Metaldetektor regler - alt om metaldetektorer! (Guide)

Hvis du for nyligt har fået interesse i metaldetektorer, eller blot vil vide mere om disse smarte enheder, så er dette indlæg perfekt til dig.

Metaldetektorer kan nemlig være en fantastisk spændende hobby, og kan gøre vandren i det fri mere spændende og lærerigt.

Der er dog nogle ting som er vigtige at vide inden du begiver dig ud på eventyr, og disse ting har vi samlet lige her i dette indlæg.

Er der regler for brug af metaldetektorer? En metaldetektor må faktisk som udgangspunkt ikke bruges andre steder end på din egen private grund. Det er dog muligt at få tilladelse fra enten kommunen til offentlige grunde, eller private personer som ejer marker, skove osv. Til at bruge metaldetektor på disse områder.

Udover at du skal have tilladelse, er der en række regler som især omhandler de fund samt de steder du søger med din metaldetektor.

Læs meget mere i dette indlæg, så du har helt styr på reglerne inden du går på metaljagt.

Hvordan fungerer en metaldetektor?

I dag findes metaldetektorer i en række forskellige typer.

De fleste kender nok de mindre håndholdte enheder som bruges til at finde mindre metalobjekter i jorden.

Derudover er metaldetektorer også kendt fra især lufthavne og andre stedet med høj sikkerhed, for at sikre sig at personer ikke medbringer farlige metalobjekter om bord på fly, eller ind på museer osv.

En metaldetektor kan kaldes en form for måleinstrument, som bruger magnetiske felter til at identificere metaller på et bestemt område.

Når dette magnetfelt opfanger metaller, vil det fordreje sig selv på en bestemt måde.

Nogle metaldetektorer er i stand til at skelne mellem den type metal du er stødt på, mens begynder versionerne blot vil sige at det er metal, men ikke hvilken type.

Det kan spare dig en masse tid og kræfter med denne funktion, da nogle metaller måske ikke er relevante i forhold til det du søger.

De mere avancerede metaldetektorer har ofte også et display som kan give dig mere information omkring hvilket metal du har fundet.

Jo mere avanceret din metaldetektor er, jo bedre er den også til at opdage helt små metaller helt dybt i jorden.

De billige metaldetektorer kan typisk kun opfange mindre metaller tæt på jordoverfladen, men de dyre varianter kan ofte finde metaller helt ned til 30-50 centimeters dybde selv for helt små metaller.

I bund og grund er teknologien bag en metaldetektor meget simpel, den bruger helt konkret bare magnetisme til at opfange skjulte metaller, som du derefter kan grave frem.

Regler for brug af metaldetektor

Der er flere regler end man skulle tro når du søger den flotte danske natur igennem med en metaldetektor.

Du kender måske allerede til reglen om danefæ, men udover denne er der også andre lovgivningsmæssige forhold du bør vide inden du går i gang med din nye hobby.

Tilladelse til at bruge metaldetektor på offentlige/private grunde

Det vigtigste inden du overhovedet bevæger dig udenfor hjemmet med din metaldetektor, er at have styr på reglerne i forhold til tilladelse på de områder du vil bruge den.

I Danmark er der to forskellige former for tilladelser du bør kende til.

Hvis du vil søge efter metaller på offentlige områder som fx strande, skove, parker og lignende, skal du et smut forbi kommunen der tilhører det område du vil befinde dig på.

Her skal du have en tilladelse som sikrer at du har fået lov til at søge på disse områder.

Private områder som skove eller marker der typisk ejes af landmænd kræver også en tilladelse fra ejeren.

Ofte er landmænd nemme at få tilladelse fra, men det afhænger nogle gange af tidspunktet på året hvis det omhandler marker, da det ikke altid er en god ide at betræde jorden.

Der er også en regel der siger at du ikke må grave dybere end til pløjelaget, da dette kan ødelægge ejerens markjord.

Steder hvor det er ulovligt at bruge metaldetektor

Selvom du kan få tilladelse til at bruge metaldetektorer de fleste steder, er der en række steder hvor det er helt forbudt at bruge dem.

Disse steder omfatter typisk fredede områder som kirker, kirkegårde samt fortidsminder som gravhøje, stendysser, jættestuer og alle andre former for synlige fortidsminder.

I Danmark værdsætter man i stor grad disse fortidsminder, og det er på ingen måde lovligt at bruge metaldetektor på disse områder.

Hvis der ligger en gravhøj i nærheden af en mark du søger på, skal du helst holde dig et godt stykke væk, så du ikke fristes til at grave i nærheden af dem hvis du finder metalobjekter tæt på.

Danefælovgivning ved fund med metaldetektor

I Danmark har vi en helt specifik lov der omhandler værdifulde fund fra fortiden.

Genstande som fx gamle mønter, værktøjer og andet som ikke ejes af nogle personer er danefæ.

Det kræver dog at de er forarbejdet i et værdifuldt materiale som fx guld, sølv og andre metaller som har en kulturhistorisk værdi.

Finder du noget som kunne falde i denne kategori, skal du straks aflevere eller kontakte nationalmuseet.

Alt danefæ er ejet af staten, og det er vigtigt at få afleveret disse fund for at sikrer den danske kulturarv.

Nogle fund har sågar betydet at vi helt har ændret vores historiske viden, da nogle fund har været bevis for hvordan vi har levet og tænkt i gamle dage.

Begynder metaldetektor - en perfekt start

Hvis du er helt ny og ikke har lyst til at investere mange tusinder af kroner i en avanceret metaldetektor, kan det være helt fint at starte med en simpel og billig begynder metaldetektor.

Denne type metaldetektor sikrer at du ikke mister penge hvis denne hobby ikke falder i din smag.

Du er selvfølgelig begrænset betydeligt i forhold til de mere avancerede løsninger, men hvis du blot vil prøve at mærke følelsen ved at finde uidentificerede metalobjekter, er en begynder metaldetektor helt fin til en start.

Senere hen kan det være at du får mere blod på tanden i forhold til søgning efter metaller, og når du når dette punkt er det en god ide at opgradere til en bedre enhed.

Når det gælder metaldetektorer får du som regelt hvad du betaler for.

Jo flere penge du investere, jo bedre er de funktioner samt den eventuelle software i din metaldetektor.

Derudover er holdbarheden også en vigtig faktor, da du måske kan komme ud for at bruge din metaldetektor i hårdt terræn samt vejr.

Nogle metaldetektorer kan sågar bruges under vand, men de skal være specielt fremstillet til dette.

Her hos avXperten har vi smarte metaldetektorer, og du kan i vores sortiment finde en optimal begynder metaldetektor så du hurtigt kan komme i gang og prøve din nye hobby af.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg