Få internet uden kabler (Læs vores nemme guide)

Få internet uden kabler (Læs vores nemme guide)

baseret på 0 bedømmelser

Internet uden kabler er en luksus, som langt de fleste af os har og måske også tager for givet. For selvom der også stadig er mange, som tilslutter f.eks. deres stationære PC til internettet med et kabel, så er trådløst internet en selvfølge for de fleste danskere.

Men ved du egentlig, hvad trådløst internet er? Og ved du også, hvordan du får det? Det gør du måske, eller måske gør du ikke, og i så fald skal du læse dette blogindlæg helt til ende. For når du er færdig, ved du ganske enkelt alt, der er at vide om, hvordan du får internet uden kabler.

Selvom du har en trådløs router, er det stadig kablede forbindelser som scorer bedst når det gælder hastighed og stabilitet, hør mere om hvordan du vælger det rette netværkskabel, hvis WiFi ikke er nok til dine behov i vores video herunder:

Trådløst internet - hvad er det?

Trådløst internet - hvad er det?

Trådløst internet - hvad er det egentlig, har du måske tænkt. Trådløst internet fungerer ved hjælp af en router, som gør det muligt for flere personer trådløst at tilkoble sig det samme netværk på samme tid.

En router er en boks, der omdanner internetforbindelsen fra internetstikket til et trådløst netværk. Routeren udsender et signal, som alle inden for den rækkevidde kan koble sig på helt uden kabler.

Der findes rigtig mange ting i dag, som kan modtage et trådløst internetsignal, heriblandt:

  • Computere
  • Smart TV’er
  • Smartphones
  • Tablets
  • Harddiske, der gøre det muligt for andre, som ligeledes er tilkoblet samme router, at gemme og hente filer
  • IoT-enheder (Internet of Things-enheder) - vaskemaskiner, ovne, spillekonsoller og meget andet

Trådløs router

Trådløs router

En trådløs router fungerer som sagt ved at omdanne internetforbindelsen fra internetstikket til et trådløst netværk, som man kan tilslutte sine enheder til. Næsten alle enheder i dag har et indbygget netværkskort til trådløst internet, hvorfor alt fra din computer til din kaffemaskine kan komme på nettet. Dog kan langt de fleste trådløse routere også bruges som en switch, en slags fordelingsboks, hvorfra du kan kobles på internettet med kabler, hvis du vil det.

Når du bestiller internet ved de danske udbydere i dag, så vil de (medmindre en tekniker skal lave internetopsætningen hjemme hos dig) sende dig en pakke med netop en trådløs router. Der vil være en guide med til, hvordan du tilslutter den.

Det er ret nemt; den skal bare sluttes til med strøm- og netværkskabel, og så er du faktisk i gang. Dernæst skal netværkskortet med al sandsynlighed aktiveres ved hjælp af en medfølgende kode. Netværkets navn og koden til det vil også fremgå af det fremsendte materiale.

De fleste trådløse routere giver dig mulighed for at komme på 2 forskellige frekvensbånd; 2,4 Gigahertz og 5 Gigahertz. 2,4 GHz er den mest anvendte frekvens i Danmark, ikke bare til trådløse routere, men også til dørklokker, babyalarmer, telefoner og meget andet.

Derfor kan dette signal blive forstyrret af andre enheder på samme frekvens. 5 GHz er ikke så udbredt og kan i nogle tilfælde virke bedre, men rækkevidden af 5 GHz er lidt kortere, men trods dette fungerer 5 GHz-frekvensbåndet fint i private hjem. Det kan være en fordel at slutte enheder som telefoner, tablets og bærbare computere til 2,4 GHz-frekvensbåndet, mens mere stationære enheder som Smart TV og PlayStation sluttes til 5 GHz-frekvensbåndet.

Det vigtigste er egentlig bare, at du husker på ikke at tilslutte samtlige af dine enheder til det samme frekvensbånd, da dette kan sløve din forbindelse.

Vi har også lavet en lille video om trådløse routere:

Wi-Fi antenne

Nu hvor vi alligevel er ved sløv forbindelse, så bliver vi nødt til også at komme ind på den fantastiske forbindelsesforstærker også kaldet Wi-Fi antennen. Har du problemer med, at det trådløse netværkssignal fra din router ikke er kraftigt nok derhjemme, jamen så skal du have fingrene i en Wi-Fi antenne. En Wi-Fi antenne forøger rækkevidden på dit trådløse internet, hvilket giver dig et bedre signal med helt op til 9 dBi (decibel isotropisk).

Hør lidt mere om Wi-Fi antenner i denne korte video:

MESH router

MESH router

Med en MESH router til dit trådløse netværk kan du forstærke internetsignal i hele huset og dermed altid være sikker på at få fuldt udbytte af din forbindelse, uanset hvor du opholder dig derhjemme. En MESH router fungerer på samme måde som en almindelig router, men er samtidig samlingspunkt for et helt netværk af MESH-satellitter, der hver især også udsender trådløst internet i samme styrke, som var de et selvstændigt netværk.

Bor du f.eks. i et hus med både stueplan, førstesal og beboelsesindrettet kælder, vil en MESH-opsætning være noget for dig. For at få internet med det samme kraftige signal på alle tre etager placerer du MESH routeren i stueplan og en MESH-satellit både i kælderen og på førstesalen. Ved MESH routeren og begge MESH-satellitter er det trådløse internet lige godt, hvilket du vil sætte pris på, når du har valgt at have hjemmekontor oppe på første sal eller har lavet teenageafdeling nede i kælderen.

Vi forklarer lidt mere om MESH i denne video:

4G router

4G router

Noget, som flere og flere er begyndt at få øjene op for, er 4G routeren. Det er en anderledes router i forhold til den traditionelle trådløse router, fordi den slet ikke skal tilsluttes dit netværksstik. En 4G router bruger derimod det mobile netværk, som pt. går under 4G (fjerde generation), til at give dig Wi-Fi.

4G routeren kan uden problemer klare, at flere kobler sig på samtidig, præcis ligesom en traditionel trådløs router. 4G routeren forsynes med et SIM-kort, og så kører det ellers bare, og i dag laver man disse SIM-kort så smarte, at de også kan sættes direkte i din tablet, computer eller 4G modem, så du også kan få lynhurtigt internet, mens du er på farten.

4G modem

Du kan også anskaffe dig et 4G modem, så du kan tage dit trådløse internet med dig og komme på, uanset hvor du befinder dig. Du indsætter faktisk bare dit SIM-kort 4G-modemmet, som er en USB dongle, og så får du Wi-Fi ved at tilslutte den i en af din computers USB-porte.

De fleste udbydere har bygget modem og router ind i samme boks, men hvis de ikke er det, kan du få et separat 4G Modem til at tage internettet med dig. Har du mobilt bredbånd, vil du typisk benytte dig af et USB-stik med modem, der giver dig forbindelse til internettet, hvis ikke dit SIM-kort kan sættes direkte i din enhed.

4G antenne

Når du bruger dit SIM-kort derhjemme i den 4G router, vil du måske gerne sikre dig, at du får det absolut maksimale ud af din internetforbindelse. Dette kan du gøre ved at købe en ekstern 4G antenne til din 4G router. Hvis du tilføjer en 4G antenne til din 4G router, forstærker du internetsignalet og får bedre modtagelse.

Dette kan være en fordel, hvis I bruger internettet rigtig meget og gerne vil være helt sikre på, at I alle sammen får den samme lynhurtige hastighed.

Vi har også lavet en video med informationer om 4G antenner, som du kan se ved at klikke her:

ADSL router

ADSL router

ADSL står for Asymmetric Digital Subscriber Line, hvilket er en teknologi, som gør det muligt at transmittere lyd og data i høje hastigheder over et enkelt snoet ledningspar. Med asymmetri menes der, at der i en ADSL router sendes og modtages data med to forskellige hastigheder, hvorfor den gør sig godt i et privat hjem, hvor der modtages flere data, end der sendes.

ADSL routeren adskiller sig fra den traditionelle trådløse router ved, at den modtager signalet fra det gamle telefonstik, hvorefter du så slutter en trådløs router til ADSL routeren for at få Wi-Fi.

Læs vores bog om bedre trådløst internet

Læs vores bog om bedre trådløst internet

Hvis du har læst dette blogindlæg fra start til slut, ved du nu efterhånden absolut alt om, hvordan man får internet uden kabler. Men der er faktisk mere at finde ud af. Du kan nemlig altid optimere din internetforbindelse, så den bliver hurtigere og bedre.

Netop dette emne har vi skrevet vores helt egen bog om, og du kan købe ved at klikke videre her: avXpertens guide til hurtigere trådløst internet.

Varer nævnt i dette indlæg

Skriv en kommentar
E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Over 11.500
Varer på lager
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid!
Dag-til-dag levering
Alle hverdage, året rundt
E-mærket
Godkendt siden 2007