Guide: Hygrometer & Vejrstation -(Lær Funktionerne at kende)

Et hygrometer er en måler ligesom et termometer. Men i stedet for at måle temperaturen, som et termometer, måler den luftfugtigheden.

I denne artikel vil vi gennemgå alt, hvad der er værd at vide om et hygrometer. Hvis du vil hoppe direkte videre til vores sortiment, kan du finde det på følgende link » Vejrstation

GUIDE: Hvad er et hygrometer?

Som nævnt er et hygrometer en måler, der måler fugtigheden i luften. Den er i familie med andre måleredskaber som barometer og termometer (der måler lufttryk og temperatur).

I praksis vil et hygrometer til almindelige brugere oftest være en del af en vejrstation med andre funktioner også. Du kan godt købe professionelle hygrometre, men de fleste hygrometre til husbehov kommer som del af en vejrstation, hvor du også kan aflæse tid og temperatur.

De fleste hygrometre kan stort set det samme, så når du skal ud og købe, skal du overveje hvilke funktioner er vigtige for dig. Designet betyder selvfølgelig noget og der kan være små forskelle i måleegenskaberne, men de fleste hygrometre i vejrstationer kan det samme.

Forskel på Hygrometer og Vejrstation?

Hvis du køber et rent hygrometer får du en enhed, som er dedikeret til at måle luftfugtigheden. Hvis du køber en vejrstation får du derimod en enhed, der har en række andre features som fx at den også kan måle lufttryk og temperatur.

Helt generelt kan man sige om maskiner, at jo flere ting en maskine skal kunne desto mindre præcis og god bliver den til den enkelte ting.

I praksis måler de fleste moderne vejrstationer ret ens. Hvis man er professionel bruger, som skal kunne måle luftfugtighed ned i mindste decimal, skal man ud og bruge rigtigt mange penge på et termohygrometer.

Til den helt almindelige bruger, der gerne vil have en enhed i stuen, der kan fortælle om der er fugtigt i rummet og andre detaljer som fx temperaturen og lufttrykket, så er de traditionelle vejrstationer helt fine.

Det hele afhænger af dit behov. Er du i tvivl om du har skimmelsvamp på grund af fugt i væggen, så kræver det måske mere professionelle instrumenter til at lave den helt korrekte måling.

Døjer du med en varm bolig? Så kan det være, at en mobil aircondition kunne være noget for dig. Vores airconditions kan nemt flyttes rundt i hjemmet. Find vores prisvenlige udvalg her » Aircondition

Hvad kan et Hygrometer?

Hygrometeret virker ved at der er en sensor, der måler luftens relative fugtighed. Det kalder man RF-tallet og måles i procent.

Relativ luftfugtighed er forholdet mellem den mængde vanddamp, der reelt er i luften ved en given temperatur og den mængde vanddamp, der i teorien kan være i luften ved den samme temperatur. RF Det er det punkt, hvor vanddampen ændrer form til vanddråber.

Når du skal ud og købe et hygrometer så kig efter hvordan det måler luftfugtigheden. Nogle hygrometre kan måle den absolutte luftfugtighed. Her måles luftens fugtighed i gram vanddamp pr kubikcentimeter.

Bedste Hygrometer

Nogle vejrstationer har en måleenhed, som du skal placere udenfor, som så sender informationerne til vejrstationen indendørs, hvor du kan aflæse udetemperaturer, lufttryk osv.

Det er vigtigt at man kalibrerer sit hygrometer en gang imellem. Selv de dyreste og mest præcise hygrometre taber nøjagtighed med tinden. For at kalibrere skal man placere sit hygrometer i en lukket beholder ved siden af en kop saltvand, i et rum med konstant temperatur. Lad det stå i 10 timer og kontroller at hygrometeret viser en relativ fugtighed på 75 % som er standard. Hvis ikke kan du justere skærmen.

Det handler i virkeligheden om hvordan du bruger dine aflæsninger. Har du vejrstationen stående fast i stuen, får du et tal for hvad luftfugtigheden i stuen er.

Hvis du vil kende luftfugtigheden i alle rum er du nødt til at flytte hygrometeret rundt forskellige steder og lade det stå der et stykke tid. Så får du et overblik over hvor der kan være problemer med fugtigheden.

Det er også vigtigt at placere hygrometeret i forskellige højder. Placer det først på gulvet i et hjørne og dernæst højt oppe mod loftet. På den måde får du en mere alsidig måling af luftfugtighed, selv ud af et hygrometer til almindelige brugere.

Vi har også skrevet en uddybede artikel om, hvordan du finder det bedste hygrometer. Læs den her: Bedste Hygrometer (Sådan Køber du det rette Hygrometer)

Har du brug for vejledning, eller mangler du svar på spørgsmål? Så er du altid velkommen til at give kald på +45 86 32 71 71 eller sende os en mail på Info@avXperten.dk

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg