billede af pladespiller taget af avXperten

Pladespillere » 4 ting du bør overveje inden du køber

Pladespilleren er begyndt at rykke ind i flere og flere hjem, hvor den spreder hygge og dejligt musik.

Men hvis du er ny til pladespillere, så kan markedet godt virke uoverskueligt at finde ud af, desuden kan det være svært at vurdere, hvilken pladespiller du bør vælge.

I dette indlæg vil jeg give dig et indblik i, hvordan en pladespiller virker og ting du bør overveje inden du investerer i en pladespiller.

Hvad er en pladespiller? En pladespiller, som tidligere var bedre kendt som en grammofon, er et apparat der kan afspille lyd fra en vinylplade. En pladespiller består af forskellige komponenter, herunder pickup, tonearm, motor, drivrem og pladetallerken. Tilsammen får komponenterne pladespillerne til at spille musik.

Hvis du vil vide mere om, hvordan en pladespiller virker, og hvad du kan have med i dine overvejelser inden du investerer i en pladespiller, så læs videre herunder.

Hvordan virker en pladespiller?

En pladespiller består af forskellige komponenter, som tilsammen er med til at lave lydbølger om til elektriske signaler, som for vores ører lyder som musik.

De komponenter som en pladespiller består af er:

  • Pickup

  • Tonearm

  • Motor

  • Drivrem

  • Pladetallerken

En vinylplade får tilført energi via pladetallerkenen fra motoren, hvorefter aflæsningen af vinylpladens rilleudsving (riller i vinylpladen) bliver foretaget af pickuppen.

Pickuppen er pladespillerens lille nål, som sidder for enden af tonearmen.

På pickuppen sidder der en diamant, som følger rilleudsvingene og via elektromagnetisme i pickuppen, omformer diamanten rilleudsvingene til elektrisk spænding.

Den elektriske spænding der bliver skabt, er udgangspunktet for den musik som pladespilleren skaber.

Herunder vil jeg gennemgå pladespillerens forskellige komponenter mere detaljeret, så du kan få en bedre forståelse for, hvordan en pladespiller virker.

Pickup

Pickuppen er en af pladespillerens vigtigste komponenter, som opfanger og læser rilleudsvingene i en vinylplade ved hjælp af vibrationer.

Pickuppen omdanner vibrationerne til lydsignaler, som du vil høre komme ud gennem dine højttalere.

Der findes mange forskelliger typer af pickupper, som alle har hver deres unikke egenskaber og prisklasser.

Eksempelvis er de primære typer af pickupper MM pickup (moving magnet), som er den mest almindelige type, og MC pickup (moving coil), som ofte er i en lidt højere prisklasse.

Holdbarheden på din pladespillers pickup er meget variende, da det afhænger af, hvordan og hvor meget du bruger pladespilleren.

Nogle gange kan en pickup holde i 500 timer og andre gange 1000 timer.

For at sikre de bedste forhold til din pladespillers pickup, så den kan holde i så lang tid som muligt, kan du holde dine vinylplader rene, da de kan have støv og og andet skidt på sig der slider på pickuppen.

Tonearm

Tonearmens opgave er at holde pickuppen i en fast position, så den får de optimale betingelser for aflæsningen af vinylpladens rilleudsving.

Da tonearmen skal holde pickuppen så præcist, er det vigtigt at armrøret er stivt, så der ikke er noget som afholder pickuppen fra at aflæse rilleudsvingene.

Hvis din pladespillers tonearm går i stykker, har du mulighed for at udskifte den, hvilket dog kan blive forholdsvis dyrt afhængigt af hvilket mærke du skal bruge.

Motor

Motoren er din pladespillers energikilde, og er derfor en vigtig del for at få din pladespiller til at virke.

Hvis pladespillerens motor bliver slukket, vil der ikke være nogen energioverførsel til pladetallerkenen, hvilket vil betyde at den stopper med at dreje rundt.

Hvis ikke pladetallerkenen drejer rundt, vil der ikke blive spillet noget musik.

Drivrem

Drivremmen er en essentiel del af pladespilleren, da den har en effekt på spillehastigheden og dermed kvaliteten af den musik, som din pladespiller spiller.

En slap drivrem vil medføre en negativ effekt på spillehastigheden, og kan få din pladespiller til at knirke meget, når den spiller.

En drivrem kan også springe, hvilket betyder at din pladespiller ikke vil kunne spille, indtil du får fat i en ny drivrem.

Der findes forskellige typer af drivremme, og hvilken du skal bruge afhænger af hvilken pladespiller du har.

Der findes flade, firkantede og runde drivremme i forskellige størrelser.

Hvis du skal have udskiftet din pladespillers drivrem, fordi den er blevet løs eller er sprunget, kan du let finde ud af hvilken type du skal bruge.

Hvis drivremmen er sprunget kan du måle remmen i udstrakt tilstand, og derefter evt. dividere med pi (3,14), hvis du skal bruge drivremmens diameter.

Hvis drivremmen stadig er intakt, kan du tage den af pladespilleren og strække den ud så den ligger dobbelt, hvorefter du kan måle længden og gange med 2 og til sidst dividere med pi, for at få diameteren.

Pladetallerken

Pladetallerkenen er der hvor du vil lægge din vinylplade, og dens opgave er at sikre en optimal energioverførsel fra motoren til vinylpladen.

Energien som kommer fra motoren, bliver typisk overført til pladetallerkenen via drivremmen, og det er vigtigt at der sker mindst muligt tab af energi.

Hvis der sker for meget tab af energi, vil det kunne gå ud over kvaliteten af den musik din pladespiller spiller.

Såfremt du vil vide mere om, hvordan en pladespiller virker, kan du med fordel læse vores indlæg her.

Hvad skal du bruge til en pladespiller?

For at spille musik på en pladespiller, er det ikke nok bare at anskaffe sig selve pladespilleren.

Udover at du skal have pladespilleren og dens komponenter, pickup og tonearm (hvis de ikke følger med), er der også andre ting du skal bruge.

Herunder vil jeg gennemgå 3 andre ting, du skal bruge for at kunne høre musik på din pladespiller.

#1 - RIAA forstærker

Det musiksignal der kommer fra pickuppen er meget svagt, og derfor er det nødvendigt at have en forstærkning, inden signalet bliver sendt til din forstærker eller højttalere.

Forstærkningen som du kan bruge er en RIAA forstærker, også kaldet pickup-forstærker.

RIAA forstærkeren kan enten være indbygget i din pladespiller, tilsluttet som en ekstern enhed, eller være indbygget i din egen forstærker.

RIAA forstærkeren er med til at sikre, at det er den rigtige lyd, der kommer fra dine vinylplader.

Dit valg af RIAA forstærker afhænger blandt andet af, hvilken pickup type du har valgt, da det ikke er alle RIAA forstærkere som understøtter både MM- og MC-pickupper.

#2 - Kabel til RIAA forstærker

Når du har fundet en RIAA forstærker, som passer til din pladespillers komponenter, skal du have forstærkeren forbundet med din pladespiller.

For at forbinde din RIAA forstærker til din pladespiller, skal du bruge et phono kabel.

Der medfølger også et strømkabel til din RIAA forstærker.

#3 - Tilbehør

Hvis du gerne vil have en pladespiller, eller måske allerede har en, er der en del tilbehør som du med fordel kan overveje at investere i.

For at sikre at din pladespillers komponenter holder i så lang tid som muligt, kan det være en god idé at investere i ting, som du kan rengøre din pladespiller med.

Rengøringsudstyr som du evt. kan anskaffe

  • Rensearm (renser vinylpladen under afspilning med en lille børste)

  • Håndbørste (manuel rengøring af vinylplader)

  • Rensevæske (skal være en skånsom sammensætning, egnet til rensning af vinylplader)

  • Plejeklud (til at tørre støv af dine vinylplader)

  • Nålrengører (renser nålen på din pickup)

4 ting du bør overveje inden du investerer i en pladespiller

Inden du vælger hvilken pladespiller du vil have, er det nogle ting du bør overveje.

Herunder vil jeg fortælle om 4 ting du bør overveje inden du investerer i en pladespiller.

#1 - Dit budget

Pladespillere findes i et stort udvalg, hvor prisen er meget varierende.

Derfor kan det være en fordel at du finder ud af, hvilke behov du vil have din pladespiller til at dække.

Jo flere features du ønsker din pladespiller skal have, desto højere kan prisen blive.

Det er også vigtigt at du finder ud af med dig selv, hvor mange penge du er villig til at bruge på din pladespiller, da det på den måde kan blive nemmere for dig at finde en pladespiller indenfor dit budget.

Når du overvejer hvad prisen på din pladespiller må være, så husk at du også skal have nogle vinylplader for at kunne høre musik på din pladespiller.

#2 - Dine behov

Prisen på din pladespiller afhænger af, hvilke og hvor mange behov din pladespiller skal opfylde.

Så det første du med fordel kan spørger dig selv er, hvad du leder efter i en pladespiller.

Hvis lyden er det vigtigste for dig, og du ønsker en pladespiller som har den bedste lyd på markedet, skal du være forberedt på at sådanne pladespillere ligger i den høje ende af prisklassen.

Er det derimod vigtigere for dig at starte med en billigere pladespiller, hvor du med tiden kan opgradere dens udstyr, er dette også en mulighed.

Andre behov du med fordel kan overveje, inden du investere i en pladespiller, kunne være hvilken stil du vil gå efter.

Pladespillere findes i et stort udvalg af stilarter, for eksempel retro eller moderne.

#3 - Pladespillerens pickup

Pladespillerens pickup er måske ikke den del, du skal bekymre dig om først, da de fleste pladespillere kommer med en pickup som passer til modellen.

Hvis du går meget op i, hvordan lyden af din pladespiller lyder, kan pickuppen dog være en del du bør overveje fra starten af.

Der findes primært to forskellige pickupper, MM (moving magnet) og MC (moving coil).

MM pickup er den mest almindelige type, mens MC pickup ofte findes i pladespillere i en lidt højere prisklasse.

Hvis du ikke har et ubegrænset budget, men stadig ønsker en god lyd, kan du oftest finde en MM pickup der ikke er alt for dyr.

Du kan vælge på et tidspunkt at opgradere din pladespillers pickup, du skal dog være opmærksom på at den nye pickup du vælger er kompatibel med din enhed.

#4 - Manuel eller automatisk pladespiller

Inden du investere i en pladespiller, bør du også overveje om du ønsker en manuel eller automatisk pladespiller.

De fleste pladespillere er manuelle, hvilket vil sige at du selv skal føre tonearmen ind over pladen og hæve den igen, når vinylpladen er færdig.

Men der findes også automatiske pladespillere, hvor du blot skal trykke på start, og så vil tonearmen automatisk blive ført ind over pladen og blive hævet igen, når den er færdig med at spille vinylpladen.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg