PoE - Power Over Ethernet - Få den bedste forklaring her

PoE betyder Power Over Ethernet og er en betegnelse man bruger til enheder og kabler, hvor man ikke behøver tilføje ekstra strømadapter fordi systemet sender en elektrisk energi sammen med data-forbindelsen.

Det er smart fordi man så kun behøver at føre ét kabel, når man installerer et IP kamera eller et Access Point eller en anden netværksenhed, der kræver strøm.

Inden vi går igang, kan du først sikrer dig at du finder det rette kabel til dine POE enheder ved at se vores smarte guide til netværkskabler lige her:

Power Over Ethernet [GUIDE]

Kabelrod er irriterende. Skal du lave en internetinstallation med router og flere access points eller IP kameraer kan der hurtigt blive kaos, når der skal trækkes netværkskabler og strømkabler.

Det smarte ved enheder og kabler, der understøtter PoE er, at du så slipper for at føre et strømkabel til enhederne. Strømmen føres i samme kabel som data.

Når du skal vælge enheder og kabler er det selvfølgeligt vigtigt at de enheder og kabler, du vælger alle skal understøtte PoE.

4 Gode anvendelsesmuligheder for PoE:

  1. IP overvågningskameraer
  2. Wi-Fi Access Points
  3. IP telefoner
  4. Dørtelefoner

PoE routere

En almindelig router eller switch er normalt ikke i stand til at overføre strøm gennem netværkskabler. Derfor skal du anskaffe dig en PoE switch eller en PoE Injector.

Når du vælger router så undersøg om den understøtter PoE gennemgang. Nogle routere understøtter PoE på nogle af portene, så undersøg hvor mange netværkskabler du skal tilslutte til enheder, der skal have strøm tilført, og vælg en router med det antal porte.

Hvis du har beskæftiget dig lidt med routere og trådløs netværk har du måske hørt om Ubiquiti. Læs eventuelt vores artikel: Forskellen på Ubiquiti Amplifi vs. Ubiquiti Unifi routerne?

PoE føres mellem PSE og PD enhed

Man skelner typisk mellem PSE enheder (Power Sourcing Equipment) – altså enheder, der kan føre strøm videre – og PD enheder (Powered Devices) – altså enheder, der kræver strøm.

Den enhed som sender strømmen er altså en PSE enhed, mens den enhed der modtager strømmen (og bruger den) er en PD enhed.

PSE enheder kan fx være netværk switches eller PoE injektorer, der er beregnet til brug sammen med ikke-PoE-switches (mere om PoE Injector senere).

PD enheder kan være VoIP telefoner, trådløse access points og IP kameraer.

Hvor meget strøm kan man levere over PoE?

PoE enheder som en switch er typisk i stand til at levere omkring 15W pr. port.

Der findes også en PoE+ standard, som er i stand til at levere op til 30W pr. port. Man skal dog for både PoE og PoE+ regne med et strømtab, som bliver større alt efter hvor langt netværkskablet er.

PoE switch

En PoE switch fungerer ligesom en traditionel switch, med er yderligere i stand til at levere strøm gennem netværkskablet.

Du kan godt tilslutte en computer eller lignende enhed, der i sig selv ikke er PoE kompatibel. PoE switchen finder selv ud af om den tilsluttede enhed er PoE kompatibel eller ej.

Hvilken type PoE du kan bruge afhænger af internet standarden i det signal du får fra din router. Med IEEE 802.3af kan du opnå PoE+, mens du med de lidt ældre 802.3af kun kan føre PoE.

PoE+ PSE enheder kan levere strøm til både PoE og PoE+ PD enheder, men PoE PSE enheder kan kun levere strøm til PoE PD enheder.

Har du hørt om Ubiquiti? Det er et amerikansk firma, der har specialiseret sig i at lave enheder til det perfekte trådløse netværk.

Deres switch kan bruges til at forbinde computere arbejdspladsen eller i dit hjemmenetværk. Se vores udvalg her » Ubiquiti Netværk Switch

Er der PoE i netværkskabler?

Når man snakker PoE i et netværkskabel snakker man hvordan netværkskablet leder den strøm videre, der tilføres af en PSE enhed. I teorien kan alle netværkskabler lede strøm, men her er et par faktorer, du skal overveje, når du skal vælge et netværkskablet til at overføre PoE.

Når man overfører strøm bliver lederen i kablet varm. Jo større leder, desto bedre er kablet til at lede strømmen, og skaber derfor mindre varme. Du skal derfor overveje et netværkskable med så stor leder som muligt – især hvis kablet skal føres på trange steder.

Cat6 og Cat7 netværkskabler har større leder end fx Cat5 kabler og så fremdeles.

Du skal også overveje om kablet er skærmet eller uskærmet. Normalt har kabler med folie skærm vist sig at sprede mere varme end UTP kabler. Højere varmeafledning fører til køligere kabel. Når du bruger Cat6 F- UTP kabel, kan mere end 40% varme spredes sammenlignet med Cat6 UTP.

Derfor skal du overveje at vælge Cat7 S-FTP-kabel med folieskærm omkring hvert par frem for Cat6 og Cat6 F-UTP kabel og så fremdeles.

PoE Injector

Du har dog også mulighed for at omdanne dit almindelige netværkskabel til et PoE netværkskabel med en PoE injector. En PoE injector anvendes som strømforsyning mellem routeren og den netværksenhed, der er tilsluttet.

Dette adskiller sig fra normale routere, hvor man normalt både skal tilslutte en netværksenhed og tilslutte den til strøm. En PoE injector kan bruges, hvis man ikke har en PoE switch. PoE Injectoren placeres blot mellem switch/router og kameraet og tilfører derefter strøm til enheden.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg