Billede af router taget af avXperten

Få internet uden kabler (Læs vores nemme guide)

Trådløs internetadgang er en luksus, som de fleste af os nyder og måske endda tager for givet. Selvom der stadig er mange, der tilslutter deres stationære PC til internettet med et kabel, er trådløst internet blevet en selvfølge for størstedelen af danskerne.

Men ved du egentlig, hvad trådløst internet indebærer? Og er du klar over, hvordan du kan få adgang til det? Måske har du allerede viden om dette emne, men hvis ikke, så bør du læse dette blogindlæg til ende. Når du er færdig, vil du have opnået en omfattende forståelse af, hvordan du kan opnå internetadgang uden brug af kabler.

Selvom du har en trådløs router, er det stadig de kablede forbindelser, der præsterer bedst, når det kommer til hastighed og stabilitet. Få mere information om, hvordan du vælger det rette netværkskabel, hvis WiFi ikke opfylder dine behov, i vores video nedenfor:

Trådløst internet - hvad er det?

Har du nogensinde undret dig over, hvad trådløst internet egentlig er? Trådløst internet fungerer ved hjælp af en router, der giver mulighed for, at flere personer trådløst kan tilslutte sig det samme netværk samtidig.

En router er en enhed, der konverterer internetforbindelsen fra internetstikket til et trådløst netværk. Routeren udsender et signal, som alle inden for dens rækkevidde kan tilslutte sig uden brug af kabler.

I dag findes der en lang række enheder, der kan modtage trådløse internetsignaler, herunder:

  • Computere
  • Smart TV'er
  • Smartphones
  • Tablets
  • Eksterne harddiske, som gør det muligt for andre enheder tilsluttet den samme router at gemme og hente filer
  • IoT-enheder (Internet of Things-enheder) såsom vaskemaskiner, ovne, spillekonsoller og meget mere.

Trådløs router

En trådløs router fungerer ved at transformere internetforbindelsen fra internetstikket til et trådløst netværk, som enheder kan tilslutte sig.

De fleste moderne enheder er udstyret med indbyggede netværkskort til trådløst internet, hvilket betyder, at alt fra din computer til din kaffemaskine kan oprette forbindelse til nettet.

Derudover fungerer mange trådløse routere også som en switch, hvilket giver mulighed for at forbinde enheder med kabler til internettet, hvis dette ønskes.

Når du bestiller internet gennem danske udbydere i dag, sender de typisk en pakke med en trådløs router med mindre en tekniker skal foretage internetopsætningen hjemme hos dig. En installationsguide følger med pakken og vejleder dig i, hvordan du tilslutter routeren.

Det er ganske enkelt; du skal blot tilslutte den med strøm- og netværkskabel, og så er du i gang.

Derefter skal netværkskortet sandsynligvis aktiveres ved hjælp af en medfølgende kode. Netværkets navn og koden til det vil også være angivet i det fremsendte materiale.

De fleste trådløse routere tilbyder to forskellige frekvensbånd: 2,4 gigahertz og 5 gigahertz.

2,4 gigahertz er det mest udbredte frekvensbånd i Danmark, ikke kun til trådløse routere, men også til dørklokker, babyalarmer, telefoner og mange andre enheder. Derfor kan dette signal blive forstyrret af andre enheder på samme frekvens.

Selvom 5 gigahertz ikke er lige så udbredt, kan det i visse tilfælde fungere bedre. Dog er rækkevidden af ??5 gigahertz lidt kortere. Ikke desto mindre fungerer 5 gigahertz-frekvensbåndet fint i private hjem.

Det kan være en fordel at tilslutte enheder som telefoner, tablets og bærbare computere til 2,4 gigahertz-frekvensbåndet, mens mere stationære enheder som Smart TV og PlayStation tilsluttes til 5 gigahertz-frekvensbåndet.

Det vigtigste er faktisk blot at huske ikke at tilslutte alle dine enheder til det samme frekvensbånd, da dette kan påvirke din forbindelseshastighed.

Desuden har min kollega lavet en kort video om trådløse routere:

Wi-Fi Antenne

Da vi alligevel taler om langsomme forbindelser, er det værd at nævne den fantastiske forbindelsesforstærker, også kendt som en Wi-Fi-antenne.

Hvis du oplever problemer med, at det trådløse netværkssignal fra din router ikke er kraftigt nok derhjemme, bør du overveje at anskaffe dig en Wi-Fi-antenne.

En Wi-Fi-antenne forbedrer rækkevidden på dit trådløse internet, hvilket resulterer i et stærkere signal med en forøgelse på helt op til 9 dBi (decibel isotropisk).

Min kollega forklarer mere om Wi-Fi-antenner i denne korte video:

MESH router

Med en MESH-router til dit trådløse netværk kan du forstærke internetsignalet i hele huset og dermed altid være sikker på at få fuldt udbytte af din forbindelse, uanset hvor du befinder dig derhjemme.

En MESH-router fungerer på samme måde som en almindelig router, men fungerer samtidig som samlingspunkt for et helt netværk af MESH-satellitter, der hver især også udsender trådløst internet med samme styrke, som hvis de var et selvstændigt netværk.

Hvis du bor i et hus med flere etager, som f.eks. stueplan, førstesal og en indrettet kælder, vil en MESH-opsætning være ideel for dig.

For at sikre dig et kraftigt internet signal på alle tre etager, kan du placere MESH-routeren på stueplan og en MESH-satellit både i kælderen og på førstesalen.

Med en MESH-router og de to MESH-satellitter vil det trådløse internet have samme kraftige signalstyrke overalt, hvilket er særligt værdsat, når du bruger hjemmekontoret på første sal eller har indrettet en teenageafdeling i kælderen.

Min kollega forklarer lidt mere om MESH i denne video:

4G router

En tendens, som flere og flere begynder at interessere sig for, er 4G-routeren. Den adskiller sig fra den traditionelle trådløse router ved ikke at skulle tilsluttes dit netværksstik. I stedet anvender en 4G-router det mobile netværk, kendt som 4G (fjerde generation), til at levere Wi-Fi til dig.

En 4G-router kan håndtere flere tilslutninger samtidigt uden problemer, ligesom en traditionel trådløs router. Den forsynes med et SIM-kort, og så er du klar til at komme i gang.

I dag er disse SIM-kort så smarte, at de også kan bruges direkte i din tablet, computer eller 4G-modem, hvilket betyder, at du kan nyde lynhurtigt internet, selv når du er på farten.

4G modem

Du kan også overveje at anskaffe dig et 4G-modem, så du kan tage dit trådløse internet med dig og få adgang til det uanset, hvor du befinder dig.

Det er en enkel proces - du indsætter blot dit SIM-kort i 4G-modemet, som typisk er en USB-dongle, og tilslutter det derefter til en af din computers USB-porte for at oprette forbindelse til Wi-Fi.

De fleste udbydere har integreret modem og router i samme enhed, men hvis ikke dette er tilfældet, kan du investere i et separat 4G-modem for at opnå mobilt internet.

Hvis du bruger mobilt bredbånd, benytter du sandsynligvis et USB-stik med modem, som giver dig internetadgang, hvis dit SIM-kort ikke kan indsættes direkte i din enhed.

4G antenne

Når du anvender dit SIM-kort derhjemme i din 4G-router, ønsker du måske at sikre dig, at du får det maksimale ud af din internetforbindelse.

Dette kan du opnå ved at investere i en ekstern 4G-antenne til din 4G-router. Ved at tilføje en 4G-antenne forstærker du internetsignalet og opnår bedre modtagelse.

Dette kan være særdeles gavnligt, især hvis I bruger internettet meget, og ønsker at sikre, at alle har adgang til den samme lynhurtige hastighed.

Min kollega har lavet en video, hvor han forklare mere om 4G-antenner. Du kan se videoen nedenfor.

ADSL router

ADSL står for Asymmetric Digital Subscriber Line, en teknologi der muliggør højhastighedsoverførsel af både lyd og data gennem et enkelt snoet ledningspar. 

Det asymmetriske refererer til, at i en ADSL-router sendes og modtages data med forskellige hastigheder, hvilket gør den velegnet til private hjem, hvor der typisk modtages mere data end der sendes.

En ADSL-router adskiller sig fra den traditionelle trådløse router ved at modtage signalet fra det eksisterende telefonstik, hvorefter du forbinder en trådløs router til ADSL-routeren for at oprette et Wi-Fi-netværk.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg