Målehjul

Målehjul til måling af store arealer eller afstande. Nem løsning især til byggeprojekter, hvor du skal måle lange afstande.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Målehjul

Målehjul til opmåling af større arealer

Her på siden finder du vores udvalg af målehjul, som du kan bruge til at opmåle større arealer eller afstande.

Målehjul fås i mange modeller både med og uden tællere, og er et nyttigt stykke værktøj, hvis du for eksempel skal opmåle til fodboldbaner eller ridebaner, byggeprojekter og andre store opgaver, hvor et almindeligt målebånd ikke er nok.

Målehjulet kan spare dig for en masse tid i forbindelse med opmåling, ved at du ikke skal bøvle med målebånd der ikke kan nå, eller delmarkeringer, der kan give en stor usikkerhed i den endelige måling. 

Hvis du er i tvivl om hvilket målehjul du skal vælge, eller bare gerne vil vide lidt mere om de mange fordele der er ved et målehjul, kan du læse med herunder.

5 ting du skal vide når du kigger efter målehjul

Målehjul fås i mange modeller og varianter, nogle med elektronisk tæller andre med en kliktæller, i forskellige størrelser og med forskellige features.

Herunder ser vi nærmere på, hvad du kan kigge efter når du skal vælge det helt rigtige målehjul.

#1 - Målehjul til forskellige opgaver

Når du kigger efter et målehjul, skal du i første omgang tænke over hvilke projekter du primært vil komme til at bruge det til, og hvor ofte.

Skal du for eksempel kun bruge målehjulet til et enkelt projekt, så kan du eventuelt vælge en model uden en helt masse ekstra features, men som blot er præcist.

Skal du derimod bruge målehjulet jævnligt, for eksempel til opmåling i konkurrenceøjemed, herunder:

 • Atletikstævner
 • Agilitystævner
 • Springkonkurrencer
 • Opmåling af udendørs baner

Eller måske til jævnlig opmåling af fodboldbaner til markering, så kan du evt. overveje et præcist målehjul, men som har nogle ekstra features, som kan gøre det lettere eller bedre at bruge målehjulet.

Du kan bruge målehjulet til rigtig mange opgaver og derfor kan du med fordel overveje, hvilke opgaver du primært kommer til at skulle løse med målehjulet. 

#2 - Målehjulets præcision

Det er langt fra alle målehjul der er lige præcise, men det er ikke altid det har den store betydning.

Præcisionen er vigtig når du skal måle kortere afstande, da der ikke er så langt et stykke at fordele afvigelsen ud på, men når du måler på store afstande og afvigelsen typisk er på ±1 cm, så betyder det sjældent det helt store for den endelige afstand.

Måler du for eksempel en afstand på ca. 10 km. så betyder en centimeter ikke det helt store i regnskabet.

Det du dog skal være opmærksom på er hvordan præcisionen er opgivet, for på nogle modeller opgives afvigelsen i cm. per meter og for andre er det cm. pr 100 meter, samt alt der imellem. 

Lad os sige du skal måle en afstand på 1000 meter, med et målehjul der her en afvigelse på 1 cm. per meter, i så fald får du en afvigelse på op til 10 meter.

Måler du derimod den samme afstand med et målehjul med en afvigelse på 1 cm. per 100 meter, får du samlet set en afvigelse på ca. 10 cm. 

Så det kan godt betale sig at være opmærksom på hvorledes afvigelsen, eller præcisionen er angivet i specifikationerne.

Skal du bruge målehjulet til at måle op i forbindelse med konkurrencer, kan selv få millimeter være afgørende for hvem der vinder konkurrencen, og derfor er præcisionen yderst vigtig.

Hvis du skal sammenligne to mål med det samme målehjul er det dog også vigtigt at du foretager målingen på nøjagtig samme måde, begge gange. 

#3 - Målehjulets størrelse

Når du kigger efter et nyt målehjul, eller skal finde et målehjul for første gang, skal du være opmærksom på målehjulets størrelse.

Der er i den forbindelse 2 mål at tage højde for, hvor den ene er omkredsen på selve hjulet og den anden er højden på hele instrumentet.

Omkreds på hjulet

Omkredsen på selv hjulet spiller ikke den helt store betydning for selve opmålingen, for målehjulet vil uanset størrelsen på hjulet måle så præcist som det er angivet i specifikationerne.

Men omkredsen på hjulet kan have en betydning for hvor let målehjulet er at køre med, især hvis det er på ujævne overflader, som for eksempel en pløjemark, i en skov eller lignende.

Et lille hjul, kommer lettere ned i alle små ujævnheder, hvilket kan være irriterende at gå med, men er derimod lettere at skubbe på flade og jævne overflader end et stort.

Det store hjul er lettere at skubbe frem over ujævnheder end det lille hjul, men kan hurtigt blive lidt tungt at gå med på en flad sportsplads.

Totalhøjde på målehjul

Den anden højde du skal være opmærksom på er højden fra jorden og op til grebet på målehjulet.

Hvis grebet på målehjulet sidder for lavt, vil du risikere at skulle bukke eller strække dig, når du går med målehjulet og hvis dette er over lange afstande, kan det hurtigt blive ubehageligt.

Du bør derfor se efter et målehjul, der passer til din højde, eller som du kan indstille så du kan gå behageligt oprejst med målehjulet.

#4 - Digitalt eller mekanisk målehjul

Der vil som regel være en form for tæller på alle nyere målehjul, hvor man førhen talte klik, for hver meter, er der nu en tæller der gør det for dig.

Denne tæller kan enten være digital eller mekanisk, og de digitale kan i modsætning til de mekaniske ofte vise afstanden i flere enheder, og omregne mellem enhederne.

Den mekaniske tæller er oftest et ur bestående af 4-6 roterende skiver med tal på, ligesom du måske kender det fra gamle vandmålere, som viser dig hvor mange meter der er tilbagelagt.

Ofte vil målehjulet kunne registrere om du går baglæns eller forlæns og dermed enten trække fra eller lægge til tallet på tælleren.

En digital tæller vil ofte have brug for opladning med jævne mellemrum, men har typisk en driftstid på op til 8 timer.

Du kan dog komme ud for at løbe tør for strøm og kan dermed risikere at miste den måling du har foretaget indtil nu. 

Den mekaniske tæller har ikke brug for andet end en gåtur, her behøver du ikke tænke på strøm, og når du er færdig med at bruge målehjulet, kan du blot stille det væk indtil næste gang du skal bruge det.

Som du kan læse er der både fordele og ulemper ved både det digitale og det mekaniske målehjul, så nu skal du blot finde ud af hvilket et der passer til dig. 

#5 - Målehjul med særlige features

Målehjul kan have meget forskellige ekstra features fra model til model, og topmodellen der har det hele, er ikke nødvendigvis altid den bedste.

Hvis du gerne vil sikre dig at du har et målehjul i en god kvalitet, så køb et der passer til dig og dit behov, og med de ekstra features, som du ved du får brugt.

Der er ofte flere features at vælge imellem, som for eksempel:

 • Justerbart skaft
 • Ergonomisk og polstret greb
 • Flaskeholder
 • Ekstra batteri
 • Bæretaske
 • Laseropmåling
 • Mulighed for at folde sammen
 • Støtteben
 • Bremseknap

 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Language: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007