Nødstop

Mangler du en ny nødstop kontakt til diverse maskineri, døre eller andet, så har vi løsninger her på siden. Vi har godkendte nødstop som du nemt kan installere til de maskiner der har behov for øget sikkerhed.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Nødstop

Nødstop - Få overhånden i farlige situationer

Her på siden finder du vores store udvalg af nødstop.

Nødstop kendes også som E-stopknapper, og er en fejlsikker kontakt eller knap som giver en øget sikkerhed til både maskineriet og personen der styrer maskineriet.

Næsten alt maskinudstyr kræver et nødstop, medmindre at det ikke vil kunne reducere de risikoer der opstår eller hvis maskinen er manuelt opereret.

Helt basalt er formålet med nødstop, at de skal stoppe maskineriet øjeblikkeligt, hvis der opstår en risiko for skader enten på selve udstyret eller personer i nærheden.

Intentionen er dermed at kunne afværge skader eller reducere allerede opståede risiko-scenarier til mennesker, maskineri, eller lignende.

Nødstop er bygget sammen, sådan at de er koblet til kontrolkredsløbet i maskineriet; når du dermed trykker knappen i bund, vil det bryde kredsløbet og fjerne strømkilden.

7 ting du skal vide når du køber nødstop kontakter

Nødstop er noget du kan støde på næsten alle steder.

Du kan støde på nødstop i både industrielle, kommercielle og offentlige omgivelser; her vil de typisk skulle sidde et tydeligt sted for alle der er påkrævet at skulle bruge dem.

Det er også muligt at have flere nødstop på én maskine afhængigt af hvilken del af maskinen, der skal stoppes.

Eksempelvis elevatorer, pakkemaskiner, eller løfteudstyr.

Der er strenge retningslinjer når det kommer til nødstop, og størstedelen af dem er fokuseret på hvordan selve nødstoppet er let tilgængeligt og nem at bruge.

#1 - Nødstop skal have positiv drift

Det lyder måske mærkeligt, hvis du ikke ved hvad det betyder, men det der menes med positiv drift, er at nødstoppet virker hensigtsmæssigt.

Nødstop skal, ifølge strenge retningslinjer, være designet optimalt.

Dette betyder at når de aktiveres, skal farlige situationer, bevægelser, og lignende stoppe så hurtigt som muligt, uden at skabe yderligere fare.

Hvis de ikke er aktiveret, skal maskinen køre som den normalt ville, uden komplikationer, øget fart eller produktion, eller lignende; det er hvad der menes med “positiv drift”.

#2 - Nødstoppet skal være tilgængeligt og i drift hele tiden

Ved enhver operatør station bør der være et nødstop, som er klart til at blive aktiveret, hvornår end det bliver nødvendigt.

Nødstoppets funktion, at kunne stoppe farligt maskineri, skal vedligeholdes indtil enheden kan nulstilles manuelt ifølge ISO 13850-2006.

Dette sørger nemlig for at maskineriet ikke starter tidligt, imens situationen stadig undersøges.

#3 - Der må ikke være en lås på nødstoppet

Det at have en lås på dit nødstop, eller have nødstoppet låst væk, kan give indtrykket af lockout/tagout (LOTO), hvilket ikke er en ideel metode for nødstop.

LOTO er en planlagt sikkerhedsprocedure, der indebærer at energien til maskiner og andre installationer kobles fra.

Dette er ideelt til længere sikkerhedsundersøgelser, reparationer, og vedligeholdelse, uden risiko for utilsigtede tilkoblinger af strøm, men ikke til pludselige nødstop.

Kravene til LOTO kræver også at de farlige energikilder fysisk isoleres eller blokeres, og kontrolsystemer der inkluderer nødstop eller aflåsninger kan ikke møde disse krav.

#4 - Nødstoppet skal ikke være en erstatning

Nødstoppet skal ikke være en erstatning for nødvendige sikkerhedsprotokoller og -foranstaltninger, men derimod en tilføjelse til et omhyggeligt sikkerhedssystem.

Vigtige sikkerhedsprotokoller og -foranstaltninger, såsom aflåsningsenheder og udførlige sikkerhedstræning til operatørerne, skal ikke overses blot fordi at der nu er et nødstop.

Disse sikkerhedsforanstaltninger er lige så vigtige, og bør altid være en del af din strategi for hvordan du mindsker risiko.

#5 - Nødstoppet skal aktiveres så lidt som muligt

Det er selvfølgelig oftest og forhåbentligt ude af dine hænder, men nødstoppet skal ideelt set kun aktiveres to gange om året.

Hvis vi går ud fra at der ikke opstår et behov for at stoppe farligt maskineri og farlige bevægelser i løbet af et år, bør nødstoppet kun aktiveres to gange hen over denne tidsperiode, og kun for manuelt at kunne teste den.

Nogle producenter sætter ting op så operatører kan bruge nødstoppet til rutine maskinnedlukninger, men det anbefales dog ikke, da det ofte er standardbrud og kan lede til et tidligt sammenbrud af enheden.

#6 - De mest populære former for nødstop

Der findes mange forskellige former for nødstop, men dem du måske har stødt mest på, grundet deres popularitet er:

  • Push-pull: Aktuatoren skubbes ind for at stoppe, og slippes ved at trække den tilbage.
  • Twist release: Aktuatoren skubbes ind for at stoppe, og slippes ved at dreje aktuatoren.
  • Key release: Aktuatoren skubbes ind for at stoppe, og kan kun slippes ved hjælp af en nøgle.
  • Push button: Aktuatoren skubbes ind for at stoppe, og slippes for at kunne starte.

Aktuatoren er en form for motor der bruges til at bevæge eller styre dit maskineri eller system, og det er hvad nødstoppet primært interagerer med.

Aktuatoren fungerer typisk med en strømkilde, om det er elektrisk, hydraulisk eller pneumatisk, hvilket den omsætter til en form for mekanisk bevægelse.

#7 - Krav til farve og design på nødstop

Når du kigger på nødstop skal du være opmærksom på at der er nogle krav til farveskemaet, også. 

Et nødstop skal være farvet rødt og sat fast på en klar gul baggrund, for maksimal kontrast og blikfang.

Den gule baggrund bør strække sig et minimum af 3mm ud over monteringskraven og være synlig omkring kontrolaktuatoren, ifølge krav ANSI B65.1-2005.

Selve aktuatoren ved trykknap-opererede enheder er krævet at have et svampeformet hoved; plan- eller membran-lignende kontakter er ikke tilladt, og det er grafiske repræsentationer af knapper på et paneldisplay heller ikke.

Farverne er valgt, da det vil gøre knappen nem at lokalisere i de fleste omgivelser, og det svampeformede hoved gør det nemt at skubbe og bruge.

De mest almene nødstopshoveder ligger typisk mellem 40mm og 60mm, og er typisk også røde, så de står ud og fanger din opmærksomhed.

Mange nødstophoveder kan også blive udstyret med pile, NØDSTOP eller STOP stående hen over hovedet, så der ikke er tid til at være i tvivl om hvad du skal gøre eller hvilken knap du skal bruge.

Nødstop skal ideelt set kunne lokaliseres ved enhver operatørs kontrolstation og ved alle andre lokationer, hvor der kunne være behov for et nødstop.

Knapperne skal være selvlåsende, så de kun kan blive nulstillet manuelt; dermed undgår du at maskineriet starter tidligt og dermed forværrer en allerede farlig situation.

Nødstoppene bør også være lettilgængelige, så du nemt kan få adgang til den og hurtigt få sat en stopper for hvad end situation der sker.


 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Dag-til-dag levering
Alle hverdage, året rundt
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid!
E-mærket
Godkendt siden 2007