Billede af tastatur taget af avXperten

Sådan Tager Du Nemt et Screenshot (Mac, Telefon & Computer Guide)

Skal du tage et billede af skærmen på din mobiltelefon eller på din computer? Vi har lavet en guide til, hvordan du hurtigt og nemt tager et screenshot på både din computer/mac og din smartphone/iPhone.

Brug tabellen lidt længere nede, til at navigere ned til den sektion og den enhed, som du skal bruge genvejen til.

Vil du vide mere om, hvordan man tager screenshot på mange forskellige enheder, så følg hele guiden.

Hvad er et screenshot? Et screenshot er det samme som et skærmbillede. På computere og mobiltelefoner findes der forskellige genveje til, hvordan man tager et screenshot. Et screenshot forkortes SS, men kaldes også for et screen grab, snapshot eller et skærmklip.

Hvordan tager man et screenshot? Der findes en række forskellige måder at tage et screenshot på, og genvejene til at tage et screenshot er forskellige alt efter, om du bruger en PC eller Mac, eller om du bruger en iPhone eller smartphone.

Hos avXperten vil vi gerne hjælpe dig med at gøre din hverdag lettere. Vi har derfor lavet en komplet guide til de forskellige enheder, og de forskellige måder at tage et screenshot på. Du kan nemlig både tage et screenshot af hele skærmen eller i nogle tilfælde vælge et specifikt udklip fra skærmen.

Søger du efter flere sjove muligheder til at få en enklere og smartere hverdag? En smart nøglefinder kan eksempelvis hjælpe dig med at finde dine nøgler. Vi har også tidligere skrevet en letlæselig guide til, hvordan du kan få en lettere hverdag med genveje på dit tastatur.

Screenshot på Mac

Har du en MacBook eller en iMac, er der to smarte genveje til, hvordan du tager et screenshot.

Sådan tager du et screenshot af hele skærmen på Mac:

 • Command(CMD) + Shift + 3

Hvis du trykker på ovenstående på samme tid, tager din Mac et screenshot af hele din skærm. Du har også mulighed for at tage et skabout:blank#blockedærmklip af et specifikt område i stedet.

Sådan tager du et skærmklip på din Mac:

 • Command(CMD) + Shift + 4

Det er næsten den samme genvej, men her kan du vælge, hvilket område du vil tage billedet af. Det er smart, hvis du skal sende et billede til en bekendt, men hvor alt indholdet på din skærm ikke har relevans.

Du kan gemme filen på dit skrivebord, men du kan også kopiere billedet direkte i eksempelvis din online chat, ved at trykke CMD + C for copy, og indsætte ved at trykke CMD + V, og herefter kan du sende filen.

Flere genveje til Mac og iOS

Kunne du tænke dig at kende flere smarte genveje på din MacBook eller iMac? Så læs vores artikel: 17 genveje i IOS der gør dit liv meget nemmere

Bøvler du med din Mac? Mac er genialt, men de kan godt drille lidt engang imellem, hvis man ikke er vant til at bruge dem. Skal du tilslutte en ekstern skærm til din Mac med USB-C? Så har vi lavet en guide hertil også: Sådan sætter du din skærm til Mac med USB-C-stik

Screenshot på PC: Screenshot på Windows 10

Der findes garantrisse en masse genveje på dit tastatur, som du ikke får udnyttet til fulde. En af dem, som er super rare at kunne, er genvejstasten til et screenshot. Ligesom på Mac, er der flere måder at gøre det på i Windows.

Du har måske fundet ud af, at du kan søge efter et værktøj, der hedder et klippeværktøj. Du kan dog få et smart klippeværktøj frem med en genvej, men du kan også tage et screenshot af hele skærmen ved at trykke på to knapper.

Sådan tager du et screenshot i Windows 10

 • Windows Logo + PrntScrn (Print Screen)

Hvis du trykker på Windows logoet + Print screen tasten, tager du et skærmbillede af hele din skærm, der automatisk bliver gemt i den folder/mappe på computeren, der hedder skærmbilleder.

Du kan typisk finde denne mappe under Denne computer ? Billeder ? Skærmbilleder

Sådan tager du et skærmklip

 • Windows Logo + Shift + S

Her kan du både lavet et rektangulært udklip, men du kan også vælge at lave et frihåndsklip.

Screenshot på Windows 7

I Windows 7 var det ikke helt så smart at tage et Screenshot som i Windows 8 og 10. Her får du også to muligheder, og de inkluderer begge det legendariske program Paint.

Sådan tager du et screenshot i Windows 7

 • Tryk PrntScrn (Print Screen)
 • Åben Paint
 • Vælg Paste/indsæt (Ctrl + V)

Sådan tager du et skærmklip i Windows 7

 • Tryk ALT + PrntScrn (Print Screen)
 • Åben Paint
 • Vælg Paste/indsæt (Ctrl + V)

Du gemmer dine screenshots ved at trykke ‘filer’ og derefter ‘gem som’ og vælger placering til billedfilen.

Screenshot Android

Der findes mange forskellige Android telefoner, og det kan derfor godt varierer, hvordan man tager et screenshot på en Android telefon. I de fleste tilfælde kræver det blot, at du holder to knapper nede på samtidig.

Sådan tager du et screenshot på din Android telefon

 • Tryk på afbryderknappen + Lydstyrke ned eller skærmlås knappen

Det skærmbillede du har taget bliver kort fremhævet, og et ikon vises øverst på skærmen med dit screenshot. Dit screenshot bliver automatisk lagret i dit galleri eller i dine fotos.

Screenshot iphone

Der findes også forskellige iphone modeller og alt efter, hvilken model du har, kan der være forskellige måder at tage et screenshot på. Vi har udpenslet tre metoder til at tage et screenshot på iPhone.

Du kan se fremgangsmåderne på billedet eller på følgende guide:

#1 Screenshot på iPhones med Face ID modeller

På de nyeste modeller af iPhones tager du et screenshot således:

 • Tryk på side-knappen + Lydstyrke op knappen på samme tid.

Screenshottet bliver vist i en lille thumbnail i det nedre venstre hjørne af din skærm. Du kan åbne billedet med det samme ved at klikke på denne.

Du kan også finde den ved at åbne dine fotos ? klikke på albums ? Åbne screenshot folderen

Det gælder i skrivende stund for disse modeller: iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 Pro, iPhone 11, iPhone XS Max, iPhone XS, iPhone XR, iPhone X

#2 Screenshot på iPhones med sideknap og Touch ID

 • Tryk på Touch ID knappen + Side knappen på samme tid

Screenshottet bliver vist i en lille thumbnail i det nedre venstre hjørne af din skærm. Du kan åbne billedet med det samme ved at klikke på denne.

Du kan også finde den ved at åbne dine fotos ? klikke på albums ? Åbne screenshot folderen

#3 Screenshot på iPhones med top knap og Touch ID

 • Tryk på Touch ID knappen + Top knappen på samme tid

Screenshottet bliver vist i en lille thumbnail i det nedre venstre hjørne af din skærm. Du kan åbne billedet med det samme ved at klikke på denne.

Du kan også finde den ved at åbne dine fotos ? klikke på albums ? Åbne screenshot folderen

Hvad er Print Screen?

På de fleste tastaturer/keyboards til en computer er der en Print Screen knap. Dette er en funktion, så du nemmere kan tage et screenshot/skærmbillede ved at klikke på en eller få taster.

Alt efter, hvilket tastatur du har, er der mange sjove små forkortelser for Print Screen. Tasten bliver blandt andet forkortet som: Print Scrn, Prnt Scrn, Prt Scrn, Prt Scn, Prt Scr, Prt Sc eller Pr Sc. På nogle tastaturer skriver de også hele ordet: Print Screen.

Du finder i de fleste tilfælde Print Screen øverst i højre hjørne på dit tastatur efter alle F-tasterne.

Du finder genveje til screenshots med print screen-tasten længere oppe i artiklen. Vi håber, at du fandt den nødvendige vejledning til at kunne tage et screenshot på enten din telefon, computer eller begge dele.

Vi elsker at hjælpe med smarte genveje og muligheder, når det kommer til elektronik. Vi udvider og opdaterer hele tiden vores sortiment af elektroniske komponenter, og man kan hurtigt brænde inde med spørgsmål til, hvordan en nøglefinder, et tastatur, en powerbank eller et netværkskabel fungerer.

Er du i tvivl?

Hvis der hersker den mindste tvivl, eller hvis du brænder inde med nogle spørgsmål, så er du altid velkommen til at kontakte vores dedikerede kundeservice. Giv et kald på + 86 32 71 71 eller sende en mail på info@avXperten.dk

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg