Billede af pladespiller taget af avXperten

Sådan Virker en Pladespiller {moderne og klassiske}

Hvis du har stor interesse indenfor musik, så har du måske også overvejet at anskaffe dig en pladespiller, fordi du har hørt at det bare er noget du må eje, som musikelsker.

Hvordan virker en pladespiller? En pladespiller, eller en grammofon, kan aflæse vinylplader og afspille pladens indhold i form af musik. Pladespillerens pickup aflæser rillerne i selve pladen, hvilket omdanner lydvibrationer til elektriske signaler, som vi hører fra pladespillerens højttalere.

I dette indlæg vil jeg give dig et større indblik i, hvordan en pladespiller rent faktisk virker.

Pladespilleren gør comeback i stuerne

Når de største musik kunstnere i dag udgiver nye albummer, så sker det for det meste digitalt, men der er også få der vælger at udgiver dem i vinylplader og det er der en god grund til.

På de seneste år, er pladespilleren begyndt at gøre comeback og du ser hyppigere pladespiller stå i stuerne som et kunstværk.

Det er så varmt et emne, at diverse producenter har startet de gamle maskiner op igen for at kunne følge med i efterspørgslen.

Hvordan virker en pladespiller

En pladespiller er som et orkester. Der skal flere dele til, for at det går op i en højere enhed.

Pladespilleren består af følgende komponenter: pickup, tonearm, motor, drivrem og pladetallerken.

Tilsammen udgør komponenterne sig til en enhed, som laver lydbølger om til elektriske signaler, der bliver sendt ud som musik, for vores ører.

Når du smider en plade på pladetallerkenen og flytter pickuppen hen over pladen, så vil diamant nålen på pickuppen, skrabe sig hen ad pladens smalle riller.

Dette skaber nogle lydbølger, som via en patron i tonearmen omdannes til elektriske signaler, som bliver videreført til elektroniske forstærkere, som så danner den lyd vi hører fra højtalerne på pladespilleren.

Det kan være svært at forstå helt, hvordan hele processen er, i sær når det er lydbølger og elektroniske vibrationer, som du ikke rigtig kan se. Dog kan det høres med fornøjelse.

Hvordan virker vinylplader?

Der er mere videnskab bag vinylpladerne end de fleste tror.

Vinylpladerne er af navnet, lavet af vinyl som starter ud med at være en klump vinyl, som bliver sammenpresset i en maskine der presser med en vægt på 100 ton.

Samtidigt bliver lydbølgerne presset fysisk ind i vinylpladen, for at gemme lydinformationerne.

Det er her de små riller i pladen opstår og lyden bliver aflæst via pickuppen fra pladespilleren.

Når diamantnålen fra pickuppen, kører imellem de små riller på pladen, danner det to forskellige lyde, både til venstre for nålen og til højre for nålen.

Disse to lyde tilsammen er den lyd du hører ud fra pladespillerens højttaler.

Moderne pladespiller vs klassiske pladespiller

Pladespillerne har efterhånden eksisterede i mere end 100 år nu. Så det er til ingens overraskelse, at nutidens pladespiller nok kan lidt mere end de klassiske.

De klassiske pladespiller beskrives bedst som en blanding mellem pladespilleren og et fransk horn, hvor hornet fungerede som højtaleren på daværende tidspunkt.

Kigger du på nutidens pladespiller, så har nogle af dem indbygget højtaler, Bluetooth og USB.

Med USB har du mulighed for at gemme sangene fra din vinylplade digitalt på computeren og bluetooth giver dig mulighed for at koble dem op på nogle trådløse højttaler.

Med bluetooth højtaler, har du mulighed for at spille hele hytten op fra din pladespiller.

Selvom teknologien har udviklet sig, så er det stadig forbløffende, at de nutiden- og datidens pladespiller stadig kører på samme teknologi, nemlig med lydbølger og elektriske vibrationer.

Sådan skal pladespilleren placeres

Det er vigtigt at placere sin pladespiller korrekt, for at opnå den bedste lydkvalitet.

Der er flere ting du skal tage stilling til, for at få det meste ud af den.

Den rette placering er afgørende for, hvor godt dit setup vil spille.

Sørg for at udvælge et rum der ikke er for småt, da et lille rum kan skabe bass og får lydene til at banke mod hinanden. Medmindre rummet er godt lydisoleret.

Det oplagte rum ville være stuen, hvor det for det meste er det største rum i huset.

Her skal du ikke tænke på at lyden vil bounce tilbage på pladespilleren.

Derudover vil jeg vil anbefale at få hængt pladespilleren op på en solid hylde, der ikke er til at rokke med.

For hvis overfladen, som pladespilleren står på ikke er solidt, så vil selve pladespilleren vibrere under afspilning.

Forestil dig en vaskemaskine under centrifugering, inden vasketøjet er nogenlunde tørt.

Hvad koster en pladespiller?

En pladespilleres pris kan variere, da der er mange ting der kan påvirke prisen. Valget af materiale har et af de største indflydelser på prisen.

De dyre pladespiller er ofte lavet af tungere og mere holdbare materialer, som aluminium. Der gør at det er svært for pladespilleren, at kunne rykke sig under afspilningen.

Ofte afgøres prisen også af den lydniveau motoren i pladespilleren producere. Jo mere støjsvag motoren er, jo dyrere er pladespilleren som regel også.

En anden ting der kan afgør prisen er hvor automatisk pladespilleren er. Du kan få pladespiller der kan automatisk løfte pickuppen, efter pladen er spillet færdig.

Vil du have en pladespiller, der minder meget om dem for mange år siden, så skal du nok regne med at komme over de 2.000 kroner.

Hvor imod de billigere ligger på en pris der hedder ca. 300 kroner og opad. Du kan tjekke vores priser ud her.

Hvad skal du have med til en pladespiller?

Selvom en pladespiller sagtens kan stå og se godt ud for sig selv, så er det selvfølgelig dens lydkvalitet, der er det spændende.

Før du kan komme i gang med at lytte til din vinylplade, så er der et par ting du skal have for at rigtig komme i gang.

  1. Højttalere
    Har din pladespiller ikke en indbygget højtaler, så skal du have det før du kan høre lyden fra vinylpladen. 
  2. Forstærker
    Dette gør at du får den bedste lyd fra dine højtalere. Den forstærker ikke bare lyden, men giver dig en større frihed til, at styre hvordan den skal lyde. 
  3. Vinylplader
    Lyden bliver aflæst fra vinylpladen, så det er pladen der afgør hvad du hører. 
  4. Phonokabler 
    Kablerne bruges til at forbinde forstærkeren til højttalerne. 
  5. Diverse strømforsyninger
    Selve pladespilleren, højtalerne og forstærkeren skal bruge strøm, så der skal du bruge de medfølgende strømforsyninger.

Der er få pladespiller der har indbygget højtalere, men de er desværre ikke altid gode nok til at retfærdiggøre den endelige lydkvalitet.

OBS: Nogle bluetooth pladespillere, tillader dig kun at forbinde dine enheder til pladespilleren for at afspille musikken på pladespilleren og ikke fra pladespilleren til f.eks. Andre anlæg.  

Her er en liste over nogle af vores pladespillere:

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg