Billede taget af avXperten personale

Så Meget Koster en Elkedel i Strøm » (Den Fulde Oversigt)

En elkedel er et elektrisk apparat der på kort tid kan opvarme og koge dit vand, så der på kort tid er varmt eller kogt vand til din kaffe, eller andet.

Hvad koster en elkedel i strøm? En elkedel bruger typisk mellem 1350 og 3000 watt. Det tager mellem 3 og 6 min at koge én liter vand. Tages der udgangspunkt i en elkedel der bruger 2000 watt og 3 min om at koge én liter vand med en kWh pris på 4,25 kr., koster det 0.425 KR. når elkedlen bruger 0,1 kWh.

Vil du vide hvad det koster at koge en liter vand, hvor meget strøm en elkedel bruger eller læse om fordelene ved en elkedel, så læs med her!

For at få mere præcise resultater i eksemplerne i dette indlæg, kan du indtaste din egen kWh pris herunder.

Pris pr. kilowatt pr. time

Hold dig opdateret med de skiftende elpriser, med vores indlæg: Hvad koster strøm?

Hvad bruger en elkedel i strøm?

Hvor meget strøm en elkedel bruger er forskelligt alt efter hvilken elkedel man har. 

Ofte er det den elkedel med flest watt der får vandet til at koge på kortest tid.

En elkedel med 2000 watt bruger derfor 2 kWh, når den er tændt i én time.

Skema over hvad forskellige elkedler bruger i watt, kWh og strøm generelt:

Watt

Kogningstid

kWh

Pris

3000

3 min 28 sek

3

3000

3 min 2 sek

3

2400

2 min 57 sek

2,4

2200

2 min 58 sek

2,2

2200

3 min 21 sek

2,2

Beregningerne er lavet ud fra en kWh pris på 4,25 kr..

Ud fra skemaet kan man se, at det ikke er dyrt, at koge én liter vand i en elkedel, selvom elkedlen har 2200 watt eller 3000 watt.

Sådan er din el-regning opdelt:

Fordeling af el-regning i procent

*De præcise procentandele variere fra selskab til selskab

Hvad koster det at koge en liter vand?

Hvis du er en af dem der går og undrer dig over hvad det koster at koge vand i en elkedel, så kan du få svaret herunder.

Regnestykket for at finde ud af hvor mange kWh en elkedel med 2000 watt bruger på at koge 1 liter vand på 3 min, ser således ud:

  • 2 kWh / 60 min * 3 min = 0,1 kWh
  • 0,1 kWh * 4,25 kr. = 0,3 kr.

Først skal man finde ud af hvor mange kWh ens elkedel bruger på at koge 1 liter vand. 

Her er der taget udgangspunkt i en elkedel med 2000 watt, hvilket svarer til 2 kWh(kilowatt hour). 

2 kWh divideres med 60, så man får det der svarer til 1 minut, herefter ganges der med 3 minutter da det er det denne elkedel tager om at koge 1 liter vand. 

Derfor bruger denne elkedel 0,1 kWh på at koge 1 liter vand. 1 kWh er i dette tilfælde 4,25 kr. Det koster derfor 4,25 kr. =

Har man en elkedel som bruger 2400 watt og er 2,5 minutter om at koge en liter vand vil regnestykket i stedet se således ud:

  • 2,4 kWh / 60 min * 2,5 min = 0,12 kWh
  • 0,12*4,25 kr. = kr.

Derfor vil det koste dig =  at koge en liter vand, hvis prisen for 1 kWh er 4,25 kr.

Husk at de ovenstående regnestykker blot er eksempler.

For at få den rette pris, i dit tilfælde, skal du finde de korrekte oplysninger om både din elkedels antal watt, samt din kWh pris. Her kan du med fordel tage tid på, hvor lang tid din elkedel er om at koge 1 liter vand, så du får den akkurate pris.

For at spare på strøm og vand, kog derfor kun det vand du har behov for, da man ellers bruger unødvendig strøm og vand, på at koge vand, som ikke bliver brugt.

6 Fordele ved en elkedel

Når du koger en liter vand i en gryde på dit komfur, bruger du mere tid end hvis du koger dit vand i en elkedel. På samme tid slipper du også for oprydningen af en gryde, hvor en elkedel bare kan sættes direkte tilbage i skabet efter brug.

  1. En elkedel med en tud eller en hals til at hælde op med gør elkedlen lettere at bruge, og er perfekt på morgenbordet til fx kaffe og te.
  2. Har du en kogeplade med en p-funktion, vil dette i nogle tilfælde være hurtigere end din elkedel. Elkedlen er dog et mere praktisk køkkenredskab, når man bare skal koge vand.
  3. En elkedel er meget praktisk i og med, at den er nem at finde frem og hurtigt kan pakkes væk.
  4. Med en elkedel som har et termometer, kan du måle hvor varmt vandet er og dermed slukke elkedlen, når vandet når den ønskede temperatur.
  5. Har din elkedel temperaturstyring, kan elkedlen slukke automatisk, når den når en bestemt temperatur. Dette er smart når man skal have kaffe, te eller babymad, da du så får den helt rigtige temperatur.
  6. Mange elkedler har også en “hold varm” funktion, som er rigtig smart, hvis man har gæster og elkedlen står på bordet. Dermed vil vandet i elkedlen holde sig varmt i længere tid og sørge for, at du altid vil have varmt vand til kaffe eller te.

En elkedel har derfor mange fordele i forhold til det at koge vand i en gryde.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg