Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?
Billede af router taget af avXperten

Bedste Wi-Fi Router: GUIDE (Sådan finder du den rigtige!)

Når man skal finde en ny trådløs router, kan det godt være lidt af en jungle at finde vej igennem beskrivelser og specifikationer. Hvilke er vigtige og hvilke har i virkeligheden ikke den store relevans for mig.

Her har jeg lavet en guide, der hjælper dig til at forstå nogle af de mest brugte termer omkring Wi-Fi og trådløse routere, så du nemt finder den helt rigtige router til dit behov.

Sådan finder ud den bedste Wifi Router

Er du i tvivl om, hvilken trådløse router du skal vælge? Jeg har lavet en Guide til, hvordan du finder den bedste Wi-Fi router til dit behov. Så vores video om, hvad du skal vide om en trådløs router, eller læs vores guide til, hvor du kan blive meget klogere på signalstyrke, GHz, MESH router og meget mere. 

Hvor hurtigt er din netværksforbindelse?

Du har sikkert allerede en netværksforbindelse hos en udbyder. Her kan du måske allerede overveje om du har det rigtige abonnement.

Kører dit Internet langsomt skal du først undersøge, om det er dit abonnement, der skal ændres. Hvis du kun skal bruge routeren for dig selv til at gå på Internettet engang imellem, så kan du komme rigtigt langt med en langsommere forbindelse og få en rigtig god router til få penge.

Netflix kører dårligt når ungerne spiller samtidigt

Bor du derimod med en stor familie i en husholdning, hvor far og mor gerne vil se Netflix, mens ungerne spiller tunge online spil i HD, og er på telefonen dagen lang, så er der flere der lægger beslag på routerens kapacitet.

Netflix anbefaler selv, at man skal have en hastighed på 5 Mbps, hvis man vil streame video i HD. Det vil altså sige, at hvis I gerne vil se Netflix flere steder i huset samtidigt, samt spille spil og surfe internettet, så skal du kigge efter hastigheder på i hvert fald 25 Mbps.

Du skal altså overveje hvor mange enheder, der skal tilsluttes routeren og hvor mange I er om at bruge routeren.

Og du skal overveje hvor høj hastighed du har brug for. Jo mere 4K fjernsyn der skal streames og spilles spil desto højere samlet hastighed får du brug for.

Hvorfor er signalet så dårligt på 1. etage?

Du skal også overveje hvor stort et område routeren skal dække og om hvor det er bedst at placere routeren.

Bor du i en lejlighed kan du nemt klare dig med en billig router.

Bor du i et stort hus med flere etager kan det godt være et problem at få dækket hele huset med Wi-Fi. En Wi-Fi router sender signalet ud i en omkreds rundt om routeren. Den er ikke særlig god til at sende signalet opad.

Den bedste placering for en router er derfor i midten af huset/lejligheden, på den etage, hvor du bruger Internettet mest.

Det er dog ikke altid det er praktisk muligt, alt efter hvor du får dit Internet signal fra. Skal routeren stå i den ene ende af huset, kan det være en ide at booste internetsignalet ved at placere en Wi-Fi Extender eller Wi-Fi Repeater på første etage, der forstærker signalet.

2,4 eller 5 GHz?

Du har sikkert set at du kan vælge mellem 2 frekvenser på din netværksforbindelse: 2,4 GHz og 5 GHz, men hvad er forskellen?

Det er en udbredt misforståelse at 5 GHz er bedre end 2,4 GHz. Så enkelt er det slet ikke. 5 GHz kan være hurtigere end 2,4 GHz, men det omvendte kan også være tilfældet - det afhænger af situationen.

Wi-Fi signaler kan nemlig forstyrre hinanden. Bor du i en etageejendom med mange naboer, kan det blive et problem. De fleste Wi-Fi enheder eller routere er automatisk sat til at køre på 2,4 GHz-frekvensen.

Bor du i etageejendom så vælg 2,4 GHz, bor du i hus så vælg 2,4 GHz

Lidt forenklet kan man sige, at grunden til at det kan være en fordel at vælge 5 GHz i en lejlighed med mange naboer er, at frekvensen er lidt ”bredere”, og at der derfor ikke bliver så stor kamp om pladsen på frekvensen.

Til gengæld kan det være en fordel at vælge 2,4 GHz i et hus, da signalet har større rækkevidde og er lidt bedre til at krydse etager.

Vælg 2,4 GHz hvis

  • Du bor i hus, hvor du gerne vil have signalet ud i alle hjørner
  • Signalet skal igennem mange vægge og dække flere etager

Vælg 5 GHz hvis

  • Du bor i lejlighed med mange naboer
  • Du gerne vil have stærkt signal lige omkring routeren

Wi-Fi 802.11 uddybet

Hvis du har kigget på routere er du måske også stødt på beskrivelser som 802.11ac og 802.11af, men hvad er det nu lige det er for noget?

IEEE 802.11 er en specifikation for, hvilke Internet-standarder og hastigheder for dataoverførsel, routeren understøtter. Den første Wi-Fi generation hed 802.11 og efterhånden som der kom nye udviklinger til, kaldte man de nye specifikationer 802.11a, 802.11b og så fremdeles.

Det viste sig dog at være en noget kringlet beskrivelse som var svær at holde styr på for almindelige mennesker. Når man skulle vælge router skulle man vide, om 802.11n var hurtigere end 802.11ac, og om 802.11ac var hurtigere end 802.11af. Det var der ikke mange, der gjorde.

For at løse dette har Wi-Fi Alliance besluttet at omdøbe Wi-Fi-generationerne med enklere navne. Den nuværende generation af Wi-Fi, 802.11ac, blev til Wi-Fi 5. Denne nye generation, tidligere kaldet 802.11ax, er nu Wi-Fi 6.

Det er dog ikke helt slået igennem endnu. Wi-Fi 5-navnet dækker over en Wi-Fi-generation, der har eksisteret i fem år og det har først fået navnet Wi-Fi 5 i oktober 2018.

Den næste generation Wi-Fi som begynder at skyde frem nu, hedder Wi-Fi 6 (802.11ax), så det navn vil du måske begynde at se mere til fremover.

Her kan du se en hurtig oversigt over hvilke specifikationer, de forskellige navne dækker over:

  • Wi-Fi 1 = 802.11b (2,4 GHz) 11 Mbit/s
  • Wi-Fi 2 = 802.11a (5 GHz) 54 Mbit/s
  • Wi-Fi 3 = 802.11g (2,4 GHz) 54 Mbit/s
  • Wi-Fi 4 = 802.11n (2,4 / 5 GHz) 288,8 Mbit/s
  • Wi-Fi 5 = 802.11ac (5 GHz) 3466,8 Mbit/s = 3,4 Gbit/s
  • Wi-Fi 6 = 802.11ax (2,4 / 5 / 6 GHz) 10520 Mbit/s = 10,5 Gbit/s

Hvad er en MESH-router?

MESH-netværk er trådløse Wi-Fi netværk, hvor der er arbejdet på at lave komplet dækning af signalet og højere hastigheder.

Hvis du har prøvet at have dårlig forbindelse i den fjerne ende af huset, ved du, at det kan være svært at forstærke signalet nok med en Wi-Fi Extender eller Wi-Fi Repeater.

Problemet med en Repeater eller Extender er at den blot forstærker signalet fra routeren. Har du derfor brug for signal langt væk fra routeren hjælper det ikke at have 2 forstærkere mellem router og det område der er dårligt dækket.

Forstærker nummer to tager nemlig ikke det – i forvejen forstærkede - signal fra routeren og forstærker det ekstra. Det tager det svage signal direkte fra routeren, som så ikke kan forstærkes ret meget på grund af afstanden.

Løsningen på dette er MESH Wi-Fi, hvor hver enhed fungerer som router. Man har en hoved-router, og så fungerer hver enhed i MESH-systemet som port til din internetforbindelse.

Alle de trådløse enheder der er koblet til MESH-systemet (telefon, tablet, TV, Notebook) finder automatisk den router, der på det givne tidspunkt har det stærkeste signal. Det betyder at du altid har en helt stabil forbindelse.

MESH-router kommer typisk i sæt med flere satellitter, så det betyder at det er let at montere (fordi enheder allerede spiller sammen). De nye MESH-enheder har typisk også et flot design, så de er pæne at have stående fremme.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søg