Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?

Donkraft

Her finder du vores udvalg af donkrafte, som bruges til at løfte især diverse køretøjer så du nemt kan arbejde på deres underside.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Donkraft

Donkraft - En nødvendig partner til din bil

Her ser du vores udvalg af donkrafte.

Når du arbejder på din bil, er der ikke noget mere vigtigt end at have det rette værktøj til arbejdet.

Mekanisk viden er selvfølgelig vigtigt, men at bruge utilstrækkeligt værktøj, kan lede til et stort utal af problemer i garagen; alt fra tidsspild til ødelagte bildele.

En af de vigtigste stykker værktøj, der efterhånden kan findes i næsten alle automekanikeres værksteder, er donkraften.

Det er et uvurderligt stykke værktøj, som dog også har et lidt dårligt ry forbundet med sig, da mange vælger at spare penge på donkraften, og dermed ofte får et subpar produkt, der ofte kan lede til uheld.

Det kommer dog hovedsageligt af at folk nemlig prøver at spare penge på donkraften, hvilket ikke kan anbefales.

Uheldene kan oftest undgås ved at bruge den nødvendige sum penge på et kvalitetsprodukt, samt at sætte sig ind i hvordan du bedst bruger værktøjet.

Der er nemlig flere ting at skulle overveje, når du kigger på donkrafte, end bare hvor meget de kan løfte.

3 ting du skal overveje når du kigger på donkrafte

En donkraft er en mekanisk enhed, der hjælper brugeren med at løfte tunge vægte, såsom biler, varevogne, og lignende.

Donkrafte er versatile og kan bruges til flere forskellige opgaver, du ser dem oftest blive brugt til at løfte biler, varevogne, lastbiler, og lignende.

De fleste mekanikere, om de er professionelle eller ej, oplever på et tidspunkt i deres karriere, at de er nødt til at kunne komme under bilen for at få nemmere adgang til diverse komponenter.

Eksempelvis, at løfte bilen for at få adgang til bilens oliebundprop, når olien skal skiftes, eller løfte bilen, når dens dæk skal skifte; andre almene procedurer inkluderer at skifte bremserne, transmissionsarbejde, affjedringsarbejde, og lignende.

Mens at donkraften kan bruges til at løfte selve bilen, kan den også bruges til at løfte motoren, så du har nemmere adgang til og mere plads i selve motorrum.

Donkraften kan bruges til flere opgaver, og der findes også flere forskellige typer af donkrafte, du kan vælge imellem.

#1 - Forskellige typer af donkrafte

Den hydrauliske donkraft er en af de mest genkendelige donkrafte, og er oftest den mekanikere drages hen mod, da den er mere brugervenlig.

En hydraulisk donkraft består oftest af en vogn med fire hjul, som bærer på en hydraulisk cylinder; det er cylinderen der løfter og sænker en arm med en mindre platform, som interagerer med din bil eller vogn.

Hydrauliske donkrafte har også ofte et aftageligt håndtag, der skal pumpes for at kunne aktivere selve løftemekanismen.

Fordelene ved hydraulisk donkraft:

 • De er brugervenlige
 • Kræver ikke meget fysisk kraft for at kunne løfte en bil
 • Høj maksimal vægt

Ulemperne ved hydraulisk donkraft:

 • Prisen
 • Ofte større og tungere
 • Ikke lige så transportable

Saksedonkraften er en donkraft der ofte følger med nogle af de biler der kommer direkte fra fabrikken.

Disse type donkrafte er hyppigt meget lette og fylder heller ikke meget, hvilket er derfor at bilproducenter ofte vælger at placere dem i bagagerummet på din bil, så du nemt kan skifte dæk, hvis uheldet er ude.

Saksedonkraften består hovedsageligt af en skrue der kompresserer et sakselink, og dermed løfter den.

Denne type donkraft har store begrænsninger på hvor højt de kan løfte, og også hvor meget, da de er designet til at være kompakte og nemme at have med på farten.

Fordelene ved saksedonkraft:

 • Nemme at have med rundt
 • Fungerer godt til hurtige dækskift
 • Følger ofte med bilkøb

Ulemperne ved saksedonkraft:

 • Store begrænsninger på vægt
 • Store begrænsninger på løft

Denne type donkraft har eksisteret længe, men der findes donkrafte som er mere praktiske, hvis du skal bruge en til værkstedet.

Stempeldonkrafte minder meget de hydrauliske donkrafte, da de også er hydraulikdrevne.

Stempeldonkraften består af koncentriske cylindere der forsyner med stivhed, hvilket støttes af hydraulisk press, som kommer fra at pumpe en arm, meget lig almene donkrafte.

Disse donkrafte fylder ikke meget, og passer derfor nemt ind i mindre områder; grundet deres lille størrelse, er stempeldonkraften også mere stabil end andre donkrafte.

De kan dog ikke komme lige så langt ned, som eksempelvis saksedonkrafte, men derimod har de dog en meget høj frihøjde.

Stempeldonkraften er derfor ikke lige så effektive ved sænkede biler og nogle sportsbiler, som ved lastbiler, hvor de virkeligt brillierer.

Fordelene ved stempeldonkraft:

 • Høj frihøjde
 • Fylder lidt

Ulemperne ved stempeldonkraft:

 • Passer ikke til sænkede biler, nogle sportsbiler, eller nogle alment højde biler.

#2 - Type af bil

Typen af bilen du kommer til at bruge donkraft ved spiller en stor rolle i hvilken donkraft du skal bruge.

Den vigtigste faktor er nemlig frihøjden; frihøjde er defineret som hvor højt over jorden spidsen af din donkraft sidder, der hvor donkraft kommer i kontakt med bilen.

Biler med en lav frihøjde er typisk dem der er nemmest at løfte med de mere almene hydrauliske donkrafte, og du kan købe donkrafte designet til lavere biler, såsom sænkede biler, sportsbiler, og racerbiler.

Hydrauliske donkrafte er også en favorit blandt mange varevogne, lastbiler og andre høje biler, men hvis du har en særligt høj bil, såsom en løftet varevogn, vil en stempeldonkraft passe bedre.

Hvis du ønsker at kunne kaste din donkraft i bagagerummet i tilfælde af nødsituationer, vil en saksedonkraft passe meget bedre, grundet dens lille og kompakte størrelse og lave pris.

Med det in mente, så er den hydrauliske donkraft mere versatil, og passer til de fleste folk og biler; så derfor, hvis du ikke ved hvad du skal vælge, så er det sikrere at vælge den hydrauliske donkraft.

#3 - Vægten på din bil

Alle donkrafte har en maksimal vægt de kan holde til, og det er derfor nødvendigt at du undersøger den maksimale vægt donkraften kan holde til, og vægten på din bil.

Maksimalvægten på den donkraft du overvejer skal være over den vægt du har intentioner om at løfte; typisk skrives denne vægt i tons, med 2 tons donkrafte og 3 tons donkrafte som det mest almindelige at støde på.

Det er vigtigt at huske på at din donkraft aldrig vil støtte 100% af bilens vægt.

I værste tilfælde, hvis du løfter nær motoren, vil du opleve at donkraften kan komme helt op at støtte 60% af din bils vægt.

En god tommelfingerregel er at de fleste kompakte og økonomiske medium-størrelse biler kan løftes med en 2 tons donkraft, mens mere luksuriøse medium-størrelse biler, store biler, SUV’er, varevogne, og lastbiler kan løftes med en 3 tons donkraft.

Hvis du har en særligt tung eller stor bil, skal du dog muligvis op til en 3,5 eller 4 tons donkraft, men det er ikke altid nødvendigt.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Sprog: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007