Her er reglerne for laserpointers i Danmark! - Hurtig Guide

De fleste personer er klar over at en laserpointer kan være skadelig for øjnene, og af den grund er der nogle helt faste regler for salget af laserpointers i Danmark.

I dette indlæg får du både gode råd til korrekt brug af en laserpointer, samt de specifikke lovkrav som omhandler disse produkter i Danmark.

Hvad er reglerne for salg af laserpointere i Danmark? Der findes forskellige klasser af laserens styrke, og det er kun klasse 1 som er en styrke på under 0,39 mW som må sælges i form af laserpointers. Laserlys kan være meget skadeligt for vores øjne, derfor er der stramme regler og regulativer omkring distribueringen af produkter med laserlys.

Hvis du er tvivl om din laser pind, eller de laserpointers du vil sælge er lovlige, bør du altid tjekke deres styrke for at se hvilken klasse de hører ind under.

Få meget mere information om salg og brug af laserpointers i dette indlæg, hvor vi giver dig det samlede svar på reglerne for laserpointers i Danmark.

Hvilke regler er der for salg og brug af laser pointer i Danmark?

I Danmark har vi nogle helt klare retningslinjer for salg af produkter med laserlys.

Det er utrolig vigtig at følge disse regler både som sælger af disse produkter, men også som bruger.

Laserlys er ikke noget man skal lave sjov med, da det er en utrolig kraftfuld type lys, som er utrolig koncentreret.

Laserlys må aldrig peges direkte mod personers øjne, da det kan forårsage permanente skader på nethinden.

Nogle laserprodukter er dog lavet til børn, og er så svage at de ingen skader kan forårsage.

Hvis du arbejder i en virksomhed og har ansvaret for salg af laserpointers, bør du være særligt opmærksom på følgende regler:

  • Afmærkning. Alle laserpointere skal være afmærket for at oplyse om indhold af laserlys.
  • Klassebetegnelse. Alle laserpointere skal have en afmærkning der viser hvilken klasse den hører under, vi kommer nærmere ind på de forskellige klasser længere nede i dette indlæg.
  • Klasse 2 og derover må ikke sælges til forbrugeren. Klasse 2 af laserpointers må som udgangspunkt aldrig sælges til forbrugere, da denne klasse har en effekt i sit laserlys som kan forårsage betydelige skader på personers øjne.
  • Advarselsinformation på dansk. Som alle andre produkter er det vigtigt, og et lovkrav, at have advarsels instrukser på dansk på varens emballage.
  • Du har ansvaret for salget af stærke laserpointers. Hvis du tilbyder laserpointers til professionelle erhverv, er det dit ansvar at produkterne sælges udelukkende til kvalificerede personer, og ikke en regulær forbruger.

Du kan læse meget mere om reglerne for laserpointers og andre produkter med laserlys på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Laser pointer klasser

Laserpointere er inddelt i forskellige klasser som viser hvor kraftig styrken i laserens lys er.

Som sagt er laserlys temmelig skadeligt, især når det når høje styrker.

Her har du en tabel der viser instellingen i de forskellige klasser for laserpointers, målt i miniwatt:

Laser klasse

Styrke(miniwatt)

Klasse 1

Under 0,39 mW

Klasse 2

Under 1 mW

Klasse 3R

Under 5 mW

Klasse 3B

Under 500 mW

Klasse 4

Over 500 mW

Klasse 1 er den kategori af laserlys som bruges i diverse legetøj, og er tilladt at sælge til børn og dermed også voksne.

Laserpointere over klasse 2, altså på en mW eller derover, anses for at have risiko for varige øjenskader, og må derfor som udgangspunkt ikke sælges til forbrugere.

Der kan dog være visse undtagelser, hvis der er tilføjet restriktioner som svækker lysets styrke.

Som sælger af laser pinde over klasse 2 skal du kunne stå inde for sikkerheden af dit produkt, og dokumentere at der ingen fare er ved brugen af det.

Alt over klasse 3B er typisk brugt til industrielle formål i diverse maskiner, og er aldrig tilgængeligt for personers syn da de kan forårsage meget seriøse skader på øjnene.

Faktisk er nogle af de laserpointere med laserlys på over 500 mW så kraftige, at de kan betegnes som våben, og dermed selvfølgelig er ulovlige for den almene forbruger.

Er du sælger af laserpointere bør du altid tjekke varens specifikationer, for at sikre dig at den er lovlig.

Det samme gælder dig som forbruger, undersøg altid din vare med laserlys for at sikre dig at den er lovlig at bruge som normal forbruger, dette er især vigtigt hvis varen henvender sig til børn og unge.

Råd til korrekt brug af laser pointer

Du tænker måske at din kuglepen eller fjernbetjening med laserlys ikke kan gøre meget skade, men faktisk kan selv de mindste former for laserlys være skadelige hvis man ikke bruger dem korrekt.

Den regel som alle kender, eller burde kende er - aldrig sigt laserlys direkte mod dine eller andre personers øjne!

Ja faktisk bør du på ingen måde pege laserlys mod personers ansigt, bare for at være på den helt sikre side.

Lys heller aldrig på afspejlende overflader som kan reflektere lyset mod personers ansigt.

Brug aldrig laserlys tæt på lufthavne, eller rettet mod fly, da det kan skabe store vanskeligheder for piloterne og flyets udstyr.

For at gøre det helt simpelt, er den bedste tommelfingerregel blot at bruge din laser pind til det formål den er skabt til, hvilket ofte er som pegepind.

Vi håber dette indlæg var informativt, hvis du er interesseret i smarte laserpointere har vi et stort udvalg lige her hos avXperten, se nedenfor for et udvalg af smarte laser pointers.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg