Sovepose

Sovepose til camping, teltturen, eller blot til at sove ude i haven på en lun sommernat. En god sovepose kan være nødvendig især til campisterne eller friluftsnyderen, som ønsker gode soveforhold.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Sovepose

Bestway 68099 Pavillo Evade 15 Sovepose (180cm) Blå
Bestway 68099 Pavillo Evade 15 Sovepose (180cm) Blå
165 DKK
Læg i kurv
Bestway 68099 Pavillo Evade 15 Sovepose (180cm) Blå

Perfekt til teltturen
Bærepose medfølger

Læs mere Fjernlager
Levering: 11-19 hverdage
Senest 23. maj 2024

Sovepose - Nem overnatning til din næste campingtur

En god sovepose kan hjælpe til at give dig en god nats søvn på dit næste eventyr, uanset om det er overnatning ved familie eller venner, en telttur i den danske natur, eller et eventyr under koldere forhold.

Her på siden finder du vores udvalg af soveposer til mange forskellige formål, temperaturer og omgivelser.

En sovepose er næsten uundværlig, hvis du ofte tager på outdoor eventyr i form af camping-, vandre- eller cykelture, men den kan også være brugbar i situationer hvor du skal overnatte hos venner eller familie, og ikke vil slæbe en tyk dyne med i bil eller offentlige transportmidler.

Der findes mange forskellige modeller af soveposer og når du er på jagt efter en sovepose, kan du hurtigt blive overvældet over de mange forskellige muligheder du har at vælge i mellem.

Det er ikke nok at vælge mellem udformningen på en sovepose, men du skal ofte også tage stilling til begreber som eksempelvis;

  • Komforttemperatur
  • Sæson
  • Vægt
  • Pakkestørrelse
  • Fyld
  • Pasform
  • Størrelse
  • Lynlås
  • Ydre- og indermateriale
  • Opbevaring og vedligeholdelse

Så hvis du bliver i tvivl om hvilken sovepose du skal vælge og er tæt på at give op, så er det fuldt forståeligt, derfor har vi herunder samlet lidt viden, der forhåbentlig kan gøre dine valg lidt lettere, og hjælpe dig til hurtigere at finde frem til den rigtige sovepose til dit behov.

5 begreber du bør kende når du vil finde en Sovepose

Hvis du leder efter en rigtig god sovepose, der skal ledsage dig på din næste outdoor tur, og ikke har købt en sovepose siden 80’erne eller måske aldrig, så kan de mange modeller på markedet være svære at vælge imellem.

Dette skyldes til dels at der er en del begreber, som betegner egenskaber ved soveposen, der kan være svære helt at tyde.

Herunder forsøger vi at give dig et overblik over de forskellige begreber og hvad de dækker over, så du hurtigere kan finde frem til en sovepose der kan være relevant til dit behov.

#1 - Sovepose temperatur og sæson

Noget af det første du nok vil støde på i din jagt på en ny sovepose, er hvor varm den skal være, sæson eller hvad komforttemperaturen er.

Der er nemlig stor forskel på om soveposen skal bruges en lun sommernat i Danmarks natur, en efterårsnat i det nordlige Norge eller om du blot bruger soveposen når du overnatter indendørs hos venner og familie.

Det kan meget hurtigt blive meget varmt med en vinter sovepose til indendørs overnatninger, eller en sommersovepose til overnatning i naturen om vinteren.

Derfor bør du som det første overveje hvornår på året du får brug for din sovepose og hvor, eller i hvilke situationer.

Når du har det på plads kan du med fordel overveje om du altid fryser lidt når du sover, eller om du generelt er meget varm når du sover.

Det er meget individuelt, hvornår forskellige mennesker fryser og derfor er der oftest opgivet en temperaturskala på soveposerne, som fortæller om komforttemperaturen for både mænd og kvinder.

Komforttemperaturen bør være målt i henhold til den europæiske standard EN 13537, og denne skala fortæller dig hvor koldt det skal være før du begynder at fryse i soveposen.

Men husk at dette tal er vejledende og fryser du let, kan det være en fordel at vælge en sovepose, hvor komforttemperaturen er lidt højere.

#2 - Sovepose Fyld

Du kan ofte finde soveposer, der har enten fiber- eller dunfyld, og disse to typer fyld har hver deres fordele og ulemper.

Dun

En sovepose med fyld af dun har ofte nedenstående fordele og ulemper.

Fordele

Ulemper

God sovekomfort

Kan ikke tåle fugt

God temperatur regulering

Kan klumpe sammen ved udsættelse for fugt

Lav vægt

Kræver ofte mere vedligehold

Lav pakstørrelse

Prismæssigt i den dyre ende

Lang levetid

Meget behagelig

Soveposer med dun kan ofte føles mere behagelige, men de er ikke gode til at tage med i naturen, hvis det risikerer at regne, eller blive meget fugtigt, da dunene let kan klumpe sammen og dermed miste deres isoleringsevne.

Fiber

Fibersoveposer er ofte mere fleksible i anvendelsesmuligheder, men har også både fordele og ulemper:

Fordele

Ulemper

Tåler høj fugtighed

Vejer ofter mere end dun

Fyldet er altid ligeligt fordelt

Høj pakvolume

Kræver ikke så meget vedligehold

Kortere levetid end dun

Billigere end dun

Lav temperaturregulation

#3 - Størrelse og pasform på Sovepose

Størrelsen på soveposen er det næste du bør overveje, eller måske snarer finde frem til, for hvis soveposen er for stor til dig, så vil der være for meget luft i posen, som skal varmes op, før du har en dejlig varm pose at sove i, og er den for lille kan fyldet blive mast sammen, hvilket mindsker isoleringsevnen.

Med andre ord, så bør du vælge en sovepose der er ca. din højde +/- et par centimeter, i længden, og samtidig vælge en sovepose, hvor du ikke skal have hjælp til at få lynet den.

Der skal være lidt luft omkring dig men ikke for meget, og hvor meget afhænger også af hvilken pasform du ønsker dig.

Ja, pasform er også et begreb når der tales om en soveposes egenskaber, og det beskriver udformningen af soveposen.

Tiden hvor en sovepose enten var en tæppe pose eller en ovalformet sovepose er passeret forbi, og nu er der oftest 4 pasformer at vælge imellem.

  • Tæppepose
  • Mumiepose
  • Oval
  • Anatomisk

Hvor tæppeposen ofte er mest behagelig at ligge i, så er der meget luft der skal varmes op før posen er varm og behagelig, og samtidig har denne pasform ofte en lang lynlås, hvor varmen kan slippe ud.

Det er faktisk problemstillingen med for lidt og for meget luft, at det er muligt at justere, ved at vælge en anden pasform.

Den ovale pasform er et godt alternativ til tæppe posen, da den stadig har godt med plads, men ikke helt så meget som i tæppe posen, og derfor vil den hurtigere kunne varmes op.

Helt i den anden grøft, har vi den anatomiske pasform, som er helt kropsnær, med minimal luftmængde omkring kroppen, hvilket ofte vil være valget til ekstreme naturoplevelser.

Mumiesoveposen er den mest brugte pasform, fordi den er en god mellemting mellem en anatomisk og en oval, og samtidig fås den i mange forskellige komforttemperaturer.

Får du lidt klaustrofobi af at ligge i en sovepose, så gå uden om den anatomiske og vælg i stedet en mumiesovepose, hvor der trods alt er lidt bedre plads til arme og ben.

Vælg den pasform du føler er mest behagelig til din krop, så det ikke bliver en straf at ligge i soveposen, så får du mest glæde af din nye sovepose.

#4 - Soveposens vægt og pakkestørrelse

Der er stor forskel på hvor meget en sovepose vejer, og det kan især have betydning, hvis du skal på vandretur, hvor du gerne vil minimere vægten på ryggen, så meget som muligt.

Men en lav vægt er ikke altid nok, for hvis soveposen fylder lige så meget som en proppet indkøbspose fra supermarkedet, så kan den også være besværlig at medbringe.

Derfor bør du overveje hvad der er vigtigt for dig, og hvor meget plads du har til at have soveposen med.

Soveposer kan veje helt ned til få hundrede gram eller op til et par kilo, og nogle modeller kan komprimeres ned til at fylde mindre end 2 kg pose mel.

Så der er rigeligt med muligheder for at få en sovepose til dit behov.

#5 - Opbevaring og vedligehold af Sovepose

Når du har fundet den sovepose der opfylder dine behov, så kan du med fordel passe godt på den, så levetiden bliver så lang som muligt, og du på den måde kan vente mange år, før du igen skal ud at finde en sovepose.

Når du ikke er på tur, så kan du med fordel opbevare soveposen udpakket, hængende på en bøjle i klædeskabet eller pakket ukomprimeret ned i en større pose, end den du pakker soveposen i, når du skal på tur.

Lad endelig være med at have soveposen liggende i kompressionsposen for at spare plads, da den kan have svært ved at ånde.

Har du en dunpose er det vigtigt at hænge den op, da den ellers kan miste sin isoleringsevne.

Sørg for at soveposerne opbevares et sted hvor der er tørt og lunt, eller indpakket i en lufttæt pose, der ikke trykker indholdet sammen.

Undgå at vaske soveposen for ofte, men lad den i stedet lufte igennem udenfor, med mindre den er decideret beskidt og plettet.

Når den skal vaskes, så gør dette i maskine ved lav temperatur og lav centrifugeringshastighed, undgå skyllemiddel og brug et vaskemiddel til soveposer eller dun.

Slyng soveposen ved højere og højere omdrejninger, jo mere vand der er kommet ud af posen, og tør den derefter i tørretumbleren med nogle tennisbolde, ved lav varme.


 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007