Solcelleanlæg

Solcelleanlæg til boligen eller arbejdspladsen. Med et moderne solcelleanlæg kan du omdanne solenergi til strøm og nyde en god og grøn energikilde.

Læs mere om Solcelleanlæg

Solar stik MC4 han (-) 4-6mm2
Solar stik MC4 han (-) 4-6mm2
Solar stik MC4 han (-) 4-6mm2

Til at forbinde invertere til solcellepaneler
Passer til 4,0 og 6,0 mm2 solcellekabel

Læs mere På lager

Solcelleanlæg - Klimavenlig energi til din husstand

Der kan være mange gode grunde til at blive selvforsynende med strøm, og det at kunne udnytte solens energi til at levere strøm til husstanden er både klimavenligt og ofte økonomisk fordelagtigt.

Her på siden finder du vores udvalg af solcelleanlæg, til montering på husets tag, hvorved solens energi kan omdannes til strøm, som du kan bruge i husholdningen.

Et solcelleanlæg består af flere dele, som arbejder sammen om at lave solenergien om til brugbar strøm, og der findes flere forskellige måder at sætte dette op på, således at du kan få dækket hele husstandens behov for strøm, på alle tider af døgnet, og blot kan levere overskydende strøm ud på det kollektive elnet.

De dele som solcelleanlægget består af er:

  • Solcellepaneler
  • Monteringsdele
  • Inverter
  • evt. batteri

Et solcelleanlæg er en kompliceret opsætning og det er ikke den samme opsætning, der passer til alle husstande.

Både antallet af solceller, inverterens størrelse og monteringsdelene kan variere i antal og størrelse.

Herunder kan du finde lidt mere information om solcelleanlægget og hvad du skal være opmærksom på inden du investere i et komplet anlæg.

5 ting du skal vide om Solcelleanlæg

Solcelleanlæg har i lang tid været en del af klimadebatten om grøn omstilling og det er en investering i en forureningsfri energikilde, som kan producere strøm hele året i større eller mindre grad.

Det er dog ikke en helt enkel teknologi, for der er en række teknologier bag, som kræver lidt viden, og for at klæde dig lidt på har vi her samlet lidt mere information omkring solcelleanlæg.

#1 - Fordele og Ulemper ved Solcelleanlæg

Der findes både fordele og ulemper ved at installere et solcelleanlæg på taget af huset, og det er vigtigt at du kender til både fordele og ulemper, inden du tager beslutningen om at investere i et nyt solcelleanlæg.

Herunder kan du se både fordele og ulemper ved et solcelleanlæg:

Fordele

Ulemper

Solceller er et klimavenligt alternativ til andre energikilder og bidrager positivt til den grønne omstilling

Det tager tid at sætte sig ind i regler, krav og afregningsmetoder for at få det optimale ud af anlægget

Når du vælger et anlæg der passer til dit forbrug og bruger strømmen i de timer den produceres, kan det være en god investering

Der produceres kun strøm i de lyse timer af døgnet

Der er ofte en garanti på 15-20 år, men i gennemsnit kan solceller holde helt op til 30-40 år

En evt. refleksion af lyset fra solcellerne kan genere både naboer og trafik

Anlægget kan sagtens tjene sig selv hjem og mere til i løbet af dets levetid

Ofte er tilbagebetalingstiden ca. 10 år, og det kræver planlægning af økonomien

Solcelleanlæg kræver minimal vedligeholdelse

Solcelleanlæg er følsomme for skygge, hvilket kan nedsætte produktionen

Det er muligt at koble et batteri til anlægget, så du har grøn strøm på de tidspunkter hvor anlægget ikke producerer strøm.

Der kan være udfordringer med tagkonstruktionen, som betyder at solcellerne er for tunge til taget

Solcelleanlægget er støjfrit og har ingen bevægelige dele

Solcelleanlæg kan være besværlige at installer og montere, samt kræver tilslutning af fagfolk.

#2 - Placering af Solcelleanlæg

Det er ikke helt lige meget hvor og hvordan solcelleanlægget monteres, og der er samtidig en del ting du skal være opmærksom på, når du overvejer at montere solceller på taget af huset.

Da solceller er følsomme for skygge og ofte får en væsentlig nedsættelse af produktionen, hvis der opstår skygge, er det en god idé at observere solens vandring over dit tag, opstår der skygger fra træer eller andre bygninger, bør du genoverveje din investering, eller i hvert fald tage højde for den mindskede produktion på visse tidspunkter af døgnet.

