Skiver og møtrikker

Skiver og møtrikker til alverdens håndværk. Vi har både enkelte enheder, samt store sæt, med beholder samt mange forskellige møtrikker og skiver.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Skiver og møtrikker

Skiver og møtrikker - Alt hvad du skal bruge til byggeprojekter

Her ser du vores udvalg af skiver og møtrikker.

Der findes utroligt mange forskellige typer af skruer, skiver, bolte, møtrikker, og meget andet, og det kan være svært at manøvre sig rundt i, når du skal finde skive og møtrikker.

Uanset om du har erfaring med håndværk, eller om det er din første gang at skulle give dig i kast med det, kan du nemt finde hvad du skal bruge i vores udvalg.

Vi har både enkeltmaterialer, hvis du mangler den ene del til dit projekt, og sortimentskasser, så du kan få helgarderet dig, inden du giver dig i kast med næste DIY-byggeprojekt.

4 gode ting at vide når du skal købe skiver og møtrikker

Der er mange forskellige typer af fastgørelseselementer, så mange at mange forretninger ofte har lange gange fyldt med alskens forskellige former for skiver, bolte, skruer, møtrikker og lignende.

Det kan derfor være svært at finde ud af hvad der helt præcist passer bedst til det projekt du er i gang med.

Møtrikker og skiver er dog gode at have med i din værktøjskasse, når du skal samle konstruktioner, både mindre og større, og du kan komme langt ved blot at have de almene varianter i forskellige størrelser, til at starte med.

Så kan du altid give dig i kast med andre varianter og typer, når du bliver mere erfaren; det kommer man langt med.

#1 - Hvad bruger man skiver og møtrikker til?

Bolte er ikke meget værd uden deres møtrikker, og der findes et stort udvalg.

Det kan være overvældende at skulle vælge imellem de mange forskellige varianter, men hvis du er i tvivl, så husk på at du kommer langt med en almen møtrik.

Møtrikker hjælper med at fastspænde din bolt til materialet, og dermed låse det fast.

Møtrikker kan dog godt, i nogle tilfælde, være så kraftige at de kan risikere at ødelægge din konstruktion, især med det finere tømrerarbejde.

Derfor bør du altid sørge for at have skiver i nærheden, så du kan undgå dette problem.

Når du går i gang med at arbejde med møtrikker og bolte, er det altid en god idé at anvende spændeskiver.

Når bolte og skruer skal monteres med møtrikker, vil det ofte gavne dig at bruge en skive imellem bolten og materialet, for både at få en større spænding, kraftigere fastgørelse, og samtidigt også undgå store skader på materialet.

Grunden til at du får en større spænding, skyldes at skiven fordeler trykket på en større overflade, og netop derfor giver dig et større spænd, og samtidigt hjælper dig med at skåne materialet for mærker.

Med skiver på begge sider af materialet, kan du skåne dit materiale, og derfor undgå større skrammer på dine byggematerialer.

Når du skal spænde dine møtrikker og bolte fast, er den hyppigste metode at anvende et topnøglesæt, hvilket vi også har et stort udvalg af.

Hvis du er i gang med tømrerarbejde, eller generelle projekter med træ, vil det dog ofte gavne dig at overveje beslagmøtrikker.

De er egnet specifikt til træ, og skal slås i et i forvejen boret hul, til den er plan med overfladen.

Beslagmøtrikkens “tænder” hjælper den med at sidde godt fast, og det kan derfor godt være nødvendigt for at sikre at din konstruktion står godt og solidt.

I vores udvalg kan du finde fem forskellige gevindsstørrelser, så du nemt kan finde en beslagmøtrik, der passer til dine skruer.

#2 - Vælg det rette gevind

Måske sidder du nu og undrer dig over hvorfor det er vigtigt at overveje gevindet.

Gevind er et rillemønster, du finder på udenpå bolte og indeni møtrikkerne.

Mønsteret består af én lang rille, der ligger som en helix langs cylinderens overflade.

Hvis gevindet ligger langs ydersiden af cylinderen, som eksempelvis på en bolt, vil det kaldes et udvendigt gevind, mens hvis det er på indersiden af et cylinderformet hul, som en møtrik, vil det i stedet kaldes et indvendigt gevind.

For at en bolt og møtrik skal passe sammen, skal de udvendige og indvendige gevind både være drejet i samme retning, så de nemt glider sammen, men også have dimensioner og faconer, der passer sammen.

ISO har fastlagt en gevindprofil, der betegnes med bogstavet M og størrelsen i millimeter.

Tabellen her fortæller hvilken størrelse møtrik, skive eller bolt, der skal bruges til en gevindstang af en given størrelse.

Gevindstørrelse

Stigning i mm

Udvendigt gevind

Gevindbor

M4

0,7

4

3,3

M5

0,8

5

4,2

M6

1

6

5

M8

1,25

8

6,8

M10

1,5

10

8,5

Har du eksempelvis bolt, der bruger størrelse M4, skal du bruge en møtrik med en indvendig gevinddiameter på 3,3 mm.

Møtrikkerne i vores udvalg vil dermed betegnes som eksempelvis en M4 møtrik, så du ved præcist hvad du skal gå efter.

#3 - Er sortimentskasser noget for dig?

I vores udvalg finder du sortimentskasser, hvilket er kasser med op til 10 forskellige rum, der indeholder flere forskellige varianter af de hyppigst brugte møtrikker, skruer, skiver, og lignende.

Sortimentskasser er praktiske, da du dermed får over 200 dele af de mest alment brugte møtrikker og skiver, og kommer til at have alle de mest nødvendige dele til værktøjskassen.

Sortimentskassen er også ideel til opbevaring af alle dine skruer, møtrikker, skiver, og lignende, da du nemt kommer til at have det hele samlet på ét sted.

Dermed kan du bedre holde overblik over hvad du har, så du nemt kan finde lige præcis den møtrik du skal bruge.

Udover at det hjælper dig med at holde overblik, vil du også samtidigt undgå rod på værkstedet eller i værktøjskassen.

I tilfælde af at du har et andet opbevaringssystem og kun skal bruge indholdet, vil kassen også gavne dig med at holde styr på kontorartikler, smykker, selv de mindre dele, der hører til børnenes legetøj.

Sortimentskasser er perfekt til opbevaring, om det er af møtrikker og skiver eller andet, og samtidigt kommer alle møtrikkerne også i metrisk gevind, så du er garanteret en sikker og præcis montering.

I vores sortimentskasser vil du eksempelvis kunne få:

 • 1x sortimentskasse, selvfølgelig
 • 30x M4 almindelige skiver
 • 30x M4 møtrikker
 • 30x M5 almindelige skiver
 • 30x M5 møtrikker
 • 30x M6 almindelige skiver
 • 30x M6 møtrikker
 • 10x M8 almindelige skiver
 • 10x M8 møtrikker
 • 8x M10 almindelige skiver
 • 8x M10 møtrikker

Du får dermed et bredt udvalg af de mest almindelige gevindstørrelser, og kan derfor nemt være forberedt på dine næste tømreropgaver.

#4 - Overvej galvanisering

Hvis du har kigget vores sortiment igennem, har du måske stødt på at flere af vores produkter er galvaniserede.

Galvanisering er en teknik, hvor et objekt af stål påføres et tyndt lag zink, som fungerer som rustbeskyttelse.

Galvanisering anvendes på bolte, møtrikker, og skiver, der skal anvendes udendørs.

Vores beslagmøtrikker er elgalvaniserede, hvilket betyder at zinken er påført med elektricitet.

Dette kaldes også for blankforzinkning, og bliver ofte forkortet med FZB.

Galvaniserede bolte og møtrikker er dog kun overfladebehandlede, hvilket betyder at de fungerer bedst til indendørs brug, da de ikke er 100% rustfrie.

Det betyder ikke at de slet ikke kan tåle udendørs brug, da elgalvaniserede bolte har en forventet levetid på omkring 50 år, når de bruges indendørs i forholdsvis tørre miljøer, og i udendørs brug har de stadig en solid levetid på 8-10 år.

Elgalvaniserede møtrikker, bolte, og skiver fungerer altså stadig ganske godt udenfor, men deres levetid sænkes dog stadig markant.

Søger du derfor nogle materialer der kan holde til udendørs brug i længere tid, eller noget der skal holde til mere krævende miljøer uden at det kan ses på dem, vil du stadig få det bedste resultat med rustfri eller syrefaste bolte og møtrikker.

Produkttype
0
0
0
Select all
Leveringstid
Pris (kr)
Min:
Max:

 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Language: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007