Hvilken pladespiller skal jeg vælge?

Pladespillere har virkelig fået en renæssance. De rykker ind i flere og flere hjem og spreder hygge og dejlig musik. Markedet kan dog virke en kende uoverskueligt, og det kan være svært for en relativt uindviet at vurdere, hvilken pladespiller vedkommende bør vælge. 

I denne artikel kommer vi ind på, hvilke kriterier der er centrale i forbindelse med valg af pladespiller.

Lyden fra en pladespiller er ikonisk. Den har en sjæl og varme, som forsvinder under digitalisering af lyd. Derfor er det auditive et argument for at investere i en flot, nydelig pladespiller.

Formålet med dette blogindlæg er egentlig ikke at sælge ideen om at investere i en pladespiller til dig. 

Den idé har du formentlig allerede købt, siden du er endt på et indlæg med overskriften “Hvilken pladespiller skal jeg vælge?”

Dette spørgsmål findes der ikke blot et svar på. Det er nemlig forskelligt fra person til person, hvad der er vigtigt, når man investerer i en pladespiller. 

I løbet af dette blogindlæg vil vi komme ind på, hvilke overvejelser der er vigtige at gøre sig, hvis man vil være sikker på at ende med den perfekte pladespiller. Ligeledes vil vi beskæftige os med, hvordan en pladespiller fungerer. God fornøjelse.

Hvordan fungerer en pladespiller?

En pladespiller består af en række enkeltkomponenter såsom motor, centerleje, pladetallerken, plint og tonearm. Disse komponenter danner i samspil grundlag for reproduktionen af vinylpladen, hvilket i sidste ende er udgangspunktet for den lyd, man hører.

En vinylplade får tilført energi via pladetallerkenen fra motoren. Aflæsning af rilleudsvingene på pladen foretages af pickuppen, altså den lille nål på pladespilleren, som sidder for enden af tonearmen.

På pickuppen er der monteret en diamant. Denne følger rilleudsvingene og via elektromagnetisme i pickuppen opformer den rilleudsvingene til en elektrisk spænding. Denne spænding er udgangspunktet for musikken, som pladespilleren skaber.

En pladespiller er altså et finmekanisk måleapparat, som skal aflæse rilleudsvingene i den trykte vinylplade så præcist som overhovedet muligt. 

Det lyder jo ganske enkelt, men det er det ikke. Der er ekstremt mange faktorer, som har betydning for, hvor lækker lyd en pladespiller kan levere. Derfor kan der også være rigtig stor forskel på kvaliteten af lyden fra pladespiller til pladespiller, og vi vil i løbet af dette indlæg accentuere, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil en pladespiller, der kan levere en så lækker lyd som muligt.

Ikke alle er lydnørder

Det er vigtigt at sige, at vi godt ved, at det er forskelligt fra person til person, hvilke ting der er vigtige, når man investerer i en pladespiller. For nogle er pladespilleren mest af alt et møbel, der bidrager med noget stilistisk og æstetisk til det rum, hvori den placeres, og så er designet det altoverskyggende. 

For andre er lyden alfa omega.

Hvis du vil have en pladespiller, der kan levere lækker lyd, er der flere forskellige faktorer, du skal være opmærksom på. Vi gennemgår disse herunder. Du kan se hele vores sortiment af pladespillere her.

Pladespillermotoren må ikke vibrere for meget

Selve pladespillermotoren er energikilden i en pladespiller. Slukker man motoren, er der ingen energioverførsel til pladetallerkenen og dermed ingen lyd.

Enhver motor i drift udvikler støj. En del af den støj, der opstår, skyldes mekaniske vibrationer. Pickuppen kan ses som en mekanisk mikrofon, og lige netop derfor vil enhver motorvibration blive opfanget og gengivet som en del af lyden.

Dette er naturligvis ikke noget ønskescenarium. Har man meget sensitive ører, og vil man have en så god lyd som muligt, er det vigtigt, at man investerer i en pladespiller, hvor motoren stort set ikke vibrerer.

aperture

Skal pladespilleren have et flydende eller fast ophæng?

Hvis en pladespiller har et flydende ophæng, er der tale om et traditionelt arrangement, hvor motoren står fast i bunden af plinten. Resten af pladespilleren vil typisk svæve, hænge eller flyde i fjedre, gummibånd eller lignende.

En flydende ophængskonstruktion har til hensigt at sørge for, at man undgår, at motorens vibrationer forplanter sig til resten af pladespilleren. 

Det lyder jo ikke så tosset, og det er det da ingenlunde heller. Ulemperne ved flydende ophængskonstruktioner er dog, at de er dyre, og at de skal serviceres jævnligt, sæt de skal fungere optimalt.

Foruden ovenstående bud på en flydende ophængskonstruktion findes der også en anden. Her lader man motoren svæve eller hænge i gummibånd, mens pickuparmen og centerlege er fastmonteret på plinten.

Denne løsning er væsentligt billigere, og faktisk kan den være yderst effektiv til at minimere uønskede vibrationer.

Hvis en flydende ophængskonstruktion skal være en succes, må afkoblingen, som består af fjedre og gummi, virke i netop det frekvensområde, hvor motoren støjer allermest.

Problemets kerne er utvetydigt motorens vibrationer. Derfor er det mest optimale naturligvis, hvis vibrationerne slet ikke opstår. Er dette tilfældet, vil et flydende ophæng være overflødigt, og man vil derved spare sig selv for meget besvær.

Siden pladespilleren kom frem og til i dag, er der sket meget på den elektroniske front, og mange af de nye pladespillere har en fordel, når det kommer til minimering af motorvibrationer.

I dag kan man nemlig ved hjælp af strømforsyninger og computerstyrede forstærkere drive en pladespillers motor, og hvis dette er tilfældet, vil støjen fra motoren stort set elimineres, hvilket naturligvis vil have en rigtig positiv effekt på det endelig lydbillede.

Hvorfor bør man fastmontere pladespillermotoren?

Hvis motorens vibrationer minimeres, svinder grundlaget for et flydende pladespillerophæng ind, og derfor bør man fastmontere motoren. Det er der nemlig adskillige fordele ved at gøre.

Den altoverskyggende fordel er, at afstanden fra motor til centerleje altid være fast, hvilket sikrer en væsentlig bedre energioverførsel til pladetallerkenen.

Vil du have en pladespiller med på farten? Så ser vores pladespiller m. højttaler i kuffert. Du kan også se en video af pladespilleren herunder.

4 råd til at komme i gang med en pladespiller

Good… Er du blevet klogere?

Nu ved du, hvad der er centralt for skabelsen af den gode lyd, når det kommer til en pladespiller. Så hvis dette er hovedkravet til din kommende pladespiller, ved du nu, hvad du skal gå efter.

Som nævnt er designet også vigtigt for rigtig mange mennesker, men det er nu engang sådan med design, at det afhænger af smag. Derfor vil vi ikke skrive alverden om dette område. Vi vil blot nøjes med at konstatere, at der findes så ekstremt mange forskellige pladespillere, at du kan med garanti sagtens finde en, der æstetisk klæder dit hjem.

Vi afslutter denne artikel med fire simple yderligere råd til, hvordan du kan sikre dig, at du vælger den rette pladespiller.

1. Tænk over dine behov

Det første du skal gøre er at spørge dig selv: Hvad leder jeg egentlig efter i en pladespiller? Vil du gerne have den bedste lyd, der er tilgængelig på markedet, så skal du være forberedt på at finde den helt store pengepung frem.

Vil du derimod begynde i det små, og derefter begynde at opgradere dit udstyr i takt med, at du får mere styr på alting, så kan du eksempelvis købe pladespillere HER for under 330 kroner.

Det er også værd at overveje, hvilken stil du går efter. Skal pladespilleren være retro, moderne, lille eller stor?

2. Afgør dit budget

Når du har afgjort med dig selv, hvordan dine behov egentlig ser ud, så er det tid til at tage et grundigt kig på bankbogen. Det er nemlig en helt del nemmere at vælge sin første pladespiller, hvis man har klargjort, hvor meget man vil købe ind for.

Husk også at medregne prisen for et par vinylplader. Der bliver nemlig svært at nyde sin pladespiller uden et par plader.

3. Tag et valg

Nu kommer det sjove! Nu gælder det om at vælge den pladespiller, der skal pynte dit hjem.

Vi har et stort udvalg af pladespillere, der passer til ethvert behov og enhver stil.

4. Gi’ den gas!

Nu er det blot tilbage at nyde give den fuld gas, og spille musik på din spritnye pladespiller. God fornøjelse!

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg