Alt om Smartwatch! » 17 Funktioner du bør kende!

Imens digitale ure har eksisteret længe så er Smartwatches af nyere dato og de bliver mere og mere avancerede for hvert år. 

Hvad er et smartwatch? Et smartwatch er et digitalt ur med funktioner der minder meget om en smartphone og kan blandt andet bruges som et alternativ til mobilen, hvor den kan bruges til at kommunikere men bliver i høj grad også brugt til fitness og sportsudøvelse, men tilbyder mange andre funktioner. 

I indlægget her kan du læse meget mere om hvad et smartwatch har af funktioner og fordele, du stødere sikkert også på funktioner der passer til dig og din hverdag.

Hvad kan et Smartwatch?

Det er faktisk lidt af et bredt spørgsmål for Smartwatches kan efterhånden så mange ting at det er svært at nævne dem alle, men vi vil gøre et forsøg på at samle de vigtigste og mest brugbare funktioner i dette indlæg. 

Der findes mange typer af Smartwatches og de kan hver især lidt forskellige ting og har forskellige kombinationer af funktioner som de individuelle ure tilbyder.  

I resten af indlægget herunder kan du læse meget mere om de forskellige funktioner som smartwatches kan tilbyde. 

Smartwatch Apps

Nogle smartwatches understøtter brug af bestemte Apps, enten direkte på på uret eller ved Bluetooth sammenkobling med en anden enhed der har den pågældende app installeret. 

Hvis du eksempelvis køber et Apple Watch er det altså Apple apps som kommer med uret samt det er kompatibel med en række andre apps som du kan benytte på uret. 

Det vil sige at Apps der er på uret er forskellige fra producent til producent.

Det er kun apps du kan hente, udover dem der allerede er installeret, som kan hentes ned på forskellige ure fra forskellige producenter. 

Fitness Tracking

Tracking af fitness er nok en af de største grunde til at folk anskaffer sig et smartwatch, da det er super smart til at måle udbyttet af ens fitness aktiviteter. 

Det er en smart måde at blive motiveret til at motionere, da du kan se hvordan du forbedre dig over tid og konkurrere med dig selv til at gøre det bedre end sidst. 

Fitness Tracking kan betyde flere ting og i bund og grund betyder det generelt at uret overvåger din fitness aktivitet. 

Det kan enten være ved at følge din løberute eller tælle dine daglige skridt og udregne udbytte af de kilometer du har løbet og gået, eller ved at måle din puls under forskellige fitness aktiviteter hvor den ud fra din indsats kan beregne kalorie forbrænding.  

Indbygget GPS

Er en af de ting der blandt andet også kan bruges til tracking af din fitness og hjælpe med at kortlægge router, er indbygget GPS i dit fitness ur

GPS indbygget i et smartwatch er også din guide til at finde vej, hvis du eksempelvis er kommet lidt af sporet på løbeturen og har brug for at finde vej tilbage på sporet, hjem eller andre steder du nu måtte ønske at finde hen til.

Nogle smartwatches kan vibrere på særlig vis for at indikere når du skal dreje til højre eller venstre, så du slipper for at kigge konstant på uret. 

Adgang til SMS, Kalender og E-mail

På nogle smartwatches er der allerede fra fabriksindstilling lagt apps ind til sms, kalender og e-mail og på andre kan man hente apps ned så man kan klare disse ting fra sit smartwatch. 

Du kan læse dine sms’er og e-mails og hvis dit ur har stemmestyring kan du måske endda fortælle uret hvad den skal svare tilbage. 

Om ikke andet er det smart til at vise dig du har fået mails eller beskeder hvis du er midt i en aktivitet hvor du ikke kan bære din telefon på dig og så kan du ellers beslutte om det er vigtigt at svare på med det samme eller om det kan vente. 

Med en kalender på dit smartwatch sikre du dig også hele tiden, at du ikke går glip af en vigtig aftale og kan endda tilføje nye aftaler. 

Smartwatch med mikrofon og højttaler

Hvis du har din telefon i nærheden af dig eller har e-sim i dit ur og dit smartwatch har mikrofon og højtaler, kan du foretage og modtage telefonopkald over uret.

Denne funktion virker også hvis du har Bluetooth høretelefoner som har mikrofon i, såsom Apple AirPods, så kan du besvare opkaldet på dit ur, men snakke og høre igennem høretelefonerne. 

Skærm

Der findes forskellige typer skærme på fitness ure og smartwatches. 

Nogle har analoge skærme og styres ved knapper på siden af uret mens andre har touch skærm som virker ved at man bare trykker på skærmen for at bruge de forskellige funktioner. 

Nogle smartwatches kan man købe skærmbeskyttelse til hvis man er bange for at ridse eller smadre skærmen, eksempelvis hvis man har et aktivt arbejde eller udøver sport hvor uret kan blive udsat for lidt af hvert.  

Vandafvisende og vandtætte smartwatches

Rigtig mange smartwatches og fitness ure er vandafvisende, dette betyder at der ikke sker noget ved at de bliver udsat for eksempelvis regn. 

Derudover er vandafvisende smartwatches især oplagte til sportsudøvere, hvor man måske sveder meget, men er man sportsudøver som udsætter sit ur for meget vand, skal man have fat i et vandtæt ur. 

Svømmere eller triatlon udøvere har eksempelvis brug for et vandtæt ur og kan altså ikke bare nøjes med vandafvisende, da de har hele uret under vand og i længere tid af gangen. 

Pulsur

Stort set alle smartwatches på markedet i dag kan bruges som pulsur, hvor den kan måle din puls, nogle kun under aktivitet og andre måler konstant din puls. 

Dette kan blandt andet hjælpe til at tælle hvor mange kalorier du har forbrændt i løbet af en dag eller under en bestemt aktivitet. 

Nogle sports ure kan kobles op til en app hvor du kan indtaste din vægt og andre faktorer der kan spille ind når det gælder udregning af forbrænding af kalorier 

på nogle ure kan du indstille vægt, køn, højde osv. direkte på uret uden at skulle koble den sammen med en anden enhed.

Det er sådan uret beregner din kalorieforbrænding bedst, ved at sammenligne din puls med din vægt og derudfra beregne hvor mange kalorier du har tabt dig ved bestemte aktiviteter eller bare i løbet af dagen. 

Søvntracker

Hvis dit ur har søvntracker kan du følge med i hvor meget søvn du får om natten og nogle søvntrackere giver dig anbefalinger til hvordan du forbedre din søvn. 

De kan blandt andet indstilles til at minde dig om når du skal gå i seng og vække dig med en alarm når du skal stå op. 

Søvn kan være meget vigtigt for din sundhed, så derfor er det godt at få den rigtige mængde søvn og det kan dit ur hjælpe med ved at tracke din søvn for dig.

Alarm og stopur

Det er smart med et stopur i sit smartwatch hvis man bruger den til fitness eller sport, især hvis man laver intervaltræning så man holde styr på tiden under hver øvelse.

Derudover kan du også på de fleste ure sætte alarm til at vække dig om morgenen eller minde dig om noget du skal, så du hele tiden har styr på tiden når det er vigtigt.

Musik afspilning

Med langt de fleste smarture kan du styre musik afspilning, så du blandt andet kan styre musikken i dine Bluetooth høretelefoner, såsom AirPods eller andre Bluetooth in-ear høretelefoner eller Bluetooth hovedtelefoner

Hvis du har smartwatch med e-sim eller bare ikke behøver at have din telefon med dig når du skal ud og løbe eller dyrke anden form for sport, så er det også smart at man kan afspille musik fra sit ur. 

Dit ur kan også afspille musik hvis det har adgang til et Wi-Fi netværk eller har mulighed for at downloade sangene ned på uret, så du kan høre musik uden forbindelse til anden enhed eller Wi-Fi. 

Det gør det også meget nemmere at skifte sang og styre lydstyrken, når du nu har enheden lige ved hånden. 

Udover musik kan du også høre lydbøger, som du igen kan hente ned til offline brug eller være forbundet til et netværk for at lytte til. 

Smartwatch til børn

Hvis du tænker på at købe et smartwatch til dit barn er der et par ting du bør overveje at kigge efter. 

Børn tænker ikke så meget over at de skal passe godt på deres ting og kan nogle gange lege lidt voldsomt.

Derfor gør man klogt i at vælge et ur egnet til børn eller med god beskyttelse i skærmen så den ikke går så nemt i stykker. 

Det kan også være en god ide at sikre sig at uret er vandtæt, da børn muligvis ikke tænker så meget over hvad uret bliver udsat for og hvad det kan tåle. 

Nogle smartwatches giver dig muligheden for at tracke dem, så hvis du gerne vil holde godt styr på hvor dit barn er, så er dette også en god funktion at gå efter når du vælger uret. 

Vi fraråder at du misbruger sporing af dit barn ved at overvåge dem konstant, men i stedet kun gør brug af tracking, hvis der virkelig er brug for det. 

Det er især smart at bruge hvis i skal rejse eller tager steder hen med mange mennesker, så kan du altid finde ud af hvor dit barn er hvis i skulle blive væk fra hinanden. 

Hvis du ikke er meget for at dine børn skal gøre brug af sociale medier eller internettet i en for tidlig alder, men stadig gerne vil kunne komme i kontakt med dem og omvendt, så kan nogle smartwatches erstatte en telefon. 

Det kan de ved at de er udstyret med mikrofon og højttaler, samt e-sim, så kan de nemlig foretage opkald og modtage dem, ligesom en mobiltelefon. 

Urrem

Nogle smartwatches kommer med aftagelige remme som kan skiftes ud, eksempelvis hvis de er blevet slidte og grimme at se på.

Du kan også skifte mellem sports rem og en rem mere passende til almindelig hverdagsbrug, eller hvis du vil koordinere så det passer til dit tøj. 

Det betyder også at du kan få remme i mange forskellige materialer som stof, silikone eller metal. 

Nogle forhandlere sælger endda dyre luksus remme i blandt andet ægte sølv eller guld, som holder sig bedre end meget andet metal og så kan du let få dit ur til at se pænere ud når du har finere events eller anledninger du deltager i. 

Smartwatch med SIM kort

Hvis dit smartwatch har mulighed for e-SIM så behøver du slet ikke at have din mobil med dig når du bevæger dig ud. 

Dit smartwatch fungere nemlig som en mobil når den er sat op til e-SIM og du har abonnement til den, da du både kan ringe og skrive sms’er fra den. 

Dette er blandt andet smart for sportsudøvere, da man ikke behøver at have en lomme til telefonen eller ligge det et sted hvor den ikke er under opsyn imens du dyrker sport. 

Du har altså det hele med dig når du har dit smartwatch med SIM med dig, mobiltelefon, fitness tracker, i de fleste tilfælde musikafspiller og for nogle endda også pung med eksempelvis Apple pay. 

Smartwatch med kamera

Disse smartwatches er endnu ikke så udbredte men der findes smartwatches med indbyggede kameraer, der kan bruges til at tage billeder eller lave Facetime opkald og endda optage video.

Vi kan forvente at ure med kamera i vil begynde at blive mere udbredt og mange af de nye smartwatch modeller der kommer på markedet i fremtiden vil nok have et installeret.  

Smartwatch med Stemmestyring

Mange kvalitets smartwatches er nu kompatibel med Smart Assistenter, så som Google Assistant, Siri, Alexa og mange andre. 

En Smart assistent er en stemme aktiveret digital assistent som kan hjælpe dig med at svare på spørgsmål, styre din kalender, foretage telefonopkald og meget mere. 

De fleste af assistenterne fungere på den måde at man ‘kalder’ på dem ved at sige deres navn og herefter siger du hvad du gerne vil bed den om, som eksempelvis “Hey google, tilføj et møde til min kalender” eller “Siri, hvor langt er der til månen”. 

Smart Assistenterne kan for det meste nogenlunde det samme, måske med små afvigelser i kommandoerne. 

Det giver dig også mulighed for at styre dit smart hjem, hvis du har enheder der kan styres via en af disse smart assistenter og dermed får du mulighed for at styre dine smart enheder både når du er hjemme men også på farten.

Kontaktløs betaling

Nogle smartwatches er kompatibel med kontaktløs betaling, hvilket vil sige at du kan tilknytte et betalingskort med dit ur, så du ikke behøver at finde pungen frem eller i det hele taget at have den med når du handler. 

Apple tilbyder eksempelvis Apple Pay på deres nyere Apple Watch modeller og det samme gør Android med Android Pay og Google med Google Pay på nogle Android eller Google kompatible ure.

Det er en teknologi som fungerer på kontaktløse betalingsterminaler som de fleste butikker efterhånden har, så der er rig mulighed for at benytte den kontaktløse betalings funktion på dit smartwatch. 

Læse meget mere om Apples kontaktløse betalingsform, Apple Pay, i vores indlæg Hvad er Apple Pay - Få svar på om det er værd at bruge!

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg