Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?

RIAA Forstærker

RIAA forstærker der laver det lave signal fra en pladespiller til det mere gængse linjeniveau man bruger i dag i eksempelvist forstærkere og computere.

Filtrér
Sortering

Læs mere om RIAA Forstærker

Forforstærker RIAA (RCA) Nedis
5 Anmeldelser
Forforstærker RIAA (RCA) Nedis
5 Anmeldelser

Forbindelse mellem pladespiller og stereoanlæg
Farve: Sort

Læs mere På lager

RIAA forstærkere - Forbedrer din lytteoplevelse

På denne side finder du vores udvalg af RIAA-forstærkere til din pladespiller eller anlæg, så du kan nyde al den bedste musik med kvalitetslyd.

Lyden fra dit anlæg eller pladespiller vil typisk ikke blive bedre end dine signalkilder; det er her RIAA forstærkeren på mange måder går ind og bliver en signalkilde, og derfor er det vigtigt at vælge en RIAA, der passer optimalt til din pladespiller eller pick-up kombination.

RIAA forstærkeren sørger for at forstærke og equalize signalet fra dens pickup, så signalerne bliver behandlet korrekt og dermed kan sendes videre til audio-forstærkeren som et almindeligt signal.

RIAA standarden er fastsat af “Recording Industry Association of America”, og er standarden for hvordan du indspiller og afspiller vinylplader.

Når du indspiller og skærer en vinylplade, er der oftest mest interesse for hvordan du kan putte så meget indhold som muligt på hver side af pladen.

Derfor blev RIAA standarden opfundet omkring 1950 med det formål at tillade længere spilletider, forbedre lydkvaliteten af pladerne, og sørge for at holde lyden så ren og støjfri som muligt.

Når skærehovedet skal skære rillerne i den originale plade, er der stor forskel på bredden af selve rillerne, alt efter om det er en dyb bas tone eller en lys diskant tone, der skal skæres.

Bas optager nemlig mere plads i rillerne end diskant gør, og derfor er en rille, som indeholder baslyde typisk fysisk bredere end en rille, der kun indeholder diskantlyde; det kræver typisk mere energi og større svingninger at generere de dybere og langsommere frekvenser.

Hvis du derimod skærer pladerne uden RIAA-equalizing ved god signalstyrke, ville bastonernes store bølgelængde og output fylde for meget i rillerne.

Rillerne kan blive så brede at pickuppen ville have svært ved at kunne læse dem ordentligt, og de ville fylde så meget at du kun kan have omkring et par minutters musik på hver side af pladen.

Vinyl er generelt et meget støjende musikmedie, og uden ekstra tonekontrol kan afspilningen blive fyldt med skrabelyde, overfladestøj, og lyde fra nålen, meget lig lakpladerne i helt gamle dage.

For at undgå dette kan du derfor være nødt til at equalize signalet, inden det bliver skåret til masteren.

4 ting du skal vide før du køber RIAA forstærkere

En forstærker er ganske enkelt et kredsløb som forstærker lyden og justerer niveauerne på bas og diskant tonerne, for at du kan få en bedre og klarere lytteoplevelse.

En RIAA forstærker benyttes når du ønsker at koble din pladespiller til udstyr med linjeindgange, såsom en computer eller forstærker.

Teknologien går ud på at du efter indspilning af musik dæmper de dybere frekvenser i eksempelvis bas og trommer med en fastlagt værdi, og så hæver de øvre frekvenser fra eksempelvis fløjter med en fastlagt værdi, inden du skærer vinylen, for at kunne få alle frekvensområderne med.

Udover at ændre frekvenserne til de oprindelige værdier, forstærker din RIAA forstærker også det lavere signal fra en pladespiller til det mere gængse linjeniveau som bruges i dag.

#1 - RIAA standarden i praksis

RIAA standarden er ofte ikke så kompliceret i praksis, som mange tror.

Inden du skærer pladen, skal du dæmpe bassen omkring 20 dB og hæve diskanten 20 dB, således at pladen bliver trykt med meget lidt bas og meget diskant, da rillerne dermed fylder mindre, og der dermed er plads til mere musik.

Diskantniveauet bliver samtidigt væsentligt højere end den overfladestøj, som der uundgåeligt kommer til at være på pladen.

Når pladen dermed afspilles, og signalet fra pickuppen bliver sendt igennem RIAA forstærkeren sker der præcist det modsatte; bassen forstærkes med 20 dB, og diskanten dæmpes med en tilsvarende 20 dB.

Dermed bliver bassen igen dyb og dynamisk, mens diskanten lander på sit normale niveau igen, og du får den lytteoplevelse som musikken var ment som.

Med henblik på overfladestøjen, så bliver den dæmpet sammen med diskantsignalet; det betyder at bassen og diskanten igen lyder som det skal, men nu med 20 dB mindre overfladestøj.

Dermed, bliver signalet forstærket op i et passende niveau, så det svarer cirka til det samme niveau, som signalet der kommer ud af en CD afspiller eller en musikstreaming-enhed.

#2 - Moving Magnet og Moving Coil

På bagsiden af de fleste RIAA forstærkere kan du typisk finde en lille omskifter og et par separate indgange til MM- og MC-pickupper (henholdsvis Moving Magnet og Moving Coil).

Dette skyldes at de to pick-up-typer har hver deres forskellige udgangsspænding og dermed volume-niveau, og derfor skal de forstærkes forskelligt.

En MC-pickup har en meget lav udgangsspænding, og den kræver derfor en tilsvarende større forstærkning.

Eksempelvis, skal MM- og high-output MC-pick-ups forstærkes med omkring 40 dB, mens rene MC-pickupper ofte kræver en forstærkning der ligger på omkring 50-60 dB.

High-output MC-pick-ups kræver typisk MM-indgange, selvom de er en MC pick-up.

#3 - Ground/Stelforbindelse

Bag på RIAA-forstærkeren finder du også en stelforbindelse.

Det er her du tilslutter stel fra pladespillere til forstærkere, så du netop eliminerer den støj-indstråling der kan opstå på lydsignalet.

På mange pladespillere sidder der ofte et lille kabel til stelforbindelse sammen med signalkablet, mens på andre skal du selv montere et kabel fra stel til pladespiller, og i sjældne tilfælde kan du opleve at der ikke er en separat stelforbindelse, da den er indbygget i signalkablet.

Hvis der derfor findes en separat stelledning, bør du altid tilslutte den; det skader nemlig ikke, og nogle pladespillere kan skabe en masse støj, hvis du ikke tilslutter en stel.

#4 - Tilpasning af RIAA og pickup

Det er vigtigt at pickuppens udgang og RIAA´ens indgang er impedanstilpasset til hinanden.

Impedans er den elektriske modstand som en elektrisk komponent eller transducer (en komponent der omdanner fra en energiform til en anden), frembyder over for vekselstrøm.

Derfor er det vigtigt at sørge for at pickuppens udgang og RIAA´ens indgang har den rette elektriske modstand mellem hinanden, så signalet bliver korrekt overført.

Indgangsmodstanden i RIAA´en skal passe til den tilsluttede pickup.

På mange RIAA forstærkere er der ikke mulighed for at kunne tilpasse impedansen, da der, i dette tilfælde, kun er det ene niveau, som passer til størstedelen af alle pickups.

Ved MM pickups og high-output MC pick-ups ligger indgangsimpedansen typisk på 47 ohm, så du næsten altid blot kan sætte dem til og spille musik.

Det er anderledes ved MC pick-ups, hvor du typisk kan risikere at skulle bruge en indgangsimpedans mellem 10 og 200 ohm, og derfor vil indgangsimpedansen ofte være indstillet til 100 ohm, som fungerer fint med de fleste MC pickups.

MC-pick-ups er dog typisk ret forskellige, så du kan opleve at nogle RIAA-forstærkere kan variere indgangsimpedansen for at tilpasse RIAA´en specifikt til den tilsluttede pickup.

Lyden kan ændre sig, hvis ikke du benytter den rigtige indstilling, så det kan være en god ide at konsultere brugermanualen til pickups og se hvad producenten har anbefalet.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Sprog: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007