Solceller bør monteres på et sydvendt tag for at få den helt optimale udnyttelse af solenergien, men sydvest- eller sydøstvendt tag kan også gå, her vil du dog ofte kun udnytte anlægget med ca. 90%.

Det er samtidig optimalt hvis solcellerne placeres på et tag med en hældning på 30-45 grader, på den måde opnås den største eksponering på solcellerne.

Du bør ligeledes kontrollere med lokalplanen i området og især hvis det er sommerhuset der skal have et solcelleanlæg, der gælder nemlig ofte særlige regler i sådanne områder.

Lokalplaner kan ligeledes stille krav om hvordan bygningens facader skal fremstå eller om der er et særligt bygningsreglement.

Du kan også tage det æstetiske perspektiv med i overvejelserne, således at du kan få placeret solcellerne så det falder bedst muligt i tråd med bygningens arkitektoniske udtryk.

Du kan med fordel få en bygningssagkyndig eller en fagperson til at kontrollere at dit tag er stærkt nok til at holde til solcelleanlægget, så du ikke får ubehagelige overraskelser under monteringen.

En anden ting du bør tage højde for er hvor inverteren og et evt. batteri skal placeres, for at kunne få de forhold som sikrer den længst mulige levetid og optimale udnyttelse.

Inverteren skal ofte stå i ly for vind og vejr, gerne ved stabile temperaturer og beskyttet for skidt og snavs, samt have en god ventilation omkring sig.

#3 - Levetid for et Solcelleanlæg

Et solcelleanlæg kan ofte holde i op til 30-40 år, dog kan de fleste invertere optimalt udnyttet ofte kun holde ca. 15 år.

Du vil derfor ofte få brug for at udskifte inverteren på et tidspunkt, alt efter hvilken kvalitet denne har og hvordan den er blevet udnyttet.

Du vil ofte kunne få en garanti på solcellerne på op til 25 år, og det betyder at de fleste solcelleanlæg har tjent sig selv ind, inden garantien udløber.

#4 - Størrelse på Solcelleanlæg

Det absolut vigtigste i forhold til etableringen af et nyt solcelleanlæg er at du overvejer hvor stort anlægget skal være.

Det er også en af de trin som de fleste har sværest ved og her kan det være en god idé at rådføre sig med en fagperson.

Det er vigtigt at du overvejer om taget kan bære vægten af solcelleanlægget og derudover bør du undersøge om du har brug for en byggetilladelse til opførelse af solcelleanlægget.

Der er ikke længere nogen begrænsning for hvor stort en effekt anlægget må kunne levere til det kollektive elnet, men du skal være opmærksom på at du betaler skat af en del af det strøm du sender ud på elnettet, og derfor kan det sjældent betale sig at installere et større anlæg end der er brug for til din husholdning.

Det kan dog heller ikke betale sig at investere i et anlæg der er alt for lille, da prisen pr. produceret kWh så bliver forholdsvis høj.

Du kan bedst bidrage til en udregning ved at kigge på dit forbrug af el, og beregne hvor meget el du bruger på årsbasis og samtidig hvornår på døgnet du bruger mest el.

Når du har klarhed over dette, kan du med fordel kontakte en autoriseret installatør, der kan hjælpe dig med den endelige beregning af hvor stort et anlæg du har brug for.

En anden ting du skal være opmærksom på er at ca. 75% af den årlige produktion fra anlægget ligger i sommermånederne, og selv om solcellerne producerer strøm hele året, så er produktionen væsentligt lavere på en grå vinterdag, eller når solcellerne er dækket af sne.

Du bør også sikre dig at inverteren passer til det antal solceller du har, samt den effekt solcellerne kan levere.

#5 - Vedligehold af Solcelleanlæg

Der er ikke ret meget vedligehold ved et solcelleanlæg, dog er solcellerne meget overfølsomme for skygger, og det gælder også hvis der ligger blade, grene eller er alger på solcellerne.

Derfor kan det være en god idé at skylle solcellerne af et par gange om året og evt. bruge en blød børste til at fjerne evt. alger.

Du skal ikke bruge andet end vand, gerne regnvand, og ingen rengøringsmidler eller algemidler.

Du kan også med fordel få en autoriseret installatør til at kigge hele installationen efter en gang om året, installatøren har her mulighed for at råde og vejlede dig til at opnå en helt optimal udnyttelse af energien, i forhold til dit elforbrug.


 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007