Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?

Listesaks

Mangler du en ny listesaks, så har vi løsningen her på siden. En listesaks er smart til at beskære lister, PVC rør samt diverse slanger m.m. til dine byggeprojekter.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Listesaks

Boxer listesaks (220 mm)
Boxer listesaks (220 mm)

Til tilpasning af lister, PVC-rør, slanger & rundstokke
Farve: Sort

Læs mere På lager

Listesakse - Optimal til skæring af PVC, slanger m.m.

Her på siden finder du vores udvalg af listesakse, der, for mange, er en nødvendighed at have i værktøjskassen.

Fra professionelle håndværkere til gør-det-selv-håndværkere, uanset hvilket niveau, vil mange mene at listesakse er et essentielt værktøj til at håndtere stædige lister, PVC rør, slanger og rundstokke.

Listesakse kan klippe igennem de fleste typer rør, såsom PVC, PEX, CPVC, og PPR rør, hvilket er mange af de mest almindelige former for ikke-metal-rør.

Listesakse er derfor ideelle værktøjer til arbejde med rør, og deres opbygning minder meget om en avanceret form for grensaks.

Denne type værktøj er derfor bygget intuitivt, så selv nybegyndere har en ide om hvordan de fungerer og skal bruges; hver kan du klemmer om saksen, klipper kæberne, og du har dermed klippet igennem listerne.

Listesakse er skabt til at kunne klippe igennem hårdere materialer, såsom lister, PVC, slanger og rundstokke op til omkring 5 centimeter i diameter.

Da listesakse ofte er nødvendigt at have i værktøjskassen, kan det anbefales at du investere i et; men hvis du skal finde en effektiv og holdbar listesaks, bør du overveje visse faktorer, der kan hjælpe dig med at finde den rette model til dig og dine behov.

6 ting du skal overveje når du kigger på listesakse

Listesakse er typisk den nemmeste og billigste måde at skære igennem rør og lister på.

Der er ikke nogen skarpe kanter du kan risikere at skade enten dig selv eller dine byggematerialer med, og værktøjet kræver en minimal mængde håndkraft for at kunne skære igennem hårdere materialer.

For at operere en listesaks, skal du rette bladet op mod det ønskede skærepunkt og herefter henholdsvis åbne og lukke værktøjet indtil du er kommet igennem.

Hvor nogle tungere og større listesakse kan komme op og klippe igennem 5 centimeters hårdt materiale, kan de fleste listesakse typisk klippe igennem op til 2.5 cm tykt materiale.

Tungere listesakse minder meget om almene listesakse, men dens større størrelse og dermed også længere håndtag, er med til at lægge mere kraft bag hvert klip; disse store listesakse kan være utroligt brugbare, når det kommer til mere robuste gør-det-selv-projekter.

Selvom heavy duty-listesakse kan klippe igennem tyndere rør og lister, kan størrelsen ofte resultere i mere sjuskede klip, og derfor er det vigtigt at overveje hvad præcist du kommer til at klippe i.

#1 - Listesaksens skærekapacitet

Det vigtigste at overveje, når du kigger på listesakse, er dens skærekapacitet, og hvilken størrelse materiale du kommer til at arbejde med.

Er det mindre lister? Tykke slanger? Muligvis store PVC rør?

Alt efter hvad du kommer til at klippe i og arbejde med, vil det også have en indflydelse på listesaksens ydeevne, og om hvorvidt du skal overveje heavy-duty listesakse i stedet.

Nogle lister er små og smalle, mens andre er store og brede med en høj diameter, hvilket kommer til at have en stor indflydelse på hvad end listesaks du bør overveje.

Alle listesakse har en begrænsning på hvor meget de kan skære; hvis klingerne ikke kan gabe over listen eller røret, kan de ofte ikke klippe igennem materialet.

Eksempelvis, vil listesakse med en lavere skærekapacitet ofte ikke være i stand til at klippe igennem PVC rør med bredere tykkelse.

#2 - Ydre diameter vs. indre diameter

Skærekapaciteten defineres typisk af byggematerialets ydre diameter, og ikke den indre diameter.

En listesaks med en skærekapacitet på 2 cm vil derfor ikke kunne gabe omkring et PVC rør med en størrelse på 2 cm; det kan ofte forvirre mange som er ude og kigge på deres første listesakse.

Den indre diameter henviser til målene mellem indersidens kanter, og når det gælder den ydre diameter er det distancen mellem de ydre kanter.

#3 - Klingernes materiale

For at kunne bevare sin styrke og skarphed, bør listesaksens klinger blive varmebehandlet.

I sådanne behandlinger, bliver klingens stål hærdet for derefter at blive slebet, så den både glider igennem materialet, men samtidigt også beholder sin fleksibilitet, når den skærer gennem lister og rør.

De klinger der er blevet varmebehandlet, er derfor typisk også hårde og kan skære igennem både træ og plastik nemt og effektivt, uden at få brugsridser eller skære ujævnt.

#4 - Skraldemekanismer eller ej

Der findes listesakse med såkaldte skraldemekanismer, hvilket giver listesaksen den evne at kunne gribe fat om slanger og rør; dette giver dig muligheden for at kunne arbejde med mindre strøg per klip; denne mekanisme hjælper derfor dig med at få rene, lige, og præcise klip.

Mange oplever at listesakse med denne mekanisme typisk undgår flere skader, både til byggematerialet og dem selv, men i bytte er listesaksene dog mindre effektive, og grebet slides hurtigt op.

Det kommer derfor an på hvad specifikt du kommer til at arbejde med.

Listesakse med skraldemekanismer er typisk bedre til større materialer, hvor det kræves at du har et godt greb, da du skal kunne skære igennem; hvis du derimod arbejder med mindre materialer, såsom tyndere slanger, lister og rør, kan det ofte bedre betale sig at investere i en listesaks uden.

#5 - Listesaksens holdbarhed

Listesaksens holdbarhed og modstandsdygtighed over for metal og korrosion er ofte nødvendigt at overveje.

Det er nemlig nødvendigt at vide, når du eksempelvis skal arbejde med rør; der er generelt enighed om at de bedste listesakse er lavet af stål, hvilket er både stærkt, robust og langtidsholdbart.

Hvis listesaksens blade er blevet varmebehandlet, så kan listesaksen typisk holde længere, og dermed bedre stå imod både korrosion og generel brugsslid.

#6 - Listesaksens kompatibilitet

En listesaks bruges typisk til at skære igennem flere forskellige typer rør, slanger, og lister, om end at det typisk kun er muligt hvis listesaksen er kompatibel.

Mange listesakse passer til flere forskellige typer materiale, men med nogle mindre listesakse kan du risikere at de kun kan bruges til eksempelvis lister, og ikke rør, hvorimod nogle heavy-duty listesakse kan holde til at blive brugt til næsten alle former for materialer.

Alt efter hvad du ønsker af din listesaks og hvad den skal bruges til, kan du risikere at nogle er dyrere end andre.

Eksempelvis heavy-duty listesakse kan typisk godt være i den højere ende af prisklassen, men du kan ofte finde god kvalitets listesakse, der passer ind i dit budget, uanset hvilke krav du har til den.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Sprog: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007