Billede taget af avXperten personale

Alt om QD-OLED » Den bedste TV-kvalitet nogensinde?

Samsung forventes at lancere deres nye LED-skærme, som de kalder ‘QD-OLED’, i løbet af 2022.

I dette indlæg vil jeg forklare, hvad QD-OLED er, samt hvilke forskelle der er mellem QD-OLED og OLED.

Hvad er QD-OLED? QD-OLED er en af de nyeste former for skærmteknologi, som er udviklet af Samsung. QD-OLED tager elementer fra de eksisterende OLED skærme og kombinerer det med Quantum Dots teknologi. Målet med de nye skærme der har Quantum Dots, er blandt andet at skabe bedre og mere præcise farver.

Læs meget mere om, hvad et QD-OLED TV er længere nede i dette indlæg, samt hvad Quantum Dots er og hvordan de kan forbedre nye QD-OLED skærme.

Hvad er QD-OLED TV?

QD-OLED TV er et fjernsyn der bruger Quantum Dots teknologi, og er Samsung nye bud på en LED-skærm.

Quantum Dots er halvledende prikker i nanostørrelse, der er lavet af krystaller og deres funktion er at producerer lys i forskellige farver.

Farven af lyset afhænger af, hvor stor prikken er.

Hvis prikken er 1.0nm (nanometer) eller mindre, vil farven være mere blå, men hvis den er 3.0nm eller mere, så vil prikken fremstå rød.

Quantum Dots kan afgive meget præcist lys, hvilket er med til at have en indvirkning på billedkvaliteten af dit QD-OLED TV.

I modsætning til sin forgænger OLED TV’et, så mangler QD-OLED TV’er et sortniveau, hvilket betyder at TV’et aldrig vil blive slukket helt eller kunne blive helt mørkt.

Det manglende sortniveau skyldes belysningen med Quantum Dots, som er bedre til at gengive farver og producerer en enorm lysstyrke.

Hvordan virker QD-OLED?

For at en fjernsynsskærm kan skabe billeder som kan ses af os, skal den kombinere tre farver.

De tre farver er RGB-farverne, rød, grøn og blå.

Fjernsynsskærme, som for eksempel OLED, udsender alle RGB-farverne.

Til forskel fra OLED fjernsynsskærme, så virker QD-OLED der har Quantum Dots, ved at der igennem et filter af Quantum Dots bliver sendt blåt lys.

Det blå lys spreder sig gennem filteret af Quantum Dots og laver rødt og grønt lys.

Hvilket betyder at QD-OLED fjernsynsskærme kun udsender blåt lys, som derefter konverteres til rød og grøn ved hjælp af Quantum Dots.

Når det blå lys bliver kombineret med det røde og grønne lys, skaber det et hvidt lys som bruges til at lave billedet på fjernsynsskærmen.

Hvis du vil høre mere om, hvordan en QD-OLED og Quantum Dots virker, så kan du se denne video fra Youtube kanalen ‘Linus Tech Tips’, som uddyber dette emne.

Hvad er forskellen på QD-OLED og OLED?

QD-OLED er en kombination af de ældre OLED skærme og Quantum Dot teknologi.

Men på hvilke områder adskiller de sig helt præcist for hinanden, når de er en kombination af hinanden?

Hovedsageligt adskiller de sig gennem deres panelstruktur.

LGs WOLED paneler, som bruges bredt på markedet, bruger blå og gule OLED materialer til at producere hvidt lys, der sendes gennem et farvefilter for at skabe rød, grøn og blå.

Når det hvide lys er blevet lavet om til rød, grøn og blå gennem farvefilteret, bliver der skabt billeder på din fjernsynsskærm.

QD-OLED skærme sender kun blåt lys gennem et Quantum Dot filter for at skabe rød, grøn og blå.

Det er Quantum Dot filteret der er hovedelementet i de forskelle, der er mellem QD-OLED og OLED.

Der er primært fire områder, hvor man kan se forskelle på QD-OLED og OLED skærme.

  1. Lysstyrken.

  2. Kontrasten.

  3. Farven.

  4. Betragtningsvinklerne.

Herunder kan du læse om, hvordan de to forskellige skærme adskiller sig fra hinanden i de fire områder.

#1 - Lysstyrke

Hvis man sammenligner OLED fjernsyn med lysdiode bagbelyste (LCD) LED fjernsyn, så er en ulempe for OLED, at den maksimale lysstyrke som kan opnås, ikke er lige så høj som et LCD fjernsyns.

QD-OLED fjernsyn skulle være i stand til at opnå en højere top- og gennemsnitslysstyrke end de traditionelle OLED fjernsyn.

Samsung påstår at deres QD-OLED skærme er certificeret til at nå op på mindst 1000 nits (nits er en enhed for lysstyrke).

HDR videoindhold er tilpasset til HDR10, hvilket er industriens standard for fjernsyn (1000 nits).

Ved at opnå det niveau af lysstyrke, kan man undgå at skulle udføre en voldsom efterbehandling af HDR billederne, for at kunne gengive hele luminansområdet (lystætheden).

Da QD-OLED fjernsyn er certificeret til at kunne nå mindst 1000 nits, betyder det at det dynamiske område ikke er lige så begrænset, som det er for OLED.

#2 - Kontrast

Et fjernsyns kontrast er forskellen mellem de mørkeste og lyseste farver.

OLED har en dæmpningsfunktion, hvilket betyder at når en scene på fjernsynet kræver at skærmen bliver helt sort, kan OLED på pixelniveau slå lyset fra så det bliver helt sort.

Det gør at OLED er bedre til kontraster end LCD LED fjernsyn, fordi at billedet faktisk bliver sort.

Det menes at QD-OLED vil have et bedre kontrastforhold end både OLED og LCD LED fjernsyn, på baggrund af at lysstyrken er bedre.

#3 - Farve

Det er Quantum Dot teknologien der er med til at give QD-OLED bedre og mere præcise farver end OLED fjernsyn.

Quantum Dots er kendt for renhed og lyseffektivitet, når det kommer til udtryksfulde billeder.

Ved at bruge Quantum Dots, vil QD-OLED nok ikke støde på de samme farveproblemer som OLED fjernsyn.

OLED fjernsyn har nemlig haft problemer med farvevolumen, når billedet var i den lyse ende af luminansområdet, hvilket på baggrund af QD-OLEDs mindre begrænsede dynamiske område, ikke burde være et problem.

#4 - Betragtningsvinkler

Et fjernsyns betragtningsvinkler er med til at sikre, at du vil kunne se på dit fjernsyn fra mange forskellige vinkler, uden at det vil påvirke billedkvaliteten.

OLED skærme tilbyder generelt gode og brede betragtningsvinkler, hvilket er med til at sikre at farvernes livlighed ikke forsvinder.

QD-OLED vil have lignende egenskaber, burde betragtningsvinklerne blive lige så gode som OLEDs, hvis ikke endda bedre.

På grund af QD-OLEDs lysstyrke og bedre gengivelse af farver, kan QD-OLEDs betragtningsvinkler måske blive bedre end sin forgængers.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg