.

Da ingen mennesker har helt den samme hovedform, er denne teknologi ofte meget præcis, men er af den grund også væsentlig dyrere at tage i brug.

En anden ting der gør 3D metoden fordelagtig, er det faktum at noget som lysforhold ikke har noget at sige ligesom i andre former for ansigtsgenkendelse.

Teknologien analysere blot dit ansigt og dit hoveds form og kan på den måde sikrer sig at der er tale om en hvis person.

Skinstrukturanalyse

En skin struktur analyse er nok den form for ansigtsgenkendelse som minder allermest om fingeraftryk.

Ligesom med fingeraftryk bruger denne teknologi dit ansigts unikke linjer og mønstre for at skabe et identificeringsgrundlag.

Denne form for ansigtsgenkendelse kan være yderst præcis, da den går utrolig meget i detaljerne.

Termiske kameraer

Termisk teknologi er noget som især bruges i militæret, og hvis du er en gamer som har spillet diverse skydespil, har du helt sikkert kendskab med såkaldte “thermal scopes”.

Denne form for teknologi er istand til at observere personers kropsform, og dermed også ansigtsform, selvom deres krop er dækket af tøj eller anden forklædning.

Man kan med andre ord ikke gemme sig for denne teknologi, medmindre man er bag faste bygninger.

De termiske kameraer er i stand til at analysere hovedformen på en person, og på den måde identificere vedkommende.

Dette kan de gøre lige meget om det er nat eller dag, da de blot bruger kroppens varme til at skabe billederne.

Når det kommer til at identificere personer, bruges termiske kameraer ofte sammen med andre former for ansigtsgenkendelse, da den i sig selv ikke er 100% præcis endnu.

Læs også andre informationsrige indlæg fra vores blog som:

Hvor bruges ansigtsgenkendelse?

Ansigtsgenkendelse bruges i flere og flere sammenhænge i takt med at teknologien bliver mere og mere udviklet.

Den kan bruges både i sociale sammenhænge, men også i mere alvorlige sammenhænge som fx til brug hos politiet eller militæret eller generel overvågning/sikkerhed.

Nedenfor får du nogle eksempler på forskellige sammenhænge hvor ansigtsgenkendelses teknologi kan bruges:

  • Computere. I computere bruges ansigtsgenkendelse primært som en sikkerhedsforanstaltning. Her kan man bruge teknologien til at logge ind på sin computer ved hjælp af sit webcam.
  • Smartphones. Ligesom computere bruges teknologien også primært som en sikkerhedsforanstaltning i smartphones. Der findes dog en række apps som også bruger den smarte teknologi, især de mange sociale medie apps som har diverse “filtre” du kan bruge hvor de analysere dit ansigt for at skabe sjove billeder.
  • Overvågningskameraer. Der hvor ansigtsgenkendelse for alvor bruges er i overvågning. Det er stadig tidligt i udviklingen hvad angår nøjagtige ansigtsgenkendelige kameraer, men i fremtiden er der god chance for at overvågningskameraer er i stand til at identificere personer med ekstrem stor nøjagtighed.
  • Robotter. Nogle robotter er i stand til at kende specifikke mennesker ud fra deres ansigter. Eftersom robotter faktisk stadig er forholdsvis tidlige i deres udvikling, bruges teknologien ikke i så stor grad som den har potentiale til endnu. I fremtiden har vi måske hver især en lille robothjælper som ikke blot kender dit navn, men også ved hvordan du ser ud.
  • Sikkerhedssystemer. Du har måske set diverse spion-film hvor hemmelige agenter får deres ansigter eller øjne scannet for at få adgang til hemmelige baser. Dette er dog ikke helt så urealistisk som man skulle tro, da denne form for teknologi faktisk bruges som sikkerhedsprotokol for at få adgang til visse institutioner. Man kan i fremtiden højst sandsynligt få løsninger til fx sin virksomhed, hvor det kræver en scanning af medarbejdernes ansigter for at få adgang til bygningen.
  • Sociale medier. Du har måske lagt mærke til at sociale medier som FaceBook pludselig foreslår hvilke personer der skal tagges på dine billeder. Dette virker lidt uhyggeligt, for hvordan ved facebook hvem disse personer er? Svaret er ret enkelt, nemlig at de bruger ansigtsgenkendelse for at identificere personer og gøre det nemmere at automatisere tagging-processen og andre forhold. Nogle mener dog at dette er temmelig invaderende i personers privatliv og private informationer, mens andre syntes at det er yderst smart.
  • Grænsekontrol. Nogle steder i verden bruger grænsekontroller overvågning med ansigtsgenkendelse. Formålet med dette er at identificere illegale personer som eventuelt er eftersøgt i andre lande, og dermed har man ingen interesse i at lukke dem ind.

Ansigtsgenkendelse - er det lovligt?

Ansigtsgenkendelse er brugt i mange forskellige lande, men der er lidt forskellige restriktioner omkring hvilken grad af teknologien man må tage i brug.

I Danmark bruger det danske politi b.la. Ansigtsgenkendelse til at identificere personer i Kastrup Lufthavn.

Politiet i Danmark bruger dog ikke teknologien som led i deres forskellige efterforskninger eller andre former for bekæmpelse af kriminalitet.

Grunden er nok primært at teknologien ikke er på det niveau endnu hvor man kan kalde den fejlsikker, og derfor er den stadig lidt skeptisk at tage i brug.

I lande som Kina bruges teknologien i meget stor grad, hvor de Kinesiske indbyggere b.la. Skal scanne deres ansigt når de modtager kørekort og andre former for identifikation.

Der har været store diskussioner om hvorvidt denne brug af ansigtsgenkendelse er etisk korrekt, men med fare for at blive for politisk lader vi den ligge der.

I de fleste lande er ansigtsgenkendelse lovligt til en hvis grad, der er dog nogle lande som ikke tillader brugen af teknologien i fx overvågning da de enten mener den er upålidelig, eller for krænkende for personers privatliv.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg